Ζάκυνθος

Νέα καταγγελία για το ΧΥΤΑ στο Σκοπό

Σε νέα καταγγελία για την λειτουργία του ΧΥΤΑ στο Σκοπό, προχώρησαν περιβαλλοντικές οργανώσεις που την περασμένη Παρασκευή απηύθυναν επιστολή στον Αναπληρωτή Υπουργό ΠΕΚΑ Στ. Καλαφάτη και του ζητούν να παρέμβει για την άμεση διακοπής της λειτουργίας των εγκαταστάσεων για τα σκουπίδια μέσα στα όρια του Βιοτόπου.

Στην επιστολή αυτή, γίνεται μεταξύ άλλων λόγος και στις εργασίες που έγιναν στο ΧΥΤΑ για τη διάνοιξη νέων κυττάρων για την εναπόθεση των σκουπιδιών, οι οποίες όπως αναφέρεται, δεν προβλέπονταν στους εγκεκριμένους Περιβαλλοντικούς Όρους της εργολαβίας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Αυτό που αξίζει να αναφέρουμε είναι πως την καταγγελία που συνυπογράφουν εκπρόσωποι της MEDASSET, της  Mom, του WWF και του Αρχέλων, παρουσίασε δημόσια ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Ανδρέας Ξένος, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του φορέα, υπογραμμίζοντας παράλληλα  πως η επιστολή προς το ΥΠΕΚΑ βρίθει ανακριβειών, αφού κάνει λόγο για στραγγίδια που εξακολουθούν να πέφτουν στη θάλασσα και για μη εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους!

Ο κ. Ξένος, ενημέρωσε τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και για το περιεχόμενο της επιστολής που είναι το παρακάτω:

 

Θέμα: Συνεχιζόμενη λειτουργία ΧΥΤΑ στο ΕΘΠΖ

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με αυτή την επιστολή θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για το σοβαρότατο θέμα της συνεχιζόμενης παράνομης λειτουργίας του ΧΥΤΑ, που λειτουργεί στο όρος Σκοπός εντός του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου και να ζητήσουμε τις ενέργειές σας για την άμεση παύση λειτουργίας και μετεγκατάστασή του.

Συγκεκριμένα, εντός των ορίων της Ζώνης Φ1 «Περιοχή προστασίας τοπίου όρους Σκοπού Βασιλικού» του ΕΘΠΖ, εξακολουθεί να λειτουργεί παράνομα ΧΥΤΑ, του οποίοι οι περιβαλλοντικοί όροι έχουν λήξει από το 2006. Σύμφωνα με τις εκθέσεις των αρμόδιων εποπτικών υπηρεσιών, ο ΧΥΤΑ έχει κορεστεί και η λειτουργία του απαιτεί προληπτικά και ουσιαστικά μέτρα για να αποφευχθεί υποβάθμιση της περιβαλλοντικά σημαντικής περιοχής, στην οποία βρίσκεται, αλλά και για να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία.  Τα στραγγίσματα ρέουν κατά περιόδους στις βραχώδεις πλαγιές προς τη θάλασσα, ρυπαίνοντας σοβαρά τον κόλπο του Λαγανά. Επιπλέον, η συνεχής διασπορά ελαφρών υλικών και η συγκέντρωση σμηνών γλάρων στα όρια του ΧΥΤΑ, εξαιτίας της μη κάλυψης και της έλλειψης μέτρων παρεμπόδισης διασποράς των απορριμμάτων έχουν ήδη προκαλέσει σοβαρότατες αρνητικές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον του ΕΘΠΖ. Σχετικές φωτογραφίες επισυνάπτονται. Επιπλέον εντός του 2011 κατασκευάστηκαν δύο νέα κύτταρα χωρίς αυτά να αναφέρονται στις σχετικές ΑΕΠΟ και τα οποία αποτελούν επέκταση του αρχικού χώρου ταφής του ΧΥΤΑ.

Υπενθυμίζουμε ότι στο ΕΘΠΖ βρίσκονται οι σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας CarettaCaretta στην Ελλάδα και ότι ο ΧΥΤΑ βρίσκεται κοντά στην σημαντικότερη παραλία της Μεσογείου, την παραλία των Σεκανίων που αποτελεί τη ζώνη Α1 «Περιοχή Απολύτου Προστασίας του ΕΘΠΖ».

Με βάση τα παραπάνω, καλούμε την άμεση παρέμβασή σας προκειμένου να παύσει η λειτουργία του ΧΥΤΑ και να μεταφερθεί εκτός των ορίων του ΕΘΠΖ».

Την επιστολή υπογράφουν ο Θεόδωρος Μπένος – Πάλμερ, Διευθυντής του «Αρχέλων», η Λιλή Βενιζέλου, Πρόεδρος της Medasset, ο Βαγγέλης Παράβας, υπεύθυνος του Τομέα Προστασίας και Πολιτικής της Mom και ο Δημήτρης Καραβέλλας, Γενικός Διευθυντής της WWF Ελλάς.

 

Η απάντηση του ΦοΔΣΑ

Ο Πρόεδρος του ΕΘΠΖ Ανδρέας Ξένος  χαρακτήρισε την επιστολή των οικολογικών οργανώσεων προς τον Υπουργό μάλλον «εθιμοτυπική» υπογραμμίζοντας πως είναι γεμάτη ανακρίβειες!

«Μια από τις φωτογραφίες που επισυνάπτονται στην επιστολή, έχει τραβηχτεί την 1η Απρίλη του 2011. Εάν επισκέπτονταν το χώρο σήμερα, θα έβλεπαν πως η κατάσταση δεν έχει καμία σχέση με την φωτογραφία. Γενικότερα η επιστολή βρίθει ανακριβειών, αφού είναι γνωστό πως οι Περιβαλλοντικοί Όροι του ΧΥΤΑ έχουν ανανεωθεί και λήγουν στις 31 Δεκέμβρη του 2015. Η σχετική απόφαση έχει ήδη αναρτηθεί στο διαδίκτυο. Σε ότι αφορά τα προληπτικά και ουσιαστικά μέτρα που απαιτούνται, αυτά έχουν ληφθεί με το έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη» ανέφερε ο κ. Ξένος, συμπληρώνοντας πως εδώ και 1,5 χρόνο δεν έχει παρατηρηθεί κανένα πρόβλημα με διαφυγή στραγγιδίων προς τον κόλπο του Λαγανά, ενώ οι τελευταίες μετρήσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος στην περιοχή, αποδεικνύουν πως τα νερά είναι πεντακάθαρα.

«Έχουμε προμηθευτεί δικό μας όχημα για να γίνεται η συγκέντρωση των στραγγιδίων, ενώ με την λήξη της εργολαβίας που πραγματοποιείται, θα έχει εγκατασταθεί και Βιολογικός Καθαρισμός αντίστροφης όσμωσης, έτσι ώστε τα στραγγίδια να είναι πεντακάθαρα» συμπλήρωσε ακόμη ο κ. Ξένος και κατέληξε λέγοντας πως το έργο της κατασκευής των δύο νέων στραγγιδίων, συμπεριλαμβάνεται στους εγκεκριμένους Περιβαλλοντικούς Όρους και έχουν εξασφαλιστεί όλες οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις και υπογραφές.

«Δυστυχώς οι οργανώσεις κάνουν το ίδιο λάθος που έκανε και η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου. Κάποιοι μάλιστα  είπαν δημόσια πως μας έκαναν χάρη και δεν μας επέβαλαν πρόστιμα, ενώ θα μπορούσαν!» σχολίασε ακόμη και συμπλήρωσε πως και ο ίδιος θεωρεί πως ο ΧΥΤΑ θα πρέπει να μεταφερθεί σε άλλο σημείο.

«Το που θα πάει είναι δουλειά άλλων, εμείς είμαστε απλά εντολοδόχοι» ανέφερε τέλος με νόημα.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *