Ζάκυνθος

”Ναυάγιο”: Νόμος και τάξη επιμένουν οι Αρχές – Αποφασίστηκε ζωνοποίηση της περιοχής!

Οι εξελίξεις που σημειώνεται με την κλειστή – προς το παρόν – παραλία του Ναυαγίου δίνουν την ευκαιρία να επιβληθεί η τάξη και να προβληθεί στους εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες μας η καλή εικόνα. Δηλαδή αυτή που αρμόζει στο Φιόρο του Λεβάντε και πρέπει να είναι μακριά από κάθε παράβαση που αλλοιώνει τη μοναδικότητα του τοπίου.

Η σύσκεψη που έγινε την περασμένη Παρασκευή στο Δημαρχείο μπορεί να μην είχε άμεση κατάληξη αλλά έδωσε σε όλους τη δυνατότητα να προβληματιστούν για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και εν γένει του περιβάλλοντος, ενώ ήταν απόρροια της απόφασης που είχε λάβει στην αρχή της ίδιας εβδομάδας το Δημοτικό Συμβούλιο.

Προς άρση της οιασδήποτε παρεξήγησης πρέπει να επισημανθεί ότι οι οικογένειες που ζουν από τη δουλειά που προσφέρουν με τις μεταφορές, πρέπει να συνεχίσουν να ζουν, αλλά τα γεγονότα με τις κατολισθήσεις μας έδειξαν πως όλα πρέπει να γίνουν με μέτρο και γι’ αυτό οφείλουν να φροντίσουν όλες οι αρχές. Το δεδομένο της προεκλογικής περιόδου δεν πρέπει να μας κάνει να ολισθαίνουμε σε δρόμους μικροπολιτικής και τώρα μας δίνεται η ευκαιρία να προστατεύσουμε το Ναυάγιο από την πλευρά της ακτής για να μας ακολουθήσει στο διηνεκές μια καλή φήμη.

Η σύσκεψη

Λίγο μετά τις 11 το πρωί της περασμένης Παρασκευής άρχισε η σύσκεψη η οποία είχε προγραμματιστεί από το Δήμο μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και κράτησε δύο περίπου ώρες.

Εκτενής ήταν η ενημέρωση που έκανε ο Λιμενάρχης Αθανάσιος Σιούτης ο οποίος παρουσίασε την αλληλογραφία και τα δεδομένα, για να ζητήσει επίσημο έγγραφο με το οποίο θα πιστοποιείται η προστασία της ανθρώπινης ζωής για όσους επισκέπτονται το Ναυάγιο. Συγκεκριμένα ο Λιμενάρχης Ζακύνθου για μια ώρα παρουσίαζε τα έγγραφα που έλαβε και εκείνα που είχαν παραληφθεί και με τον τρόπο αυτό φάνηκε ανάγλυφα η εξέλιξη της υπόθεσης από την ημέρα εκείνη στις 13 του Σεπτεμβρίου 2018 που είχαμε κατολίσθηση και τραυματισμό. Στους παρευρισκόμενους είπε ότι υπάρχει αυτεπάγγελτα δικογραφία όταν έχουμε περιστατικό τραυματισμού και σημείωσε πως το Λιμενικό είναι αστυνομικό σώμα και υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έκανε γνωστά ο Λιμενάρχης Ζακύνθου τον Ιούλιο και τον Αύγουστο πηγαίνουν καθημερινά στην παραλία του Ναυαγίου 52.000 άτομα και ζήτησε οδηγία που θα καθορίζει το χώρο ως απολύτως ασφαλή. «Εμείς δεν διαβάζουμε μελέτες ούτε είμαστε γεωλόγοι και σεισμολόγοι» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σιούτης, εμμένοντας στις θέσεις του.

Αξίζει να αναφερθεί πως η Κτηματική υπηρεσία η οποία ερωτήθηκε, έδωσε την απάντηση ότι δεν έχει αρμοδιότητα και παρέπεμψε το θέμα στην Αποκεντρωμένη διοίκηση

Ο Δήμαρχος στην τοποθέτησή του είπε ότι η κατολίσθηση μας αφύπνισε όλους, ζήτησε να μπει τάξη με τη φράση «ουδέν κακόν αμιγές καλού» και σημείωσε ότι ο Δήμος κάνει συνεχώς ενέργειες για να λύσει το πρόβλημα. Όμως ανέφερε ότι πρέπει να πάρει θέση και το Υπουργείο Ναυτιλίας.

Ο εκπρόσωπος των επιχειρηματιών με τα σκάφη Δ. Ακτύπης είπε ότι η έκθεση του ΙΓΜΕ πάει να καταστρέψει όλο το νησί και ακολούθησαν παρεμβάσεις των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβούλων που στην πλειοψηφία τους ήταν σε σωστή κατεύθυνση αφού αναφέρθηκαν σε προστασία του πολιτισμού, της ανθρώπινης ζωής και τους περιβάλλοντος.

Ο Λιμενάρχης ανέφερε πως θα χρειαστεί νέα σύσκεψη για να μπουν στο τραπέζι τα νέα δεδομένα και ότι κανένας δεν θέλει να θιγούν οικονομικά συμφέροντα.

Η κατάληξη της σύσκεψης ήταν πως θα γίνει άμεσα στην πράξη ζωνοποίηση της παραλίας του Ναυαγίου.

Η ανακοίνωση του Δημάρχου

Σύμφωνα με την υπ.’ αριθμ. 91 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στο οποίο εγκρίθηκε η Επιστημονική Έκθεση: «Εκτίμηση Κατολισθητικού Κινδύνου στην παραλία του Ναυαγίου Ζακύνθου» του Καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στον Τομέα Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ευθυμίου Λέκκα και κατόπιν συσκέψεως που πραγματοποιήθηκε σήμερα, 12/4/2019 στο Δημαρχείο Ζακύνθου με θέμα: «Επαναλειτουργία του θαλάσσιου χώρου της περιοχής Ναυαγίου Ζακύνθου», όπου συμμετείχαν όλοι οι αρμόδιοι φορείς, αποφασίστηκε η ζωνοποίηση της περιοχής για λόγους ασφαλείας.

Συγκεκριμένα, κατόπιν διεξοδικής συζήτησης μεταξύ των αρμοδίων φορέων αναφορικά με το θέμα λειτουργίας του θαλασσίου χώρου του Ναυαγίου εν όψει τουριστικής περιόδου, σύμφωνα με τις εισηγήσεις του ΙΓΜΕ και του κ. Λέκκα και κατόπιν της τοποθέτησης του Λιμενάρχη Ζακύνθου, Αντιπλοιάρχου Λ.Σ. Αθανασίου Σιούτη, καθώς το Λιμεναρχείο αποτελεί τον αρμόδιο φορέα για την άρση απαγόρευσης πρόσβασης στον θαλάσσιο χώρο του Ναυαγίου –θέμα που δεν απασχολεί μόνη τη Ζάκυνθο αλλά και το εξωτερικό, σύμφωνα με τα αθρόα μηνύματα που λαμβάνονται από τουριστικούς πράκτορες και ειδησεογραφικά πρακτορεία- αποφασίστηκε την ερχόμενη εβδομάδα να συνταχθεί από τον Δήμο Ζακύνθου σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και τον Δρ. Φυσικής κ. Γιάννη Κοπανά σχετικό έγγραφο το οποίο θα τεθεί υπό την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου και στη συνέχεια θα αποσταλεί για κατεπείγουσες ενέργειες προς το Λιμεναρχείο Ζακύνθου.

ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΞΕΝΟΦΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *