Ελλάδα

Νέες ρυθμίσεις για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων

Σε μια τολμηρή διαχείριση του προβλήματος με τις αυθαίρετες κατασκευές προχωρά το Υπουργείο ΠΕΚΑ με σχέδιο νόμου που καταθέτει εντός των ημερών στη Βουλή.

Σύμφωνα με αυτό αποδεσμεύονται όλες οι διαδικασίες σύναψης οποιασδήποτε δικαιοπραξίας ακινήτου, αλλά και πράξεις (όπως η έκδοση οικοδομικής άδειας και η εκτέλεση εργασιών αποπεράτωσης), από την ολοσχερή εξόφληση του προστίμου τακτοποίησης αυθαιρέτων!

Με το σχέδιο νόμου θα επιτρέπονται σε αυθαίρετες κατασκευές με την καταβολή μόνο του 30% του προστίμου, έως το τέλος Ιανουαρίου, πράξεις δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου όπως:

έκδοση ή αναθεώρηση οικοδομικής άδειας,

εκτέλεση εργασιών αποπεράτωσης,

έκδοση άδειας εγκατάστασης ή λειτουργίας μεταποιητικών ή συναφών δραστηριοτήτων

χορήγηση προέγκρισης του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας τουριστικού καταλύματος

μεταβίβαση ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος,

έκδοση βεβαίωσης εξόφλησης ποσοστού 30% του συνολικού προστίμου έως 31/01/2013 από το πληροφοριακό σύστημα του Τ. Ε. Ε.

 

Το υπουργείο ελπίζει ότι με το νέο, ακόμη πιο ευνοϊκό, πακέτο ρυθμίσεων θα αυξηθεί ο ρυθμός υποβολής δηλώσεων για τακτοποίηση αυθαιρέτων, ο οποίος είναι μικρότερος από τον αναμενόμενο εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης.

Στόχος τους είναι η ενίσχυση της κινητικότητας των διοικητικών πράξεων, κυρίως στους τομείς του τουρισμού, της οικοδομής και των εμπορικών χρήσεων.

Με τα πρώτα άρθρα του σχεδίου νόμου κυρώνεται επίσης και η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία αφορούσε τη δυνατότητα έκδοσης χειρόγραφων βεβαιώσεων από τους μηχανικούς σε περίπτωση αναστολής της λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ).

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *