Σε μια εφ΄ όλης της ύλης Συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του -Ε- την περασμένη Παρασκευή ο απερχόμενος Λιμενάρχης Ζακύνθου Νίκος Κοκκάλας αναφέρθηκε αναλυτικά στα ζητήματα της θαλάσσιας ρύπανσης, στην αγκυροβόληση και τον έλεγχο των ημεροπλοίων αλλά και στα νέα δεδομένα που θα πρέπει να ισχύσουν για την παραλία του Ναυαγίου από την επόμενη τουριστική σεζόν.
Με αφορμή την επικείμενη μετάθεση του στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας μίλησε με ιδιαίτερη συγκινησιακή φόρτιση για τα χρόνια που υπηρέτησε στο Λιμεναρχείο Ζακύνθου, επισημαίνοντας πως πάντα έβαλε το συμφέρον του νησιού πάνω από όλα, προσπαθώντας να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στο έργο του.
Ο ίδιος μίλησε με πολύ εγκωμιαστικά λόγια για τον νέο Λιμενάρχη Αθ. Σιούτη, ο οποίος σήμερα το μεσημέρι αναλαμβάνει και τυπικά τα νέα του καθήκοντα, καθώς η τελετή παράδοσης παραλαβής έχει προγραμματιστεί για τις 14.00 το μεσημέρι.
Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως ο κ. Κοκκάλας προχωρώντας στον απολογισμό του φετινού καλοκαιριού, έκανε λόγο για ένα από τα δυσκολότερα καλοκαίρια που έχει αντιμετωπίσει ενώ αναφερόμενος ειδικά στο ζήτημα της θαλάσσιας ρύπανσης, που κυριάρχησε τους προηγούμενους μήνες, έκανε γνωστό πως υπάρχουν σε εξέλιξη τρεις σοβαρές δικογραφίες: Η πρώτη αφορά τον έλεγχο των ημεροπλοίων για την οποία έχει γίνει αναφορά και σε προηγούμενα δημοσιεύματα του –Ε- , η δεύτερη την ύπαρξη ενός «θαμμένου» αγωγού στην παραλία Γάιδαρος, σε απόσταση 25 μέτρων από την ακτή μέσα από τον οποίο φαίνεται να γινόταν διάθεση λυμάτων και η τρίτη την διάθεση λυμάτων στο Κρυονέρι για την οποία φαίνεται να ευθύνεται συγκεκριμένη ξενοδοχειακή μονάδα.
Να σημειωθεί πως για τις τελευταίες περιπτώσεις έχει ενημερωθεί και το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου που έχει προχωρήσει σε μια πρώτη αυτοψία χωρίς όμως αποτελέσματα.
Σύμφωνα με όσα πληροφορηθήκαμε από τις ίδιες τις υπηρεσίες της ΠΕΖ, στη μεν πρώτη περίπτωση στο Γάιδαρο ο εντοπισμός του αγωγού μέσα στο νερό προϋποθέτει την συνδρομή δύτη, στη δε περίπτωση στο Ακρωτήρι, δεν υπάρχει απτή απόδειξη πως ευθύνεται συγκεκριμένη μονάδα, μια που ο αγωγός φαίνεται να βρίσκεται «κρυμμένος» μέσα στα βράχια.
Οι παραπάνω αποκαλύψεις ωστόσο προκαλούν αίσθηση και επιβάλουν να δοθεί μια πλήρης εικόνα για την κατάσταση από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ για την περίπτωση στην παραλία Γάιδαρος υπάρχει και υλικό από βίντεο.
Τα ημερόπλοια
Ο κ. Κοκκάλας αναφέρθηκε αναλυτικά στο ζήτημα των ημεροπλοίων απαντώντας και στις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού από λουόμενους σε σχέση με ρυπάνσεις που φαίνεται να συνδέονταν με την παρουσία των συγκεκριμένων σκαφών που κάνουν το γύρο του νησιού.
Εκτός όμως από το ζήτημα των ελέγχων, αναφέρθηκε και στην αγκυροβολία: Ξεκαθάρισε πως είναι σύμφωνος ώστε όλα τα ημερόπλοια να δένουν στο χώρο της μαρίνας και σημείωσε πως την αρμοδιότητα για τον προσδιορισμό της θέσης αγκυροβολίας για όλα τα πλοία, μεταξύ αυτών και τα ημερόπλοια δεν έχει το Λιμεναρχείο και ο ίδιος ως Προϊστάμενος αλλά το Λιμενικό Ταμείο.
«Το θέμα του εντοπισμού των υπαιτίων δε το διαφημίζουμε σαν υπηρεσία και πέρυσι είχε βρεθεί πλοίο που για να βρούμε αν λειτουργεί η δεξαμενή του το είχαμε ξηλώσει. Υποβάλαμε ήδη στην Εισαγγελέα Ζακύνθου δικογραφία που αφορά την λειτουργία των ημεροπλοίων, όλων ανεξαρτήτως και αυτό δεν έγινε ούτε επειδή πιέστηκα ούτε επειδή φεύγω. Ξέραμε λόγω των προβλημάτων που υπήρχαν στην ξηρά πως το πρόβλημα θα μεταφερόταν στη θάλασσα και κάποιοι θα προσπαθούσαν τεχνηέντως και εντέχνως να μετακυλήσουν την ευθύνη στο Λιμεναρχείο.
Υπέβαλα μια πληρέστατη δικογραφία στην Εισαγγελέα για να την αξιολογήσει» σημείωσε, συμπληρώνοντας πως το Λιμεναρχείο έχει προχωρήσει και σε δικογραφίες μετά από στοιχεία για ρυπάνσεις από ξηρά.
Για τη δε αγκυροβολία, σημείωσε πως πολλές φορές έχει εκφράσει την συναίνεση του για την μεταφορά στην μαρίνα, διευκρινίζοντας πως η αρμοδιότητα ανήκει στο Λιμενικό Ταμείο , υπογραμμίζοντας τις τεράστιες γραφειοκρατικές δυσκολίες που αντιμετώπισε στην προσπάθεια απομάκρυνσης από το θαλάσσιο χώρο των κατασχεμένων τσιγαράδικων.
Το Ναυάγιο
Ενόψει της ολοκλήρωσης της μελέτης για το Ναυάγιο από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον Καθηγητή Ευ. Λέκκα μέσα στους επόμενους μήνες, ο κ. Κοκκάλας σημείωσε πως θα πρέπει να ληφθούν γενναίες αποφάσεις.
«Κατά τη γνώμη μου αυτό το θέμα θα είναι το μέγιστο τους επόμενους μήνες. Όπως έχει ήδη επισημανθεί ο διαθέσιμος χώρος στην παραλία θα περιοριστεί και αυτό επιβάλει την εποπτεία της παραλίας, που δεν μπορεί να γίνει από το Λιμεναρχείο γιατί δεν έχει αρμοδιότητα. Το Λιμεναρχείο έχει αρμοδιότητα μόνο για τα σκάφη και την αγκυροβολία και αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να ληφθούν γενναίες αποφάσεις και να υπάρξει συνεργασία του Δήμου, της Περιφέρειας, της Αστυνομίας και του Λιμεναρχείου» τόνισε, ενώ αναφερόμενος στο πρόσφατο ατύχημα με τις κατολισθήσεις, υπενθύμισε πως η Κανονιστική Απόφαση του Λιμεναρχείου που από το 2016 έχει δημοσιευτεί σε ΦΕΚ απαγορεύει την αγκυροβολία στην αριστερή πλευρά.
«Άκουσα πολλούς να μιλάνε για θείες δυνάμεις και τύχη που απέτρεψαν το ατύχημα, αλλά έπαιξε ρόλο και η απόφαση του Λιμεναρχείου» σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως σκόπιμα ή μη αυτή η παράμετρος δεν τονίστηκε από όσους τοποθετήθηκαν δημόσια για το θέμα του Ναυαγίου.
ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ