Ζάκυνθος

Νέος έλεγχος στο ΧΥΤΑ από το Κλιμάκιο Ελέγχου Περιβάλλοντος

Νέο έλεγχο θα διεξάγει τις επόμενες ημέρες το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος στο χώρο του ΧΥΤΑ στο Σκοπό με στόχο να διαπιστωθεί η κατάσταση που σήμερα υπάρχει στην πολύπαθη αυτή περιοχή.

Θυμίζουμε πως με βάση παλιότερες καταγγελίες για τις εργασίες που βρίσκονταν σε εξέλιξη για την αποκατάσταση του χώρου, το κλιμάκιο είχε ξανακάνει έλεγχο και είχε διαπιστώσει πως οι εργασίες για τη διάνοιξη δύο νέων κυττάρων για την εναπόθεση των απορριμμάτων που βρίσκονταν σε εξέλιξη δεν προβλέπονταν από τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους της μελέτης του έργου.

Το πόρισμα του ΚΕΠΕ, είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων, με τον Πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου Ανδρέα Ξένο να επιμένει σθεναρά, πως όλες οι παρεμβάσεις που γίνονται στην περιοχή, είναι καθόλα νόμιμες.

Στο νέο έλεγχο που θα γίνει πάντως για το ΧΥΤΑ, το Κλιμάκιο θα διαπιστώσει αν πρέπει να υποβληθούν οποιαδήποτε κυρώσεις στο φορέα για την λειτουργία του χώρου ενώ θα κάνει μια νέα εκτίμηση για την κατάσταση που σήμερα επικρατεί.

Το ζήτημα της λειτουργίας του ΧΥΤΑ, επανήλθε για ακόμη μια φορά στην επικαιρότητα, μετά και από επιστολή που απέστειλαν στον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής περιβαλλοντικές οργανώσεις και κατήγγειλαν μεταξύ άλλων  την διάνοιξη των νέων κυττάρων. Ακόμη, ζητούσαν την άμεση διακοπής της λειτουργίας του χώρου, ο οποίος κατήγγειλαν πως δε διαθέτει εγκεκριμένους Περιβαλλοντικούς Όρους αν και κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Να σημειωθεί πως με αφορμή την καταγγελία των περιβαλλοντικών οργανώσεων, ο Αντιπεριφερειάρχης Διονύσης Μυλωνάς απέστειλε επιστολή στον Υπουργό ΠΕΚΑ κ. Ευ. Λιβιεράτο και τον Υφυπουργό κ. Στ Καλαφάτη, καταγγέλλοντας την ύπαρξη ανακριβειών στην επιστολή και  ζητώντας την παρέμβαση του ΥΠΕΚΑ για λύση στο πρόβλημα των απορριμμάτων στη Ζάκυνθο. Να σημειωθεί ακόμη πως πριν από αρκετές ημέρες το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΚΑ, παρουσία της Γενικής Γραμματέως Μαρίας Ευαγγελίδου, από την οποία όμως απουσίαζε εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής.

Το έγγραφο του Αντιπεριφερειάρχη για το θέμα αναφέρει:

 Θέμα: Συνεχιζόμενη λειτουργία ΧΥΤΑ στο ΕΘΠΖ

Σχετ.: Το αρ. πρωτ.: WWF 232/27-07-2012 έγγραφο του WWF Ελλάς

Σε συνέχεια της ανωτέρω σχετικής επιστολής που απεστάλη από το WWF Ελλάς θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε τις θέσεις μας.

Σκέψη και βούλησή μας είναι να προχωρήσουμε στο σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης με μηχανική επεξεργασία και διαλογή, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η διάθεση των υπολειμμάτων, η ανακύκλωση και η ανάκτηση υλικών και ενέργειας. Όλα αυτά φυσικά στα πλαίσια ενσωμάτωσης της οδηγίας  98/2008 της ΕΕ για τα απορρίμματα.

Οι ανακρίβειες που αναγράφονται στη σχετική επιστολή της WWF, όπως η φράση ότι «τα στραγγίσματα ρέουν κατά περιόδους στις βραχώδεις πλαγιές προς τη θάλασσα, ρυπαίνοντας σοβαρά τον Κόλπο του Λαγανά», το οποίο δεν προκύπτει από πουθενά, δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να στηλιτεύουν ανεύθυνα όλους εμάς που σεβόμαστε τη Ζάκυνθο και εδώ και καιρό προωθούμε τη σύγχρονη και ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, ενώ συν τοις άλλοις δυσχεραίνουν το έργο μας. Με απόλυτο σεβασμό στους πολίτες της Ζακύνθου, ιδίως των περιοχών που έχουν επιβαρυνθεί από το υπάρχον σύστημα διαχείρισης προχωρούμε σε ποιοτική αναβάθμιση της διαχείρισης των απορριμμάτων με ανακύκλωση και επεξεργασία. Πρώτα απ΄όλους και πριν απ΄όλους εμείς είμαστε που αγαπάμε τη Ζάκυνθο στην οποία ζούμε και δραστηριοποιούμαστε και επαγγελματικά.

Καλούμε λοιπόν τον Υπουργό ΠΕΚΑ να παρέμβει άμεσα προκειμένου να δρομολογήσει λύσεις, τις οποίες αποδέχεται η Ζακυνθινή κοινωνία, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, η Αντιπεριφέρεια και ο Βουλευτής Ζακύνθου, ώστε μέσα από επιστημονική μελέτη να προκύψει χωροθέτηση για το έργο της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης. Επιθυμούμε συνδυασμό σύγχρονων μονάδων επεξεργασίας των απορριμμάτων με εκτεταμένα προγράμματα ανακύκλωσης, όπως υλοποιείται πλέον σε πολλές χώρες του εξωτερικού και οι οποίες έχουν μετατρέψει την αξιοποίηση των σκουπιδιών σε έναν δυναμικό κλάδο βιομηχανίας.

Αυτό που θέλουμε να καταστήσουμε σαφές, είναι ότι εμείς οι Ζακυνθινοί δεν αντιμετωπίζουμε την  περιβαλλοντική προστασία και την προστασία της βιοποικιλότητας σαν πολυτέλεια. Θεωρούμε ότι είναι προϋπόθεση ευημερίας και αξιοβίωτης ανάπτυξης και με αυτό το σκεπτικό χαράσσουμε και την πολιτική μας.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *