Νέο πρόγραμμα επιδότησης για την βιολογική γεωργία βρίσκεται σε εξέλιξη και οι ενδιαφερόμενοι αγρότες θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα, καθώς οι προθεσμίες για υποβολή συμμετοχής στο πρόγραμμα λήγουν στο τέλος του μήνα και πιο συγκεκριμένα στις 29 Φλεβάρη.
Ήδη από την ΕΑΣΖ γίνεται ενημέρωση για τους όρους και τις προϋποθέσεις ένταξης στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και στα πλαίσια αυτά, την περασμένη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε μια σύσκεψη στα γραφεία της Οργάνωσης στο Λυκούδι. Η ενημέρωση θα παρέχεται σε όλους τους αγρότες που θα απευθύνονται στα στελέχη της ΕΑΣΖ ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα σύνταξης φακέλου, έναντι κάποιας αμοιβής που προσδιορίζεται από τον αριθμό των στρεμμάτων που μπορούν να επιδοτηθούν.
Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα, έδωσε μιλώντας στον –Ε- ο γεωπόνος της ΕΑΣΖ Γιώργος Κεφαλληνός, ο οποίος έκανε γνωστό πως το πρόγραμμα επιδότησης βιολογικής καλλιέργειας αφορά τις ελιές για λάδι ή για βρώση, αμπέλια για οινοποίηση, τις αροτρέες καλλιέργειες, την καλλιέργεια κρόκου και αρωματικών φυτών. Το ενδιαφέρον στη Ζάκυνθο, επικεντρώνεται κυρίως στις καλλιέργειες της ελιάς και του αμπελιού, ενώ υπάρχουν και μεμονωμένες περιπτώσεις καλλιέργειας σιτηρών.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τον κ. Κεφαλληνό, το πρόγραμμα απευθύνεται είτε σε παραγωγούς βιολογικής καλλιέργειας που έχουν ολοκληρώσει την συμμετοχή τους σε παλαιότερα επιδοτούμενα προγράμματα (το 2004 ή το 2005), είτε σε νέους παραγωγούς που μέχρι σήμερα καλλιεργούσαν συμβατικά.
«Τα προγράμματα αυτά, έχουν ορίζοντα πενταετίας και συμμετέχουν όσοι ήδη εφαρμόζουν βιολογική γεωργία, αλλά και όσοι δεν το είχαν κάνει μέχρι σήμερα. Δικαιούχοι είναι όσοι έχουν υπογράψει σύμβαση με κάποιο φορέα πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν γραφτεί στο Μητρώο Αγροτών, είτε ως κατά αγρότες κατά κύριο επάγγελμα, είτε σαν κάτοχοι καλλιεργήσιμης έκτασης που έχουν κατά 25% εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα. Τέλος, θα πρέπει να έχουν υποβάλει αίτηση ενιαίας ενίσχυσης για το 2011. Αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση, καθώς η αίτηση για την ενιαία ενίσχυση θα είναι ο μπούσουλας για τα αγροτεμάχια που θα ενταχθούν στην επιδότηση» ανέφερε ο κ. Κεφαλληνός, που διευκρίνισε πως η υπογραφή σύμβασης με τον φορέα πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων θα πρέπει να έχει γίνει μέχρι και την λήξη της προθεσμίας για την συμμετοχή στο πρόγραμμα, δηλαδή μέχρι και τις 29 Φλεβάρη.
«Αυτό είναι το πιο εύκολο κομμάτι της διαδικασίας. Το πιο δύσκολο κατά τη γνώμη μου, είναι να έχει κάποιος συμπεριληφθεί στο Μητρώο Αγροτών» συμπλήρωσε ο κ. Κεφαλληνός, ενώ τόνισε πως στο πρόγραμμα δεν μπορούν να συμμετέχουν δικαιούχοι προηγούμενων επιδοτήσεων που δεν έχουν ολοκληρωθεί, όσοι έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης και όσοι για οποιοδήποτε λόγο έχουν εξαιρεθεί από τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις.
Τα ποσά της επιδότησης που προβλέπονται από το πρόγραμμα είναι:
Για την ελιά 37 ευρώ το στρέμμα για τους παλιούς βιοκαλλιεργητές και 72 ευρώ για τους νέους
Για τα αμπέλια περίπου 90 ευρώ ανά στρέμμα
Για τις αροτρέες καλλιέργειες 35 ευρώ ανά στρέμμα.
«Το φάσμα των καλλιεργειών έχει περιοριστεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και αυτό γιατί έχουν περιοριστεί τα διατιθέμενα κονδύλια. Συνολικά το πρόγραμμα που ξεκινά τώρα έχει προϋπολογισμό 40.000.000 Ευρώ» ανέφερε ο κ. Κεφαλληνός.
Απαντώντας σε ερωτήματα που θέτουν και οι παραγωγοί για το κατά πόσο μπορούν να συμμετέχουν σε πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας στην περίπτωση που οι ιδιοκτήτες των καλλιεργειών με τις οποίες γειτνιάζουν συνεχίζουν τις συμβατικές μεθόδους, ο γεωπόνος της ΕΑΣΖ επεσήμανε πως υπάρχουν προβλεπόμενα μέτρα για την προστασία των εκτάσεων που καλλιεργούνται με βιολογικό τρόπο. Για παράδειγμα στην καλλιέργεια της ελιάς προβλέπεται πως σε κάποια δέντρα που γειτονεύουν με συμβατικές καλλιέργειες δεν γίνεται αποκομιδή.
«Η μόνη προϋπόθεση είναι οι εκτάσεις να ξεπερνούν τα 5 ή 6 στρέμματα» τόνισε ο κ. Κεφαλληνός, ο οποίος συμπλήρωσε πως πέρα από τα οικονομικά οφέλη που αφορούν αφενός την επιδότηση, αφετέρου την πιο ανταγωνιστική τιμή του βιολογικού ελαιολάδου, οι αγρότες θα πρέπει να αντιληφθούν τα οφέλη που προσφέρει η βιολογική καλλιέργεια στο περιβάλλον και τελικά στην ποιότητα της παραγωγής.