Η ιστορικός και πανεπιστημιακός Μαρία Ευθυμίου στον -Ε-:
Την σπουδαία ιστορικό και αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας – Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Ευθυμίου υποδέχθηκε η Λέσχη Ανάγνωσης Κερίου, σε μια εκδήλωση έγινε το περασμένο Σάββατο Σάββατο στις 6.30 στην Λέσχη ο Ζάκυνθος. Η ομιλία της είχε θέμα: «Τα ισχυρά σημεία του ελληνισμού στα 4.000 χρόνια της καταγεγραμμένης Ιστορίας του».
Η κα Ευθυμίου που μετά από δεκαετίες προσφοράς στην Εκπαίδευση, σήμερα παραδίδει αφιλοκερδώς μαθήματα Παγκόσμιας και Ελληνικής Ιστορίας σε Δήμους, Πολιτιστικούς Συλλόγους, Κέντρα απεξάρτησης και φυλακές της χώρας. Μέχρι σήμερα χιλιάδες άνθρωποι έχουν παρακολουθήσει τις ομιλίες της και στις διαλέξεις της δημιουργείται το αδιαχώρητο.
Στις διαδικτυακές πλατφόρμες οι θεατές ξεπερνούν τις 30.000.
Πριν από λίγες ημέρες είχαμε την χαρά να φιλοξενήσουμε την Ιστορικό στο ραδιόφωνο του – Ε – και να θέσουμε μια σειρά από ερωτήματα για την σχέση των Ελλήνων με την ιστορία τους, τα «ιστορικά λάθη» που επαναλαμβάνει ο ελληνικός λαός, αλλά και την πρόκληση του προσφυγικού μεταναστευτικού, που όπως αναφέρει πολύ χαρακτηριστικά η κ. Ευθυμίου, η χώρα μας δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ ξανά στην μακρά ιστορία της.
Το πρώτο μας ερώτημα αφορούσε το βαθμό που οι Έλληνες σήμερα γνωρίζουν και ενδιαφέρονται να μάθουν την ιστορία τους:
«Υπάρχει ένα ποσοστό συμπολιτών μας που αγαπά και γνωρίζει την ιστορία και αυτό είναι πολύ αισιόδοξο. Δεν μπορώ να πω την έκταση της φιλομάθειας και της φιλοιστορίας μας όμως οι Έλληνες ενδιαφέρονται για την ιστορία, ως λαός με πλούσια και καταγεγραμμένη ιστορία. Ενώ όμως ενδιαφερόμαστε για την ιστορία μας, ενδιαφερόμαστε περισσότερο για κάποια από τα σημεία της, τα οποία μάλιστα μας αρέσει να τα ακούμε όπως εμείς θέλουμε!» ανέφερε αρχικά η κ. Ευθυμίου, τονίζοντας πως η Ιστορία των λαών περιλαμβάνει και τα λάθη τους.
«Πράγματι ο λαός μας είναι και παράφορος, και παρορμητικός και μέσα στα πολλά καλά του έχει και κάποια αρνητικά, που υπονομεύουν την ίδια του τη ζωή και την σκέψη. Με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζουμε και την ιστορία μας και μάλιστα με μια άπειρη διάθεση μιζέριας! Είμαστε ένας λαός που πολύ εύκολα γκρινιάζει, απορρίπτει και δεν βλέπει κάτι θετικό!» σημειώνει η ιστορικός, την οποία στην συνέχεια καλέσαμε να απαντήσει αν οι Έλληνες είναι τελικά τόσο ξεχωριστός λαός στην ανθρώπινη ιστορία.
«Υπάρχουν λαοί που έχουν συμβάλει καθοριστικά στην ιστορία της ανθρωπότητας» μας απαντά και συνεχίζει λέγοντας: «Οι Κινέζοι είναι ένας τέτοιος λαός σταθερά σπουδαίος και ετοιμάζονται να …εκτιναχτεί στην κορυφή, ενώ οι Έλληνες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για δύο χιλιάδες χρόνια στην ιστορία της Ευρασίας. Αρχαίοι λαοί, που παραμένουν μέχρι σήμερα με ζώσα γλώσσα είναι λίγοι ωστόσο οι λαοί που έχουν κάνει τη διαφορά τα 500 χρόνια είναι αυτοί που ανήκουν στον ευρωπαϊκό δυτικό πολιτισμό και είναι οι Άγγλοι, οι Γάλλοι , οι Γερμανοί, οι Ολλανδοί και φυσικά οι απόγονοι των Άγγλων σε ΗΠΑ και Αυστραλία. Υπάρχουν λαοί που ξεχώρισαν κατά το παρελθόν και λαοί που ξεχωρίζουν σήμερα.
Εμείς δεν ξεχωρίζουμε σήμερα αλλά έχουμε έναν αξιόλογο πολιτισμό που πολλές φορές ούτε εμείς δεν τον αποτιμούμε και νομίζουμε πως μόνο στην Αρχαιότητα μπορούμε να βρούμε τη δύναμη μας!»
Η Καθηγήτρια κλήθηκε να απαντήσει και για την σχέση των μαθητών με την ιστορία σήμερα, η οποία δυστυχώς είναι αποδυναμωμένη για μια σειρά από λόγους που η ίδια εξηγεί:
«Η Ευρώπη και ένα μεγάλο τμήμα του κόσμου δε ζει σε πόλεμο, δε γνωρίζει αυτή την πλευρά και έχουμε πλέον θεωρήσει πως η ασφάλεια αυτή θα υπάρχει για πάντα, κάτι που δυστυχώς δεν ισχύει καθόλου. Έτσι οι νεότερες γενιές απομακρύνεται από την συναίσθηση του βάρους των γεγονότων που προηγήθηκαν. Ωστόσο στο ερώτημα για το αν διδάσκουμε και εμπνέουμε τους μαθητές μας στην διδασκαλία της ιστορίας, δυστυχώς έχουμε αποτύχει και ο μέσος μαθητής σήμερα, μισεί ή βαριέται την ιστορία! Σε αυτό υπάρχουν ευθύνες σε όλη την κοινωνία αλλά και των ίδιων των εκπαιδευτικών» ανέφερε συμπληρώνοντας πως είναι σημαντικό οι εκπαιδευτικοί να αγαπούν αυτό που κάνουν και να μην το διεκπεραιώνουν απλά.
Με αφορμή την συμπλήρωση των 200 χρόνων από την ανεξαρτησία του Ελληνικού Κράτους, ζητήσαμε από την κα Ευθυμίου ένα σχόλιο για αυτή την επέτειο για την οποία όπως ανέφερε και η ίδια πολλοί φορείς της εκπαίδευσης, της επιστήμης και όχι μόνο έχουν εργαστεί για να τιμήσουν.
«Είναι μια ευκαιρία να κάνουμε μια ανασκόπηση των κερδών, των λαθών, των σωστών επιλογών» τονίζει.
Τέλος την ρωτήσαμε για το μεταναστευτικό – προσφυγικό που διαμορφώνεται ως το μείζον θέμα σήμερα για τη χώρα μας και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, σε αυτή την έκταση και με αυτό τον τρόπο δεν έχει καταγραφεί ποτέ ξανά στην ιστορία του λαού μας.
«Αυτή η κατάσταση είναι πρωτοφανής και ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία δεν είχαμε μια ανάλογη. Μεταναστεύσεις και μετακινήσεις η ανθρώπινη ιστορία έχει χιλιάδες. Ποτέ όμως δεν ήταν έτοιμοι να μετακινηθούν τόσοι χιλιάδες άνθρωποι προς μια συγκεκριμένη περιοχή και τέτοια ευκολία μετακίνησης. Θυμίζω πως οι ΗΠΑ το 19ο αιώνα κάλεσαν τους μετανάστες στη χώρα τους και αυτό έγινε οργανωμένα. Αυτό το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και ειδικά οι πιο εύκολα προσβάσιμες χώρες είναι πρωτοφανές και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε κατάματα, μια που δεν υπάρχει καμία σοφία του παρελθόντος για να μας σώσει» κατέληξε.