Λίγες ημέρες μετά την επιβολή βαρύτατου προστίμου για την ρύπανση που προκλήθηκε από αντλιοστάσιο στην περιοχή του Πλάνου, ένα ακόμη υψηλό χρηματικό πρόστιμο καταβάλλεται στη ΔΕΥΑΖ και αυτή τη φορά έχει να κάνει με την πρόκληση ρύπανσης στο χείμαρρο του Αγίου Χαραλάμπη αλλά και την λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού.
Το πρόστιμο που επιβάλλεται από τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτο, μετά από εισήγηση του Κλιμακίου Ελέγχου Περιβάλλοντος και αυτοψίες που πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων της ΔΕΥΑΖ.
Οι αυτοψίες έγιναν τον περσινό Ιούνιο, ενώ είχαν προηγηθεί καταγγελίες συμπολιτών μας, αλλά και ένα κατεπείγον έγγραφο του Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου, καθώς διαπιστώθηκε η ύπαρξη λυμάτων μέσα στο ποτάμι του Αγίου Χαραλάμπη.
Κατά την σχετική επιθεώρηση που πραγματοποιήθηκε το Κ.Ε.Π.ΠΕ. διαπιστώθηκε ότι :
-Η Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) δέχεται λύματα προς επεξεργασία και από τις περιοχές Πλάνου-Τραγακίου, μέσω του χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση αποχετευτικού δικτύου Πλάνου, περιοχές οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στις προβλεπόμενες στην παρ. Β της γ- ΑΕΠΟ με αποτέλεσμα κατά την τρέχουσα καλοκαιρινή περίοδο να αυξηθούν οι συνολικά εισερχόμενες ποσότητες λυμάτων και να υπερβαίνουν την μέση παροχή των 10.000 κμ ημερησίως με την οποία έχει σχεδιαστεί να εξυπηρετεί η ΕΕΛ.
Η υπέρβαση της ποσότητας αυτής καθιστά από μόνη της επισφαλή την λειτουργία της ΕΕΛ, από πολλές απόψεις.
-Στις δεξαμενές αερισμού και καθίζησης ήταν εμφανής η περίσσεια λάσπης, οποία δεν μπορούσε να απομακρυνθεί από την εφαρμοζόμενη μεθοδολογία επεξεργασίας της λάσπης.
Μάλιστα η λειτουργία των δίδυμων δεξαμενών χλωρίωσης είχε σταματήσει, ακριβώς λόγω της παρουσίας μεγάλων ποσοτήτων λάσπης και γινόταν επανακυκλοφορία του περιεχομένου τους. Αποτέλεσμα της δυσλειτουργίας αυτής ήταν μεγάλες ποσότητες λάσπης να διαρρέουν με τα επεξεργασμένα λύματα, ρυπαίνοντας τον αποδέκτη (χείμαρρο Αγ. Χαραλάμπους) δημιουργώντας ενδεχομένως τα προβλήματα που καταγράφηκαν σε αυτόν κατά την από 7-6 2018 αυτοψία των υπηρεσιών της ΠΕ Ζακύνθου.
-Η επεξεργασία της λάσπης γινόταν μόνο με μηχανική αφυδάτωση και δεν περιελάμβανε τα προγενέστερα στάδια που προβλέπονται στην παρ. δ21 της α-ΑΕΠΟ όπως έχει τροποποιηθεί και συμπληρωθεί με την γ-ΑΕΠΟ (Προπάχυνση, Δεξαμενή αερόβιας χώνευσης, Μεταπάχυνση).
Σύμφωνα με την με αριθμ. πρωτ. 11715/8684/12-11-2012 απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στη θέση ‘’Λίβας’’ όπως αυτή τροποποιήθηκε με την με αριθμ. πρωτ. 2598/16-03-2017 απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας–Ιονίου, προβλέπεται η διάθεση 1.500 τόνων λάσπης ετησίως στην ολοκληρωμένη μονάδα διαχείρισης, η οποία όμως δεν έχει ακόμη κατασκευαστεί. Επιπλέον η υπολογιζόμενη ετήσια παραγωγή λάσπης στην ΕΕΛ είναι τουλάχιστον διπλάσια. Κατά συνέπεια ανακύπτει το ζήτημα της παράνομης διάθεσης της παραγόμενης λάσπης.
-Δεν έχουν κατασκευαστεί οι προβλεπόμενες δεξαμενές προσωρινής αποθήκευσης λυμάτων (ασφαλείας) στην παρ. δ20 της α – ΑΕΠΟ όπως έχει τροποποιηθεί και συμπληρωθεί με την γ ΑΕΠΟ.
-Επίσης δεν έχει κατασκευαστεί το ομοίως προβλεπόμενο φρεάτιο δειγματοληψίας πριν την διάθεση των εξεργασμένων λυμάτων στον αποδέκτη ούτε έχει τοποθετηθεί ο προβλεπόμενος δειγματολήπτης πριν την απολύμανση.
Λαμβάνοντας υπόψη πως δεν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί λειτουργίας των εγκαταστάσεων αλλά και την ενέργεια διάθεσης μεγάλων ποσοτήτων λάσπης να διαρρέουν με τα επεξεργασμένα λύματα, ρυπαίνοντας τον αποδέκτη (χείμαρρο Αγ. Χαραλάμπους) συντελώντας στην ρύπανση του περιβάλλοντος, ο Περιφερειάρχης επέβαλε πρόστιμο ύψους 40.000 ευρώ.
ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ