Ζάκυνθος

Να προχωρήσει η μονάδα δεματοποίησης ζητά το Συμβούλιο Πόλης

Να σταματήσει κάθε σχεδιασμός από την πλευρά του Δήμου και του Συνδέσμου Καθαριότητας για νέες παρεμβάσεις στον υφιστάμενο ΧΥΤΑ, μέχρις ότου συγκληθεί μια ευρεία σύσκεψη με την συνδρομή ειδικών, ζητά το Τοπικό Συμβούλιο Πόλης που στην τελευταία του συνεδρίαση την περασμένη Πέμπτη ασχολήθηκε με την έκρυθμη κατάσταση στο Σκοπό.

Το θέμα εισηγήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης το μέλος του Τοπικού Συμβουλίου Νίκος Βουτσινάς, που και με την ιδιότητα του Προέδρου του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, υπογράμμισε πως η επέκταση του τοιχίου για την στήριξη των σκουπιδιών που σχεδιάζει ο Δήμος, δε θα λύσει κανένα πρόβλημα αλλά αντίθετα θα έχει σαν αποτέλεσμα να ξοδευτούν και άλλα χρήματα χωρίς λόγο.

Ο κ. Βουτσινάς  θύμισε πως ο ίδιος είχε επαναφέρει το θέμα σε συνεδρίαση πριν από περίπου δύο χρόνια, χωρίς όμως η παρέμβαση του να ληφθεί υπόψη και υπογράμμισε πως κατά καιρούς και ο ίδιος είχε διατυπώσει αντιδράσεις για την κατάσταση στο Σκοπό και τη διαχείριση που γινόταν. Ανέφερε πως πέρα από καταγγελίες και πολιτικές αντιπαραθέσεις θα πρέπει να γίνει κάτι για να λυθεί το πρόβλημα του ΧΥΤΑ και απέδωσε ευθύνες εξ΄ ολοκλήρου στο Σύνδεσμο Καθαριότητας που δεν έλαβε υπόψη επιστημονικές προτάσεις που έγιναν κατά το παρελθόν και κυρίως αυτές που αφορούσαν τα στραγγίδια, πρόβλημα το οποίο ακόμη δεν αντιμετωπίστηκε και σύμφωνα με τον κ. Βουτσινά δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί.

Το μέλος του τοπικού  συμβουλίου, υποστήριξε πως με αυτές τις προϋποθέσεις και με αυτά τα μυαλά, κανείς δεν μπορεί να εφησυχάζει για τη διαχείριση που γίνεται στο Λίβα και αναρωτήθηκε αν η περιοχή επιλέχθηκε ώστε να μην μπορεί κανείς να δει τι συμβαίνει εκεί!

Τέλος, πρότεινε την εφαρμογή μεθόδων διαλογής, επεξεργασίας και δεματοποίησης των απορριμμάτων, τονίζοντας  πως το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί με κανένα τοιχίο αντιστήριξης το οποίο θα αποτελεί ακόμη μια αφορμή να πεταχτούν λεφτά.

Τα υπόλοιπα μέλη του τοπικού συμβουλίου, εξέφρασαν επιφυλάξεις για το κατά πόσο μπορούν να υποβάλουν συγκεκριμένη πρόταση, χωρίς να είναι ειδικοί και ζήτησαν το θέμα να συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου, παρουσία ατόμων που γνωρίζουν το θέμα. Μάλιστα, ο Αντιπρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Θανάσης Παπαηλιού, πρότεινε να συμμετέχει και ειδικός εκ μέρους των Οικολόγων Πράσινων.

Το μέλος του τοπικού συμβουλίου Δ. Κακολύρης υποστήριξε πως το όργανο έχει ευθύνη για ζητήματα όπως η ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα ανακύκλωσης  και θύμισε πως είχε ληφθεί απόφαση για την προμήθεια και τοποθέτηση κάδων σε γειτονιές της Πόλης, που όμως δεν υλοποιήθηκε!

Ο κ. Βουτσινάς επέμεινε στην ανάγκη, εκτός από την σύγκληση μιας ειδικής συνεδρίασης, να εκδοθεί ψήφισμα που να αποτρέπει το Δήμο από οποιαδήποτε νέα παρέμβαση στο χώρο, σημειώνοντας πως το κόστος για την λειτουργία μιας μονάδας δεματοποίησης και διαλογής, θα είναι υποπολλαπλάσιο της κατασκευής νέου τοιχίου.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *