Κόσμος

Νέα δεδομένα στην Ευρωζώνη από το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο

Σε νέα περίοδο αστάθειας ενδέχεται να βρεθεί η ζώνη του ευρώ μετά την απόφαση του Eurogroup να κουρέψει μέρος των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες, στα πλαίσια της συμφωνίας για την διάσωσή τους που συμφωνήθηκε με την Κυπριακή κυβέρνηση.

Τα μηνύματα που έρχονται από πολλές και διαφορετικές γωνιές του πλανήτη κάνουν λόγο για οδυνηρή έκπληξη που βάζει στο επίκεντρο των εξελίξεων τους απλούς καταθέτες των τραπεζών, για πρώτη φορά στα χρονικά, καταργώντας στην πράξη παλαιότερες αποφάσεις και δεσμεύσεις για την εγγύηση των καταθέσεων.

Έτσι πέραν του πολιτικού προβλήματος που δημιουργεί σε όλες τις χώρες που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα προκύπτει και εύλογη ανησυχία για το μέλλον των προσπαθειών που γίνονται στη ζώνη του ευρώ, δεδομένου ότι κόμματα και πολίτες θα είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στο μέλλον απέναντι στις πρωτοβουλίες των θεσμικών οργάνων της ευρωπαϊκής ένωσης για την δημοσιονομική εξυγίανση των κρατών μελών.

Στην ουσία δηλαδή, πολλοί εκτιμούν ότι μετά την απόφαση για τις κυπριακές τράπεζες, θα ενισχυθούν οι φυγόκεντρες τάσεις από τη ζώνη του ευρώ, όταν μάλιστα υπάρχουν ανοιχτές πολιτικές διαδικασίες σε χώρες όπως η Ιταλία, όπου ευθέως αμφισβητούν το ευρωπαϊκό νόμισμα οι μεγαλύτερες πολιτικές δυνάμεις της χώρας.

Επίσης η εξέλιξη αυτή αναμένεται να ενισχύσει την περιβόητη χρυσοφιλία των αγορών και να εκτινάξει την τιμή του ευγενούς αυτού νομίσματος στα ύψη, καθώς το ευρώ, παρότι το πλέον ισχυρό νόμισμα διεθνώς, δείχνει ότι δεν μπορεί, ή δεν θέλει, να εγγυάται  στο εξής τις καταθέσεις των πολιτών.

Για την ιστορία αξίζει να σημειώσουμε πως η δανειακή σύμβαση που συμφωνήθηκε για την Κύπρο περιλαμβάνει τη χορήγηση δανείου ύψους 10 δισ. ευρώ αλλά και το «κούρεμα» των τραπεζικών καταθέσεων, μέχρι και σε ποσοστό 9,9% για όσες υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ, προκειμένου να συγκεντρωθεί ποσό 6 δισ. ευρώ.

Η Κύπρος γίνεται έτσι η πέμπτη ευρωπαϊκή χώρα μετά την Ιρλανδία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία, που εντάσσεται σε πρόγραμμα διάσωσης.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *