Ζάκυνθος

Μόνο 387,2 στρέμματα οι καμένες εκτάσεις φέτος στη Ζάκυνθο

Ο μικρότερος αριθμός πυρκαγιών και καμένων εκτάσεων από το 2004 μέχρι και σήμερα καταγράφεται φέτος στο νησί μας και το γεγονός αυτό επισημάνθηκε από το Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νίκο Ρουμελιώτη στο πλαίσιο του απολογισμού που έγινε, με αφορμή την λήξη της αντιπυρικής περιόδου  στις 31 Οκτωβρίου.
Συγκεκριμένα, φέτος στο νησί μας το διάστημα από την 1η Γενάρη μέχρι και την 31η Οκτώβρη του 2014 σημειώθηκαν συνολικά 76 πυρκαγιές, που είχαν σαν αποτέλεσμα να καούν 387,2 στρέμματα.
Από αυτές, οι 50 ήταν αγροτικές πυρκαγιές που έκαψαν 20,8 στρέμματα αγροτικών εκτάσεων, ενώ 26 ήταν οι δασικές πυρκαγιές που έκαψαν 366,4 στρέμματα δασικών εκτάσεων. Αυτό ωστόσο που επισημάνθηκε από τον κ. Ρουμελιώτη είναι πως οι δασικές εκτάσεις αφορούσαν κατά κύριο λόγο χαμηλή βλάστηση και πουρνάρια, ενώ η μόνη πυρκαγιά που ξέσπασε σε πευκοδάσος ήταν αυτή στο Κορακονήσι που έκαψε συνολικά 30 στρέμματα.
Συνολικά, η μεγαλύτερη πυρκαγιά που προκλήθηκε φέτος ήταν αυτή στην περιοχή Καταλούπου στα όρια Μαχαιράδου – Λαγωπόδου που έκαψε συνολικά 110 στρέμματα χαμηλής δασικής έκτασης.
Οι φετινές καμένες εκτάσεις είναι λιγότερες και από τις περσινές, με δεδομένο ότι και η αντιπυρική περίοδος του 2013 ολοκληρώθηκε επίσης με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Ειδικότερα, το 2013 σημειώθηκαν συνολικά 128 δασικές και αγροτικές πυρκαγιές, που κατέκαψαν 502,88 στρέμματα.
Τα πολύ θετικά αποτελέσματα της φετινής περιόδου γίνονται αντιληπτά αν ρίξει κανείς μια ματιά στις καταγεγραμμένες δασικές εκτάσεις των περασμένων ετών, όπως είναι το 2009 οπότε και κάηκαν συνολικά 12.773 στρέμματα, το 2011 3.394 στρέμματα, το 2012 4.114 στρέμματα.
Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας απέδωσε τα πολύ καλά φετινά αποτελέσματα στην καλή εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδιασμού, στην καλή συνεργασία με τις άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες αλλά και τους φορείς όπως εθελοντικές ομάδες, στην ευαισθητοποίηση των πολιτών που σε πολλές περιπτώσεις πήραν μέτρα για τον καθαρισμό των οικοπέδων τους, αλλά και στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, ειδικά κατά τους μήνες Σεπτέμβρη και Οκτώβρη.
Ο κ. Ρουμελιώτης τόνισε ακόμη πως όλες οι πυρκαγιές που σημειώθηκαν τέθηκαν υπό έλεγχο τις πρώτες κρίσιμες ώρες ενώ όποτε χρειάστηκε ενίσχυση με πεζοπόρα τμήματα ή εναέρια μέσα δόθηκε άμεσα.
Αξίζει να αναφέρουμε πως φέτος 22 ημέρες κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου υπήρξε μεγάλη επικινδυνότητα και 5 ημέρες πολύ μεγάλη.
Τέλος, σε ότι αφορά τις αιτίες των φετινών πυρκαγιών αυτές αποδίδονται κυρίως σε εμπρησμούς, με το ανακριτικό έργο της Υπηρεσίας να έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό σε πολλά συμβάντα και να έχει οδηγήσει σε συλλογή και παράδοση σημαντικών στοιχείων στη Δικαιοσύνη.
Η αλλαγή της χρήσης γης, η δημιουργία βοσκοτόπων, η αραίωση της βλάστησης, ακόμη και λόγοι αντεκδίκησης είναι οι λόγοι που κινητοποιούν τους εμπρηστές σύμφωνα με το Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας  και αναφερόμενος τέλος στον σχεδιασμό για τη νέα αντιπυρική περίοδο, σχολίασε πως στόχος είναι η αύξηση των δεξαμενών και των πηγών υδροδότησης στα ορεινά, η καλύτερη συνεργασία με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες όπως η ΔΕΥΑΖ κ.α.
Μαριλένα Παπαδάτου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *