Ζάκυνθος

Νέα δεδομένα στην δημοπράτηση και παραχώρηση των πόστων στις παραλίες

 

 

 

Τις τιμές βάση των οποίων θα γίνει η παραχώρηση των «πόστων» στις παραλίες του νησιού μας και συγκεκριμένα στις περιπτώσεις όπου θα γίνει παραχώρηση σε όμορες επιχειρήσεις, αποφάσισε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ζακύνθου στην τελευταία της συνεδρίαση την περασμένη Δευτέρα, ωστόσο τις τελικές αποφάσεις, με βάση το νέο καθεστώς, θα πάρει η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου.

Να σημειωθεί πως οι τιμές που αποφασίστηκαν δεν αφορούν τα Ξενοδοχεία, όπου ισχύουν τα όσα προβλέπονται από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, αλλά επιχειρήσεις όπως δωμάτια, μπαρ, κέντρα αναψυχής.

Στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, συμμετείχε  ο υπάλληλος της αρμόδιας Υπηρεσίας του Δήμου Διονύσης Τουρκάκης, ο οποίος έκανε την εισήγηση για το θέμα και εξήγησε τις αλλαγές που ισχύουν από φέτος για τη διαδικασία παραχώρησης του αιγιαλού.

Μια από τις αλλαγές, αφορά το γεγονός ότι τα τμήματα του αιγιαλού που παραχωρούνται, αποτυπώνονται σε αεροφωτογραφίες και αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο ελαστικότητας απέναντι στους επαγγελματίες ως προς το χώρο όπου μπορούν να δραστηριοποιηθούν.

Να σημειωθεί ακόμη, πως ένα ζήτημα που αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής, έχει να κάνει με την μεγάλη απόκλιση της τιμής που έχει ορίσει ο Δήμος για την παραχώρηση του αιγιαλού, σε σχέση με αυτή που έχει ορίσει το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο για τις παραλίες στις οποίες έχει αρμοδιότητα.

Το πρόβλημα εστιάζεται στις παραλίες του Βασιλικού, όπου η τιμή παραχώρησης για το Δήμο ήταν μέχρι πέρυσι 5 Ευρώ ανά τ.μ., ενώ για τις παραλίες του ΕΘΠΖ η τιμή ξεκινά από 9,5 ευρώ και φτάνει ακόμη και τα 14 ευρώ. Προκειμένου να μειωθεί αυτή η απόκλιση, η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε να αυξήσει την τιμή στα 6 ευρώ.

Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες παραλίες, οι τιμές που αποφασίστηκαν είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι και πιο συγκεκριμένα, στις Αλυκές και τον Αλυκανά στα 6 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, στο Αργάσι 6,5 Ευρώ ανά τ.μ., στο Κερί και τη Λιθακιά 4 Ε ανά τ.μ., στον Παντοκράτορα και τον Πλάνο 9 Ε ανά τ.μ. και στις παραλίες της Δ.Ε Ελατίων 4 Ε ανά τ.μ.

«Πλέον οι χώροι δημοπράτησης ή παραχώρησης αποτυπώνονται σε αεροφωτογραφίες και παύει η όποια ελαστικότητα ίσχυε για την απόσταση των 100 μέτρων ανάμεσα στα πόστα. Επίσης, τόσο η παραχώρηση, όσο και η δημοπρασία, γίνεται υπό την έγκριση της Κτηματικής Υπηρεσίας, η οποία συνυπογράφει το συμφωνητικό και συμφωνεί ή διαφωνεί με την τιμή που προτείνει ο Δήμος. Σε περίπτωση διαφωνίας, ισχύει η πρόταση της Κτηματικής Υπηρεσίας» ανέφερε ο κ. Τουρκάκης αναφορικά με τα νέα δεδομένα στη διαδικασία δημοπράτησης ή παραχώρησης των παραλιών και τόνισε πως σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρχει απόσταση 5 μέτρων από τις ξαπλώστρες μέχρι την παραλία.

Ακόμη, ο υπάλληλος του Δήμου ανέφερε πως το 20% επί των εσόδων που ο Δήμος κατέθετε στο Δημόσιο, πληρώνεται πλέον απευθείας από τον ιδιώτη στην Δ.Ο.Υ. και ο Δήμος εισπράττει μόνο το 80%.

«Ο ιδιώτης καταθέτει μια εγγυητική επιστολή στην Κτηματική και δέκα ημέρες μετά την υπογραφή του συμφωνητικού ή την έγκρισή της δημοπρασίας, πρέπει να καταθέσει το ποσό στη Δ.Ο.Υ. Αν δεν το κάνει, χάνει την εγγυητική αλλά και το πόστο!» ανέφερε ο κ. Τουρκάκης.

Να σημειωθεί πάντως, πως από τις υπηρεσίες του Δήμου έχει γίνει μια προεργασία με την Κτηματική Υπηρεσία, αν και αναμένεται έγγραφο με τις μισθωτικές τιμές από την Δ.Ο.Υ, βάση των οποίων θα εγκρίνει τις προτάσεις η Κτηματική.

Τέλος, ειδικά για την περιοχή του Βασιλικού, ο κ. Τουρκάκης ανέφερε πως υπάρχει πρόβλημα με τις τιμές που ορίζει το Πάρκο, ενώ ο δημοτικός σύμβουλος Διονύσης Μουζάκης, ανέφερε πως αντίστοιχα προβλήματα με απόκλιση τιμών μεταξύ Δήμου και ΕΘΠΖ, διαπιστώνονται και στην περιοχή του Λαγανά.

Σε επόμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, θα ληφθεί απόφαση για τους όρους δημοπράτησης των παραλιών.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *