Ζάκυνθος

Μ. Δαμανάκης: Σε έξαρση οι πωλήσεις παράνομων εκδρομών

Το γεγονός ότι έχουν πολλαπλασιαστεί τα φαινόμενα πώλησης παράνομων εκδρομών και άλλων δραστηριοτήτων στις τουριστικές περιοχές του νησιού, κατήγγειλε ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Ζακύνθου Μάρκος Δαμανάκης και προανήγγειλε πως πολύ σύντομα θα κληθούν όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες, όπως είναι η Αστυνομία και το Λιμεναρχείο σε μια σύσκεψη, για να  συζητηθεί το πρόβλημα αυτό σε όλες του τις διαστάσεις.

Το ζήτημα της παράνομης πώλησης εκδρομών, κυρίως θαλάσσιων,  δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται από την Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων του νησιού και μάλιστα,  κατά τη διάρκεια της περσινής σεζόν, είχε ζητηθεί η παρέμβαση του ΕΟΤ.

Μιλώντας στον –Ε- ο κ. Δαμανάκης τόνισε πως η κατάσταση ειδικά φέτος έχει ξεφύγει από κάθε όριο και έκανε λόγο για  εκδρομές που  πωλούνται από ορισμένους οι οποίοι  δε διαθέτουν καμία άδεια αλλά απλά «στήνουν» ένα τραπέζι με μια ομπρέλα σε  διάφορες τουριστικές περιοχές και κυρίως στο Λαγανά.

Ο εκπρόσωπος των τουριστικών πρακτόρων, υπογράμμισε ακόμη  πως αυτή η κατάσταση έχει πλήξει τους επαγγελματίες  του κλάδου, που δουλεύουν σεβόμενοι τη Νομοθεσία, αφού οι παράνομες εκδρομές στο γύρο του νησιού πωλούνται έναντι 10 ευρώ το άτομο, ενώ παράλληλα προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα που αφορούν και την ασφάλεια των τουριστών!

«Φέτος υπάρχει έξαρση της παρανομίας στο θέμα των θαλάσσιων εκδρομών! Πολύ απλά όποιος θέλει, βγαίνει με μια ομπρέλα και ένα γραφειάκι και πουλά εκδρομές στη μέση του Λαγανά» ανέφερε ο κ. Δαμανάκης, τονίζοντας πως η κρίση έχει οδηγήσει στη διόγκωση του φαινομένου.

«Το φαινόμενο έχει πολλαπλασιαστεί, αφού έχουν εμφανιστεί κάποιοι καινούργιοι, που οργανώνουν και πουλούν κρουαζιέρες ή πάρτυ  χωρίς άδεια τουριστικού γραφείου. Δεν μιλάμε για πωλήσεις σε 50 ή 60 άτομα, αλλά για κρουαζιέρες των 400 ή 500 ατόμων. Έχουν άτομα, που μπαίνουν στα ξενοδοχεία και πωλούν κρουαζιέρα με 20 Ευρώ και το γύρο του νησιού με 10 Ευρώ! Εμείς έχουμε επανειλημμένως θέσει το θέμα και στην Αστυνομία, το Λιμεναρχείο  και στον ΕΟΤ, αλλά ο ένας πετά το μπαλάκι στον άλλο, σε ότι αφορά τις αρμοδιότητες!» ανέφερε ο κ. Δαμανάκης, κάνοντας λόγο και για εκδρομές που οργανώνουν ακόμη και ιδιοκτήτες σκαφών.

«Με την ίδια λογική θα μπορούσαμε και εμείς να φέρουμε σκάφη από το εξωτερικό  για να κάνουμε τις εκδρομές και τα ζακυνθινά σκάφη να μένουν ακινητοποιημένα. Όσοι δεν έχουν άδεια είναι παράνομοι για μένα. Από την άλλη υπάρχει και το θέμα του καταποντισμού των τιμών, αφού εμείς σαν τουριστικά γραφεία έχουμε καταβάλει χρόνο και χρήμα για να φέρουμε τους τουρίστες εδώ. Επίσης αν συμβεί κάποιο ατύχημα, ποιος θα μαζέψει την κατάσταση;» συμπλήρωσε ο τουριστικός πράκτορας, υπογραμμίζοντας πως από αυτή την κατάσταση πρωτίστως ζημιώνονται τα γραφεία που λειτουργούν με όλες τις νόμιμες άδειες.

«Προχθές διάβαζα στην εφημερίδα πως ο κ. Κολύρης μαζί με την Αστυνομία έκαναν αυτοψία στις παραλίες για τις φρουτοσαλάτες. Καλώς το έκαναν αυτό, αλλά κατέβηκαν ποτέ να ελέγξουν το θέμα των εκδρομών; Έχουν σκεφτεί πόσα χρήματα χάνει ο Δήμος από τέλη παρεπιδημούντων και το Κράτος από ΦΠΑ; Μιλάμε για χιλιάδες ευρώ που είναι μαύρα και εκδρομές που πωλούνται χωρίς αποδείξεις ή τιμολόγια!» συμπλήρωσε ο κ. Δαμανάκης, ενώ υποστήριξε πως οι αρχές, δεν θα πρέπει να ασχολούνται με τα μπαρ κρόουλ των 20 ή 30 ατόμων που διοργανώνουν οι τουρ οπερέιτορς αλλά με πάρτυ εκατοντάδων ατόμων που διοργανώνονται χωρίς καμία άδεια.

Τέλος, ο κ. Δαμανάκης υπογράμμισε πως μετά την ανάληψη καθηκόντων από τον νέο Αστυνομικό Διευθυντή, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα προσκληθούν από τους τουριστικούς πράκτορες σε συζήτηση για να αντιμετωπιστεί αυτή η παράνομη δραστηριότητα.

«Πλέον έχουμε φτάσει στα όριά μας και πρέπει να ειπωθούν κάποια πράγματα με το όνομά τους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δαμανάκης.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *