Ζάκυνθος

Νέο έγγραφο από το Διοικητή του ΟΔΑΖ στο Υπ. Οικονομικών: Αδυνατούμε να καταβάλουμε συντάξεις

Ακόμη φαίνεται να μην έχει λήξει οριστικά το ζήτημα που αφορά την συνταξιοδότηση των πρώην υπαλλήλων του ΟΔΑΖ, καθώς στην τελευταία αίτηση συνταξιοδότησης που υποβλήθηκε από υπάλληλο, το αρμόδιο Υπουργείο παραπέμπει την υποχρέωση καταβολής μέρους της σύνταξης στον Οργανισμό και δεν την αναλαμβάνει εξ΄ ολοκλήρου.

 

Όπως εξήγησε μιλώντας στην εφημερίδα μας ο Διοικητής του ΟΔΑΖ Στάθης Μπετίνης, εδώ και πολλούς μήνες έγινε μια σοβαρή προσπάθεια που στέφθηκε με επιτυχία, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να αναγνωρίσει πως κακώς ο ΟΔΑΖ κάλυπτε όλα αυτά τα χρόνια τη δαπάνη των συντάξεων και να αναλαμβάνει την καταβολή της σύνταξης σε όσους υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης από το Δεκέμβρη του 2010 και μετά. Μέχρι τώρα έχουν υποβληθεί 8 αιτήσεις συνταξιοδότησης από πρώην εργαζομένους στον Οργανισμό και οι συντάξεις αυτές καλύπτονται από το Δημόσιο.

Το ίδιο δεν συμβαίνει με την τελευταία αίτηση συνταξιοδότησης που υπέβαλε ένας ακόμη υπάλληλος του Οργανισμού πριν από δύο περίπου μήνες. Σε αυτή την περίπτωση το Υπουργείο Οικονομικών αποφασίζει πως ο εν λόγω εργαζόμενος θα υπαχθεί στο καθεστώς της διαδοχικής ασφάλισης. Αυτό σημαίνει πως για το διάστημα της πρόσληψής του, από το 1988 μέχρι και το 2003 η σύνταξη θα καταβάλλεται από τον ΟΔΑΖ και από το 2003 μέχρι σήμερα από το Δημόσιο!

Το καθεστώς της συνταξιοδότησης, φαίνεται πως πλέον αποτελεί ένα παζλ για έμπειρους λύτες, αφού σήμερα στον ΟΔΑΖ υπάρχουν τρεις κατηγορίες συνταξιούχων: Αυτοί που εξακολουθούν να συνταξιοδοτούνται από τον ΟΔΑΖ και είναι συνολικά 18 άτομα που βγήκαν στην σύνταξη πριν το Δεκέμβρη του 2010, αυτοί που συνταξιοδοτούνται από το Δημόσιο και είναι συνολικά οχτώ άτομα και τέλος, η τελευταία περίπτωση για την οποία θα γίνει συνταξιοδότηση και από τους δύο φορείς.

Ενώ η υπόθεση εξετάζεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο για να ξεκαθαρίσει το τοπίο ο Διοικητής του ΟΔΑΖ Στ. Μπετίνης έστειλε έγγραφο στο Υπουργείο, με το οποίο ενημερώνει πως ο Οργανισμός αδυνατεί να καλύπτει τις συντάξεις:

 

Το έγγραφο

«Σας επιστρέφουμε την αναγραφόμενη στο σχετικό Πράξη σας, ως απαράδεκτη και στερούμενη κάθε νομιμότητας, καθότι:

1. Ο ΟΔΑΖ είναι Μονάδα Κοινωνικής Φροντίδας με τέσσερα τμήματα (Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων, Ηλικιωμένων, Ατόμων με Αναπηρία και Προστασία Παιδικής Ηλικίας)

Δεν είναι ούτε Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς, ούτε ΟΠΑΠ, ούτε ο ΟΣΕ.

2. Οι πόροι αυτοί σε ποσοστό 80% ετησίως συνίστανται από το ποσό των νοσηλείων – τροφείων που εισπράττονται από το ΙΚΑ και τον ΟΓΑ για τους περιθαλπόμενους στον Οργανισμό μας συνταξιούχων αυτών (425.000 Ευρώ ετησίως περίπου)

3. Είναι τουλάχιστον παράβαση καθήκοντος για τον υπογράφοντα να εξυπηρετεί ο ΟΔΑΖ από το παραπάνω ποσό την καταβολή συντάξεων. Δε θα εισέλθουμε στην πρακτική να μεταβάλλουμε το κρέας σε ψάρι.

4. Παρακαλούμε να εφαρμόσετε την κείμενη Νομοθεσία που απορρέει από τις διατάξεις των Ν.3106/2003 άρθρο 1 3234/2004, 3329/05, 3513/06 και Π.Δ. 169/2007.

5. Αναρωτηθήκατε ποτέ πως είναι δυνατόν μια μονάδα Κοινωνικής Φροντίδας να καταβάλει συντάξεις;

6. Η επωνυμία Οργανισμός Δημόσιας Αντίληψης Ζακύνθου, κρατήθηκε ως λογότυπο ενώ είναι Μονάδα Κοινωνικής Φροντίδας σύμφωνα με την κείμενη Νομοθεσία.

7. Έχετε την ψευδαίσθηση ότι ο ΟΔΑΖ είναι κάτοχος εκατομμυρίων ευρώ σε Τράπεζες, ενώ σχοινοβατούμε για να παρέχουμε με απόλυτη αξιοπρέπεια τις υπηρεσίες μας σε κατάκοιτους ηλικιωμένους, απόκληρους της κοινωνίας μας και σε Άτομα με Αναπηρία.

Μετά από αυτά παρακαλούμε να εκδώσετε νόμιμη απόφαση, όπως προσφάτως έχουν εκδοθεί άλλων πρώην υπαλλήλων του Οργανισμού μας τηρώντας τους υφιστάμενους Νόμους.

Εν τέλει σας καθιστούμε κατά απόλυτο τρόπο γνωστό ότι αδυνατούμε να καταβάλουμε συντάξεις.

Η αφαίμαξη των οικονομικών πόρων του ΟΔΑΖ για την παράνομη καταβολή συντάξεων από το 2003 μέχρι και σήμερα λαμβάνει τέλος»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *