Ζάκυνθος

Να αποκαταστήσουμε και να αξιοποιήσουμε τα δημόσια κτίρια

Η αξιοποίηση των ανενεργών δημοσίων κτιρίων πρέπει να γίνει με ένα οργανωμένο και συντονισμένο σχέδιο, δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο επικεφαλής της «Ζακυνθινής Αναγέννησης» Μίμης Μαρίνος Κουρής ο οποίος με αφορμή τη διεκδίκηση του παλιού Νοσοκομείου έβαλε ένα πλαίσιο σε όλα αυτά για να μην γίνουν στην τύχη.
    
 «Από το ¼ του αιώνα, δηλαδή 25 χρόνια από τότε που άλλαξε το αναπτυξιακό μοντέλο με την αναγκαστική εισαγωγή του τουρισμού χωρίς να είμαστε προετοιμασμένοι, από πρωτοβουλίες ιδιωτών αναπτύχθηκε αυτό και  από τότε μέχρι σήμερα προχωρούμε κάθε φορά με εμβαλωματικές λύσεις δηλαδή ότι προκύψει να το αντιμετωπίσουμε χωρίς οργανωμένο σχέδιο που να δείχνει την κατεύθυνση» δήλωσε ο κ. Κουρής και συμπλήρωσε: «Αυτό το σχέδιο είναι απαραίτητο να γίνει και όχι τη στιγμή που εμφανίζονται τα προβλήματα, γιατί τότε είναι αργά. Προτείναμε λοιπόν το ίδιο και για τα κτίρια. Το κτιριακό κεφάλαιο που έχει ο δήμος και οι άλλοι δημόσιοι φορείς είναι πολύ μεγάλο. Θέλει αποκατάσταση γιατί η φθορά οδηγεί στην καταστροφή αλλά πρέπει και να αξιοποιηθεί και να εκμεταλλευτεί. Αυτό πρέπει να το ακολουθούμε με συνέχεια και συνέπεια».

Για το χώρο του παλιού Νοσοκομείου ο κ. Κουρής επεσήμανε: «Μπήκε θέμα για τις ανάγκες των Νηπιαγωγείων να διεκδικηθεί το πρώην Νοσοκομείο που είναι 5 στρέμματα. Αυτό χρειάζεται σχέδιο γιατί η περιοχή προσφέρεται για πολλές δραστηριότητες. Πρέπει να το συνδέσουμε με το κυκλοφοριακό, με τις ανάγκες στέγασης πολλών άλλων υπηρεσιών και να πραγματοποιηθεί με βάση το σχέδιο. Αυτές οι παρεμβάσεις θέλουν οπωσδήποτε σχέδιο γιατί επιφέρουν αλλαγές και κάθε μετακίνηση πρέπει να μελετηθεί. Επίσης πρέπει να δούμε και τη συμβατότητα γιατί το Νηπιαγωγείο είναι ασύμβατο με άλλες χρήσεις, όπως η Αστυνομία. Μπορούμε να φιλοξενήσουμε πράγματα που είναι κρυμμένα όπως το Αρχείο Βαρβιάνη. Τα κτίρια είναι πολλά όπως αυτά των πρώην καποδιστριακών Δήμων, τα σχολεία κλπ. Αυτά θέλουν συντήρηση και αξιοποίηση για τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Τέλος ο κ. Κουρής πρότεινε: «Καταγράφουμε το κτιριακό κεφάλαιο που είναι αναξιοποίητο και καταγράφουμε τις ανάγκες. Αυτό χρειάζεται συντονισμένες κινήσεις και όχι ενθουσιασμό ότι θα γίνει αύριο. Η πιο μικρή μετακόμιση δημιουργεί νέες συνθήκες και πρέπει να το δούμε. Από την επόμενη μέρα πρέπει να γίνει μία ομάδα από δημοτικούς συμβούλους και υπηρεσιακούς παράγοντες που θα χρεωθεί αυτό το σχέδιο. Την ευθύνη θα έχει ο πολιτικός προϊστάμενος».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *