Ελλάδα

Μυστική διπλωματία και ταξίδι Ντοβούτογλου στην Αθήνα

Συντονισμένες προσπάθειες καταβάλλονται τις τελευταίες ώρες παρασκηνιακά και μέσω τη διπλωματικής οδού για να αποκλιμακωθεί η ένταση στις σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου με την Τουρκία μετά τις απροσχημάτιστες παρεμβάσεις της τελευταίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και τον διαφαινόμενο εκνευρισμό της γείτονος χώρας από τη συμφωνία του Καΐρου.

Οι προσπάθειες αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν επιφέρει ορισμένα αποτελέσματα αλλά στην ουσία προωθούν την ιδέα ενός άτυπου διαλόγου για τα ενεργειακά ζητήματα της ανατολικής Μεσογείου στο Συμβούλιο ελληνοτουρκικής συνεργασία που θα συνεδριάσει στις αρχές Δεκεμβρίου στην Αθήνα και στο οποίο θα παραστεί ο Τούρκος Πρωθυπουργός.
 
Του Συμβουλίου αυτού θα προηγηθεί η επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών στην Αγκυρα γα την προετοιμασία του σχετικού διαλόγου. Ολα αυτά τα πολύ κομψά που ακούγονται στα διπλωματικά σαλόνια δεν είναι παρά η γλώσσα της διεθνούς διπλωματίας και ιδιαίτερα εκείνης που εκπορεύεται από τις ΗΠΑ, που σχεδόν πάντα παρεμβαίνει στις ελληνοτουρκικές διαφορές για να μην αφήσει να ξεφύγουν τα πράγματα από τον έλεγχό τους.

Είναι δεν πολύ πιθανό η Ελλάδα να δώσει “χώρο” στην Τουρκία να μπεί στο διάλογο για τα ενεργειακά ζητήματα της Μεσογείου δίχως να αναγνωρίσει – για μία ακόμα φορά – την Κυπριακή δημοκρατία, όπως άλλωστε συνέβη όταν συναίνεσε πριν δέκα χρόνια για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. δίχως και τότε να αναγνωρίσει την Κύπρο.

Αυτά κάνουν οι διπλωμάτες στο παρασκήνιο και είναι προφανές πως έχουν τον τρόπο τους να πείθουν τις κυβερνήσεις για τέτοιου είδους συμβιβασμούς.

Φ.Συνετός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *