ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΑΞΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Επιστήμονες και ειδικοί εκθέτουν τις απόψεις τους!
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ
Μπροστά στην «πρόκληση» της σύνταξης μιας νέας Κανονιστικής Κοινόχρηστων Χώρων που επιδιώκει η δημοτική αρχή, προαναγγέλλοντας την οριστική λήξη των παλινωδιών του παρελθόντος, οι εκπρόσωποι του τεχνικού κόσμου, αλλά και του Εμπορικού Συλλόγου μίλησαν στον -Ε- διατυπώνοντας από κοινού την ίδια άποψη: Το πρόβλημα δεν αφορά την Κανονιστική αυτή καθαυτή, αλλά την εφαρμογή της. Και ενώ η αρμόδια Επιτροπή του Δήμου έχει ήδη προχωρήσει σε αυτοψίες και βεβαίωση παραβάσεων σε περιπτώσεις παράβασης της υπάρχουσας Κανονιστικής, οι επιχειρηματίες αντιδρούν εκφράζοντας μια σύγχυση, λέγοντας πως δεν γνωρίζουν τι ισχύει σήμερα και τι όχι.
Το μόνο σίγουρο είναι πως σύμφωνα με τα στελέχη της δημοτικής αρχής πολύ σύντομα θα δούμε την τροποποίηση της υφιστάμενης Κανονιστικής και αλλαγές σε κάποιες από τα άρθρα της, με την ελπίδα να μην μείνουμε πάλι στα λόγια και η Πόλη μας να γίνει επιτέλους βιώσιμη!
Πρόεδρος Συλ. Μηχανικών: ”Καμία Κανονιστική δεν είναι υπεράνω του Νόμου”

Μιλώντας στον -Ε- ο Πρόεδρος του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Γ. Μοθωναίος υπογράμμισε πως είναι σημαντικό να συμμετέχουν όλοι οι φορείς στην σύνταξη της νέας Κανονιστικής, ενώ τόνισε πως ότι και αν προβλέπει μια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, πρέπει να προσαρμόζεται στη Νομοθεσία.
«Δεν είναι τίποτα και κανείς υπεράνω του Νόμου, ο οποίος προσδιορίζει με σαφήνεια τι τμήμα του κοινόχρηστου χώρου μπορεί να αξιοποιηθεί. Μια διευθέτηση του Κοινόχρηστου Χώρου, αποτελούν οι Κανονιστικές Αποφάσεις που λαμβάνονται από το Δήμο, οι οποίες ρυθμίζουν το ποσοστό από τους Κοινόχρηστους χώρους, μπορεί να παραχωρηθεί στους επιχειρηματίες για να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στη Ζάκυνθο είναι πως οι Κανονιστικές γίνονται αλλά δεν εφαρμόζονται» σημείωσε, τονίζοντας πως η δημοτική αρχή οφείλει να συνεργαστεί με τους φορείς που εκπροσωπούν τους επιχειρηματίες, όπως το Επιμελητήριο, ο Σύλλογος Επαγγελματιών της Παραλιακής Ζώνης , του Ιστορικού Κέντρου και όχι κάθε επιχειρηματία ξεχωριστά.
«Πρέπει να δούμε πως μπορούμε να κάνουμε την Πόλη καλύτερη για τον πολίτη. Αν είναι καλύτερη για τον πολίτη, θα είναι και για τον επιχειρηματία» ανέφερε ακόμη ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών Γ. Μοθωναίος σημειώνοντας πως οι εκπρόσωποι του τεχνικού κόσμου, όπως ο Σύλλογος Μηχανικών, το ΤΕΕ και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων έχουν ζητήσει να γίνει μια συνάντηση με το Δήμαρχο.
Ο ίδιος επεσήμανε πως μια νέα Κανονιστική μπορεί να συνταχθεί σχετικά γρήγορα, με την αξιοποίηση δεδομένων όπως αυτά που προκύπτουν από το Κτηματολόγιο και να έρθει στην συνέχεια προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Τέλος υπογράμμισε πως τα λάθη που έγιναν στις προηγούμενες Κανονιστικές είχαν να κάνουν με το γεγονός ότι οι συζητήσεις έγιναν μονομερώς και όχι με μια ευρεία συμμετοχή. Τόνισε δε πως θα πρέπει να είναι σαφές τί συμφωνεί με την Κανονιστική και τί όχι, σε όλες τις περιοχές της Ζακύνθου, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα σε περιπτώσεις που αλλάζουν οι ιδιοκτήτες της Επιχείρησης.
Πρόεδρος Ν.Ε ΤΕΕ: Να απελευθερωθούν περισσότεροι κοινόχρηστοι χώροι

Την ανάγκη να απελευθερωθούν περισσότεροι κοινόχρηστοι χώροι και στην κατεύθυνση αυτή η νέα Κανονιστική να προβλέπει μικρότερα ποσοστά παραχωρήσεων σε επιχειρήσεις, επισήμανε μιλώντας στον -Ε- ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΤΕΕ Π. Λιβέρης, σημειώνοντας πως το ζήτημα δεν αφορά μόνο την Πόλη της Ζακύνθου, αλλά ολόκληρη τη Ζάκυνθο. Σχολιάζοντας την σημερινή κατάσταση αλλά και τις προθέσεις της δημοτικής αρχής ανέφερε:
«Απαιτείται πολύ μεγάλο πολιτικό θάρρος και συγκρούσεις. Το ΤΕΕ συμμετέχει ως μέλος της Επιτροπής Διαβούλευσης στην σύνταξη για την νέα Κανονιστική και αυτό που ζητήσαμε εξαρχής είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούμε, για μια Κανονιστική που θα εφαρμόζεται. Η δημοτική αρχή θα πρέπει να πάρει μια ξεκάθαρη θέση για το αν θα μειώσει, θα αυξήσει ή θα διατηρήσει σταθερό το ποσοστό των Κοινόχρηστων Χώρων που θα παραχωρηθεί» υποστήριξε ο κ. Λιβέρης, σημειώνοντας πως εκτός από το ποσοστό των κοινόχρηστων χώρων που παραχωρείται, είναι πολύ σημαντικό το είδος των κατασκευών που θα επιτρέπονται και η υπαίθρια διαφήμιση.
«Και οι τρεις παραπάνω παράγοντες είναι σημαντικοί και πρέπει να ελέγχονται πριν αδειοδοτηθεί το κατάστημα από το Δήμο και φυσικά, αφού αδειοδοτηθεί και λειτουργήσει» δήλωσε ο κ. Λιβέρης και συμπλήρωσε πως πολλοί επιχειρηματίες βρίσκονται σε μια «ομηρία», καταλαμβάνοντας κοινόχρηστους χώρους χωρίς να υπακούουν σε Κανονιστική, με την ανοχή των διοικούντων και την προσδοκία ότι δε θα ελεγχθούν,.
«Η μη τήρηση οποιασδήποτε Κανονιστικής δημιουργεί ένα κακό προηγούμενο. Αν θέλουμε να μπει τάξη πρέπει να υπάρχει μια Κανονιστική , δίκαιη, που θα εφαρμόζεται» σημείωσε.
Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου: ”Σε σύγχυση τα μέλη για το τι ισχύει και τι όχι!”

Η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λ. Μπουζιάνου διατήρησε επιφυλάξεις για το πόσο γρήγορα θα δούμε τις αλλαγές που όλοι θέλουμε στην Πόλη της Ζακύνθου και σημείωσε [ως υπάρχει μια μεγάλη σύγχυση για τα ισχύοντα.
Ενημερωθήκαμε πως θα αλλάξει η Κανονιστική, αλλά ακόμη δεν έχει αλλάξει. Δεν υπάρχει προς το παρόν κάτι συγκεκριμένο και τα μέλη μας δεν ξέρουν τι ισχύει και τι όχι, ανέφερε σημειώνοντας πως το αίτημα για ενημέρωση προς τη δημοτική αρχή, απαντήθηκε με την αποστολή της υπάρχουσας Κανονιστικής που συντάχθηκε το 2017.
«Αν όλα τα καταστήματα βγάλουν εμπορεύματα ανάμεσα στις κολόνες ή στα πεζοδρόμια που βρίσκονται μετά τις κολόνες προς το δρόμου, όπου συνήθως υπάρχει πρόσβαση για ΑμεΑ, από πού θα περνούν τα ΑμεΑ; Ζητάμε ενημέρωση για να μην ταλαιπωρούνται ούτε τα μέλη μας, ούτε οι πολίτες» ανέφερε η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, θέτοντας το ερώτημα για τον τρόπο που θα χουν πρόσβαση στο δρόμο οι πολίτες που κινούνται στα πεζοδρόμια, αν κλείσουν όλοι οι χώροι στο πλάτος των καμαρών με εμπορεύματα.
Πρόεδρος Συλ. Αρχιτεκτόνων: ”Δεν εφαρμόζονται οι προτάσεις της Αρχιτεκτονικής επιτροπής”

«Οι κοινόχρηστοι χώροι αποτελούν στοιχείο ζωτικής σημασίας του πολεοδομικού ιστού της πόλης. Είναι κοινωνικό αγαθό που δεν πρέπει να χαθεί» ανέφερε μιλώντας στον -Ε- ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ζακύνθου Σ. Μολάς υποστηρίζοντας πως ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια τεράστια διαφορά ανάμεσα στις κατασκευές που γίνονται από δημόσιους φορείς ή ΝΠΙΔ και σε αυτές που γίνονται από ιδιώτες και χαρακτηρίζονται από μια διαστρέβλωση της έννοιας της χρήσης των κοινοχρήστων χώρων.
«Εμείς σαν αρχιτέκτονες, αλλά και σαν συμβούλιο αρχιτεκτονικής, που είναι ανεξάρτητο θεσμικό όργανο που ορίζεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, έχουμε μια σαφή πρόταση για την καλαισθησία της Πόλης, που όμως δεν εφαρμόζεται» ανέφερε ο κ. Μολάς σημειώνοντας πως υπήρχαν σχέδια που απορρίφθηκαν από την Αρχιτεκτονική Επιτροπή ή που δεν ήρθαν καν για έγκριση, αλλά τελικά εφαρμόστηκαν παρά τις «κόκκινες γραμμές» που έθεσε η Επιτροπή. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου, ανέφερε πως δεν είναι λύση οι αλληλοκαταγγελίες και κάλεσε τους ιδιώτες να συνεργαστούν με τους αρχιτέκτονες.
«Το ζητούμενο δεν είναι να έχουμε μια νέα Κανονιστική αλλά η εφαρμογή της» κατέληξε.
*Πηγή κεντρικής φωτογραφίας:
https://teovivimaizonette.gr/