Ζάκυνθος

Νέα μέθοδος για τα απόβλητα των ελαιοτριβείων

Οι  ελαιοτριβείς  του νησιού ενημερώθηκαν χθες για τη νέα μέθοδο διαχείρισης των αποβλήτων που ήδη εφαρμόζεται στην Κρήτη και την Πελοπόννησο και είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τους ειδικούς στην εκδήλωση που οργάνωσε η ΕΑΣΖ στα γραφεία της στο Λυκούδι.

Παρευρέθηκαν και ενημέρωσαν ο καθηγητής του πανεπιστημίου Κρήτης, Ηλίας Καστανάς και ο οικονομολόγος Ευάγγελος Κρητικός που ο καθένας ανέπτυξε τον τομέα του.

Στην αρχή ο Πρόεδρος της Ένωσης Αντώνης Αντίοχος ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους και έδωσε το λόγο στους καλεσμένους προσκαλώντας τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ελαιοτριβέων να διευθύνει τη συζήτηση.

«Είμαστε πρόθυμοι να ακολουθήσουμε αν οι συνθήκες το επιβάλλουν και να κάνουμε διαχείριση φιλική προς το περιβάλλον. Να μην ξεχνάμε όμως ότι πρέπει να έχει κάποια ωφέλεια το ελαιοτριβείο σήμερα που το λάδι πωλείται 1,70 ευρώ το κιλό» είπε ο Πρόεδρος των Ελαιοτριβέων Νίκος Σούλης.

Στη συνέχεια ο καθηγητής κ. Καστανάς περιέγραψε με λιτό και περιεκτικό τρόπο τη μέθοδο που χρησιμοποιεί για να δώσει ακολούθως τη δυνατότητα στους ελαιοτριβείς να κάνουν ερωτήσεις.

Η μέθοδος στηρίζεται στη χρήση ενός φίλτρου το οποίο αποφορτίζει τααπόβλητα. Τοποθετούνται υπεδάφιες πλήρως στεγανοποιημένες δεξαμενές, πάνω από τις οποίες φυτεύονται δέντρα όπως οι ιτιές. Μετά την αποφόρτιση των λυμάτων το νερό που βγαίνει χρησιμοποιείται για άρδευση. Τα στερεά γίνονται καύσιμη ύλη.

Η διαδικασία γίνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα και μέχρι το τέλος της ελαιοκομικής περιόδου τα απόβλητα έχουν αποδομηθεί.

Εκτός από ιτιές μπορούν να χρησιμοποιηθούν και καλαμιές επειδή το ριζικό τους σύστημα είναι τέτοιο που βοηθά στην απορρόφηση των υγρών.

Τα απόβλητα θα μεταφέρονται από το κάθε ελαιοτριβείο με κλειστά οχήματα στη μονάδα επεξεργασίας.

Ο κ. Καστανάς είπε ότι για την μέθοδο αυτή έχει κατατεθεί πρόταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αφού ελέγχθηκε δόθηκε βραβείο από τις Βρυξέλες. Το βραβείο αφορά τεχνική φιλική προς το περιβάλλον.

Για να εφαρμοστεί αυτή η μέθοδος πρέπει να συνεργαστούν αρκετά ελαιοτριβεία γιατί είναι ασύμφορο να γίνει από έναν ή από δύο ελαιοτριβείς.

Ο οικονομολόγος Ευάγγελος Κρητικός αναφέρθηκε στα οφέλη που θα έχει ο τόπος από την αξιοποίηση των αποβλήτων τα οποία δεν είναι μόνο περιβαλλοντικά αλλά και οικονομικά και θα προκύπτουν από την πώληση των προϊόντων που θα βγαίνουν μετά την επεξεργασία. Επίσης μπορεί να προκύπτει εναλλακτική μορφή ενέργειας, κυρίως θέρμανσης.

Έφερε ως παράδειγμα τα χρήματα που πληρώνουν μέχρι τώρα οι ελαιοτριβείς για να μεταφέρουν με τα πλοία της γραμμής τα απόβλητα ή τον πυρήνα τα οποία έχουν ένα αρκετά μεγάλο κόστος. Αν διατεθούν τα χρηματικά ποσά που δίνουν για δύο χρονιές για να μεταφέρουν τον πυρήνα μπορούν να κατασκευάσουν τη μονάδα. Δηλαδή η απόσβεση μια τέτοιας επένδυσης μπορεί να γίνει μέσα σε δύο με δυόμιση χρόνια.

Ο χώρος που χρειάζεται για το νομό Ζακύνθου ώστε να γίνει η εγκατάσταση είναι 10 στρέμματα.

Πολλά ήταν τα ερωτήματα των συμμετεχόντων που στην συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν ελαιοτριβείς και μετέφεραν τα παράπονα που έχουν προς την πολιτεία η οποία τους επιβάλλει συνεχώς πρόστιμα και δεν τους δίδει λύσεις.

Ικανοποιημένοι ως προς τη μέθοδο φάνηκαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες και δη ο υπεύθυνος από το γραφείο περιβάλλοντος της περιφερειακής ενότητας Σπύρος Πλέσσας. Μία από τις προτάσεις αφορούσε την ανάληψη πρωτοβουλιών από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Οι ελαιοτριβείς της Ζακύνθου έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν τις περιοχές που εφαρμόζεται η μέθοδος, δηλαδή στην Κρήτη και στη Λακωνία ώστε να δουν ιδίοις όμασι την επεξεργασία των αποβλήτων.

Εκείνο που πρέπει να γνωρίζουν οι ελαιοτριβείς είναι ότι από τον προσεχή Μάρτιο αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο και απαγορεύεται η χρήση των εξατμισοδεξαμενών για τα απόβλητα.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *