Σε έξαρση συνεχίζει να βρίσκεται η επιδημία της γρίπης με τα καταγεγραμμένα κρούσματα στη Ζάκυνθο να κινούνται σε ποσοστά ανάλογα με αυτά που καταγράφονται και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.
Η πνευμονολόγος και υπεύθυνη του ΠΕΔΥ Ζακύνθου Νάντυ Σωληναραίου, επανέλαβε μιλώντας στην εφημερίδα μας τα μέτρα πρόληψης αλλά και τα συμπτώματα που θα πρέπει να οδηγήσουν τους ασθενείς στο γιατρό, ενώ σημείωσε πως οι ασθενείς θα πρέπει να προφυλάσσουν τους γύρω τους από την μετάδοση του ιού, παραμένοντας σπίτι τους για όσο διάστημα νοσούν.
Αυτό που αξίζει να αναφέρουμε, είναι πως σύμφωνα με την κ. Σωληναραίου, ασθενείς που είχαν και άλλα προβλήματα υγείας, χρειάστηκε να διακομιστούν σε νοσοκομεία εκτός Ζακύνθου, ενώ υπήρχαν και περιπτώσεις ασθενών που δυστυχώς κατέληξαν.
«Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν πνευμονολογικά συμπτώματα από τη γρίπη, όπως είναι ο βήχας, οι βρογχοσπασμοί και καλό θα ήταν οι ασθενείς να μην το αφήσουν στην τύχη τους! Εκτός από αυτούς που έχουν ήδη ιστορικό με πνευμονολογικά προβλήματα, υπάρχει κίνδυνος να εμφανίσουν ανάλογα προβλήματα και ασθενείς που δεν είχαν ιστορικό» σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Σωληναραίου, τονίζοντας πως εκτός από το βήμα, συμπτώματα της ίωσης είναι ο υψηλός πυρετός, ο πονόλαιμος, ενώ συχνά προκαλούνται κοιλιακά άλγη και διάρροιες.
«Τα μέτρα πρόληψης έχουν να κάνουν με την τήρηση των κανόνων υγιεινής, με το καλό πλύσιμο των χεριών και κυρίως, όποιος είναι άρρωστος θα πρέπει να μείνει σπίτι του! Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά που δε θα πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο ή στον Παιδικό Σταθμό. Χρειάζεται καλή διατροφή με φρούτα και λαχανικά, ζεστά και πολύ ξεκούραση» τόνισε μεταξύ άλλων η Πνευμονολόγος του ΠΕΔΥ.
Η ίδια κάλεσε τους ασθενείς να αποφύγουν το Νοσοκομείο, όπου υπάρχει ιδιαίτερος φόρτος ενώ έκανε γνωστό πως ασθενείς από τη Ζάκυνθο, οι οποίοι είχαν ιστορικό αναπνευστικών προβλημάτων, χρειάστηκε να διακομιστούν στο Ρίο ή ακόμη και σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας άλλων Νοσοκομείων της Χώρας.
Η κ. Σωληναραίου, ανέφερε ακόμη πως οι ασθενείς στους οποίους ο πυρετός επιμένει για περισσότερο από ένα 24ωρο θα πρέπει να επισκεφτεί τον γιατρό, ενώ χαρακτήρισε την χορήγηση αντιιικών φαρμάκων αποτελεσματική, αν γίνει τα πρώτα 24ωρα. Όταν η ίωση επιμένει χορηγείται αντιβίωση, αλλά πάντα μετά από τις οδηγίες του γιατρού.
«Δυστυχώς παρατηρείται και πάλι το φαινόμενο οι ασθενείς να παίρνουν αντιβίωση χωρίς να ρωτήσουν το γιατρό και αυτό μακροπρόθεσμα είναι καταστρεπτικό!» τόνισε, επαναλαμβάνοντας πως οι ασθενείς θα πρέπει να παρακολουθούν τα συμπτώματα και να μην αφήσουν το χρόνο να περάσει, εφόσον αυτά επιμένουν.
Σημειώνεται πάντως πως σύμφωνα με τα στοιχεία που έγιναν γνωστά την περασμένη Παρασκευή, αναφορικά με την εξέλιξη της γρίπης πανελλαδικά, Άλλος ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή λόγω των επιπλοκών που εμφάνισε μετά τη νόσησή του με την εποχική γρίπη.
Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ο αριθμός των θυμάτων της γρίπης ανέρχεται σε 67.
Την ίδια στιγμή, 28 άνθρωποι νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) με σοβαρές επιπλοκές λόγω της γρίπης. Συνολικά, από τον περασμένο Δεκέμβριο έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ 146 ασθενείς με γρίπη.