Ζάκυνθος

Νομοθετική Νομοθετική για το Νοσοκομείο ζητά το Περιφ. Συμβούλιο

Επί 6 ολόκληρες ώρες συζητούσε το περασμένο Σαββάτο το Περιφερειακό Συμβούλιο για το θέμα του Νοσοκομείου Ζακύνθου και τελικά κατέληξε σε απόφαση κατά πλειοψηφία σύμφωνα με την οποία ζητά επείγουσα νομοθετική ρύθμιση για τις προμήθειες και αύξηση του προϋπολογισμού του στα 5 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο αναφέρθηκε ότι το Περιφερειακό δεν έχει αρμοδιότητες και το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να ασκήσει πίεση για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.

Στην αίθουσα παρευρίσκονταν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου αλλά και οι φοιτητές του ΤΕΙ που περίμεναν να συζητηθούν τα θέματά τους.

Η εισήγηση έγινε από τον Αντιπεριφερειάρχη Διονύση Μυλωνά ο οποίος είπε ότι αν είναι ανοιχτό ακόμα το Νοσοκομείο οφείλεται στο ελάχιστο εναπομείναν  προσωπικό που υπερβάλλει εαυτόν και μάλιστα με κίνδυνο να πάει κατηγορούμενο στα Δικαστήρια. «Απαιτούμε τα ελάχιστα και τα στοιχειώδη που πρέπει να δώσει το κράτος για να λειτουργήσει το Νοσοκομείο Ζακύνθου. Δεν μπορεί  η διοίκηση και οι εργαζόμενοι να παρακαλούν τους ξενοδόχους να δώσουν πετρέλαιο, φαγητό  κλπ. για να λειτουργήσει» είπε ο κ. Μυλωνάς ο οποίος ακολούθως έκανε γνωστό ότι υπάρχει ένα πρόγραμμα που λέγεται “ιατρικός τουρισμός” και  ισχύει για το Αιγαίο αλλά όχι για το Ιόνιο και πρέπει να αξιοποιηθεί και από την περιοχή μας.

Εισήγηση για το θέμα του Νοσοκομείου έγινε και από την περιφερειακή σύμβουλο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ  Αντωνία Λαχανιώτη η οποία δήλωσε ότι είναι στο πλευρό των εργαζομένων και ότι με πυγμή θα λυθούν τα προβλήματα ητς υγείας. «Τα απαιτούμε όλα και ακόμα περισσότερα για το Νοσοκομείο Ζακύνθου το οποίο δεν πρέπει να μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας» είπε η κ. Λαχανιώτη.

Το λόγο πήρε στη  συνέχεια ο Διοικητής του Νοσοκομείου Γιάννης Κομιώτης ο οποίος περιέγραψε τις ανάγκες με την πολύ απλή φράση: στις 18-5-2012 έγινε η μεταφορά στις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις του Νοσοκομείου και από τα 4.500 τμ πήγαμε σε 18.500 τμ.

Ο κ. Κομιώτης μίλησε για την οδύσσεια των εργαζομένων που ανέλαβαν όλη τη μεταφορά, είπε ότι το πρόβλημα έγινε αντιληπτό πρόσφατα που μας επισκέφθηκε ο Διοικητής των υγειονομικών υπηρεσιών της Περιφέρειας κ. Κατσίβελας  και ότι ζητήθηκε αύξηση προϋπολογισμού με βάση τις νέες ανάγκες και μάλιστα σε εναρμόνιση με το πρόγραμμα προμηθειών.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου των εργαζομένων Ευάγγελος Τσώλας περιέγραψε τραγικές καταστάσεις που προέκυψαν από ητν έλλειψη φαγητού που έπρεπε να δοθεί στους ασθενείς και ζήτησε τη βοήθεια όλων για να παραμείνει ανοιχτό το Νοσοκομείο.

Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Τάκης Στρούζας ζήτησε δημόσια δωρεάν υγεία και ο Πρόεδρος της ΕΝΙΖ Παναγιώτης Διακάκης είπε ότι μέχρι τώρα δίνονται υποσχέσεις που δεν έχουν τηρηθεί. Μάλιστα σημείωσε πως θα είναι καταστροφικό για την οικονομία του νησιού αν ένα περιστατικό δεν μπορέσει να αντιμετωπιστεί και ο ασθενής πάθει κάτι.

Ο Βουλευτής είπε ότι η κυβέρνηση θέλει να καταστήσει την κοινωνία Μανωλάδα (υπονοώντας ότι και εδώ συμβαίνουν ακρότητες σαν αυτές που πρόσφατα έγιναν γνωστές στην Ηλεία με το σύγχρονο δουλεμπόριο απλήρωτων εργατών στις φυτείες φράουλας). Ο κ. Κοντονής συνέχισε να σχολιάζει την κυβερνητική πολιτική και αναφέρθηκε σε ταλιμπάν του νεοφιλελευθερισμού που τα θέλουν όλα υπό τον ιδιωτικό έλεγχο.

Τότε αντέδρασε ο περιφερειακός σύμβουλος Δημοσθένης Σκληρός από τη Λευκάδα ο οποίος αντέτεινε στο Βουλευτή ότι ήλθε στη συνεδρίαση για να αναπτύξει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και επακολούθησε πανδαιμόνιο.

Στο τέλος της συζήτησης αυτού του θέματος ψηφίστηκε με 18 ψήφους η πρόταση του Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου που ζήτησε δωρεάν και δημόσια υγεία για όλους, στελέχωση με προσωπικό, πληρωμή των δεδουλευμένων, αύξηση του προϋπολογισμού στα 5 εκ. € και  επείγουσα νομοθετική ρύθμιση για τις προμήθειες.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *