Ζάκυνθος

Μόλις 27 κτηνοτρόφοι εγγράφηκαν στο νέο μητρώο εκμετάλλευσης αιγοπροβάτων

Ελάχιστοι είναι οι κτηνοτρόφοι που προσήλθαν στα γραφεία της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Ζακύνθου, προκειμένου να εγγραφούν στα νέου τύπου μητρώα εκμετάλλευσης αιγοπροβάτων, παρά το γεγονός ότι η σχετική προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων έληγε στις 31 Δεκέμβρη του 2012.

Ωστόσο, από την Υπηρεσία έχει δοθεί μια άτυπη παράταση και οι ενδιαφερόμενοι κτηνοτρόφοι μπορούν να εγγραφούν στο Μητρώο και μέσα στις επόμενες ημέρες, προχωρώντας παράλληλα και στην παραγγελία των ενώτιον μέσων σήμανσης, που θα πρέπει να τοποθετηθούν σε όλα τα αιγοπρόβατα των εκμεταλλεύσεων.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από στελέχη της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, από το σύνολο των 578 κτηνοτρόφων με εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων, που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα παλαιού τύπου, προσήλθαν στην Υπηρεσία και εγγράφηκαν στα νέα Μητρώα, μόλις 27!

Να σημειωθεί πως τηλεφωνικά έχουν ενημερωθεί από την υπηρεσία, περίπου 390 άτομα και υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις κτηνοτρόφων, οι οποίοι δεν έχουν εντοπιστεί για να ενημερωθούν σχετικά με τις νέες διαδικασίες.

Αν και όπως προαναφέρθηκε, ο αριθμός των κτηνοτρόφων που υπέβαλε τα δικαιολογητικά για την εγγραφή στα νέα Μητρώα και έγινε παραγγελία μέσω της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής για τα ενώτια, είναι πολύ μικρός, αρκετοί είναι εκείνοι οι οποίοι προσήλθαν στην Υπηρεσία για ενημέρωση και είτε πρόκειται να εγγραφούν στο Μητρώο τις επόμενες ημέρες, είτε πρόκειται να υποβάλλουν αίτηση για διακοπή της εκμετάλλευσης τους! Μάλιστα σε αυτή τη διαδικασία, έχουν ήδη προχωρήσει 5 κτηνοτρόφοι, οι οποίοι αποφάσισαν πως η διατήρηση της εκμετάλλευσης και η τήρηση του νέου Μητρώου, είναι ασύμφορη και δεν μπορούν να την συνεχίσουν.

Υπενθυμίζεται πως η διαδικασία εγγραφής στο νέο Μητρώο, είναι υποχρεωτική για όλους όσοι διατηρούν εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων και αξίζει να επαναλάβουμε πως σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής στο νησί μας υπάρχουν περίπου 12.000 αιγοπρόβατα.

Η εγγραφή στο νέο Μητρώο, συνδέεται άμεσα και με την καταβολή των επιδοτήσεων σε κτηνοτρόφους που διατηρούν εκμεταλλεύσεις και στα πλαίσια των ελέγχων που θα γίνουν μέσα στο 2013 σε δείγμα παραγωγών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ένα από τα πρώτα στοιχεία που θα ζητηθούν είναι αυτό που αφορά τα νέα Μητρώα, όπου οι κτηνοτρόφοι καλούνται να καταγράφουν αναλυτικά στοιχεία που αφορούν τον αριθμό των αιγών και των προβάτων, τις γεννήσεις και τους θανάτους, τις σφαγές, την διακίνηση αλλά και την εμπορία των ζώων τους

Θυμίζουμε πως το Τμήμα Κτηνιατρικής έχει ενισχυθεί με δύο υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης που είναι υπεύθυνοι για τα νέα Μητρώα και ενημερώνουν τους κτηνοτρόφους για τις διαδικασίες.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *