Ζάκυνθος

Νίκη Μαλαφούρη: Πρόστιμα σε όσες επιχειρήσεις δεν καταθέσουν τα στοιχεία

Προθεσμία ολίγων εβδομάδων έχουν ακόμα στη διάθεσή τους οι επιχειρηματίες για να καταθέσουν στο Επιμελητήριο τα στοιχεία για τη σύσταση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου.

Για το θέμα ενημέρωσε η Γραμματέας του Επιμελητηρίου Νίκη Μαλαφούρη η οποία είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία για καταγραφή όλων των επιχειρήσεων με το ιστορικό τους η οποία πρέπει να γίνει αλλιώς θα υπάρξουν πρόστιμα.

Ειδικότερα η κ. Μαλαφούρη ανέφερε: «Είναι ο νόμος 3419/2005  που συμπληρώθηκε με τον 4038/2012 και αφορά την απογραφή. Σε πρώτη φάση θα απογραφούν οι ΑΕ, οι ΕΠΕ, οι ΟΕ, οι κοινοπρακτικές εταιρείες, οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι τράπεζες. Αργότερα θα γίνει η διαδικασία για τις ατομικές επιχειρήσεις. Επίσης τα υποκαταστήματα αλλοδαπών που η έναρξη της οικονομικής δραστηριότητας έγινε μετά τις 4/4/2011».

Αναφορικά με τα χρονικά περιθώρια που υπάρχουν η κ. Μαλαφούρη έκανε γνωστά τα εξής: « Οι ημερομηνίες είναι καταληκτικές αλλά το Επιμελητήριο Ζακύνθου ζήτησε στη συνάντηση που έγινε στη Διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης να δοθεί παράταση μέχρι 31-12-2012. Κανονικά οι ημερομηνίες λήγουν στις 30-9 για τις ΑΕ και ΕΠΕ,  μέχρι 11-10 για τις ΟΕ, μέχρι τις 31-10 οι αστικοί συνεταιρισμοί και μέχρι τις 31-10 τα υποκαταστήματα των αλλοδαπών εταιρειών. Είναι όγκος δουλειάς και δεν προλαβαίνουν  και οι  υπάλληλοι  των Επιμελητηρίων να την διεκπεραιώσουν. Γι’ αυτό ζητήσαμε την παράταση».

Οι επιχειρηματίες πρέπει να προσκομίσουν τα καταστατικά των εταιρειών τους  καθώς και τις τροποποιήσεις που έχουν γίνει.

Η πληρωμή είναι 10 ευρώ για κάθε εγγραφή και 10 ευρώ επιπλέον  θα δίνεται για κάθε τροποποίηση.

Τα στοιχεία θα κατατίθενται σε ηλεκτρονική μορφή και θα υπάρχει το ιστορικό όλων των επιχειρήσεων.

Η Γραμματέας του Επιμελητηρίου ανέφερε επίσης ότι «οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποτανθούν και στους λογιστές τους» ενώ για τις κυρώσεις είπε ότι «τα πρόστιμα για όσους δεν πάνε να καταγραφούν ξεκινούν από 800 ευρώ και φθάνουν μέχρι 30 χιλιάδες ευρώ».

Σημειώνεται πως σήμερα το Επιμελητήριο είναι κλειστό καθώς οι υπάλληλοι πηγαίνουν σε σεμινάριο στο υπουργείο για το θέμα αυτό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *