Ζάκυνθος

Νέα παράταση για τις αιτήσεις ενεργοποίησης ατομικών δικαιωμάτων των αγροτών

Ακόμη μια εβδομάδα παράτασης δόθηκε  από την ΕΑΣΖ στους παραγωγούς του νησιού μας προκειμένου να προχωρήσουν στη διαδικασία ενεργοποίησης των ατομικών τους δικαιωμάτων και να πάρουν τα χρήματα της  επιδότησης για τη φετινή χρονιά.

Θυμίζουμε πως ήδη είχε  δοθεί  μια παράταση, η οποία  εξέπνευσε την περασμένη Παρασκευή, ωστόσο κρίθηκε αναγκαίο να δοθεί και νέα καταληκτική ημερομηνία για την προσεχή Παρασκευή 14 Ιουνίου.

Ο λόγος για τη νέα παράταση είναι πως ένας σημαντικός αριθμός παραγωγών, ακόμη δεν έχει προσέλθει στα γραφεία της ΕΑΣΖ στο Λυκούδι, προκειμένου να κάνει αυτοπροσώπως την αίτηση για την ενεργοποίηση των ατομικών δικαιωμάτων.

Το γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια η πιστοποίηση του γνήσιου της υπογραφής δεν ήταν προαπαιτούμενο για την υποβολή αίτησης, έδινε τη δυνατότητα να υπάρχει μεγαλύτερη ελαστικότητα και πολλές αιτήσεις να υποβάλλονται στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ ακόμη και αν ο παραγωγός δεν ήταν παρών, με την προϋπόθεση πως ήταν γνωστό στα στελέχη της Οργάνωσης ότι είναι δικαιούχος και πως θα ερχόταν στα γραφεία της ΕΑΣΖ για να υπογράψει την αίτηση εκ των υστέρων.

Ο Αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΑΣΖ Κώστας Τσιριγώτης, μιλώντας στην εφημερίδα μας, επανέλαβε πως από φέτος οι παραγωγοί υποχρεούνται να προσέλθουν αυτοπροσώπως ή να εξουσιοδοτήσουν νόμιμα κάποιον εκπρόσωπο, σε περίπτωση που αδυνατούν.

«Η προσέλευση είναι μεγάλη αλλά ο κόσμος θεωρεί πως επειδή κάθε χρόνο λάμβανε την επιδότηση θα ακολουθηθεί και φέτος η ίδια διαδικασία. Δυστυχώς αυτό δε γίνεται αν δεν προσέλθει ο ίδιος στην ΕΑΣΖ για να ενεργοποιήσει τα δικαιώματά του» τόνισε ο κ. Τσιριγώτης, καλώντας τους αγρότες να μην αμελήσουν αυτή τη διαδικασία, πιστεύοντας πως θα γίνει από την ίδια την ΕΑΣΖ.

Μάλιστα, υπενθύμισε πως στα γραφεία της Ένωσης υπάρχει υπάλληλος των ΚΕΠ που διεκπεραιώνει τις διαδικασίες για το γνήσιο της υπογραφής των παραγωγών χωρίς να χρειαστεί να κάνουν αυτή τη διαδικασία οι ίδιοι στο ΚΕΠ, στο Δήμο ή κάποιο Αστυνομικό Τμήμα.

Ένα ακόμη ζήτημα που θα πρέπει να έχουν υπόψη τους οι παραγωγοί αφορά την ανάγκη ταύτισης των στοιχείων που αναγράφονται στις αιτήσεις ενεργοποίησης των ατομικών δικαιωμάτων με αυτά που δηλώνονται στην Δ.Ο.Υ. με το έντυπο Ε9.

Αυτό σημαίνει πως για τις εκτάσεις που δηλώνουν οι παραγωγοί, θα πρέπει να έχουν στην κατοχή τους συμβόλαια ιδιοκτησίας ή ενοικιαστήρια και τα στοιχεία αυτά να δηλώνονται στην Εφορία.

Να σημειωθεί πως μέχρι τώρα έχουν προσέλθει για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων 5.500 παραγωγοί.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *