Ζάκυνθος

Μπλόκο στην ασφαλιστική ενημερότητα αιρετών από το ΙΚΑ

Προσωπική ευθύνη έχουν πλέον οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης για οφειλές των Δήμων στο ΙΚΑ και πριν από λίγες ημέρες έγινε γνωστό ότι και στη Ζάκυνθο οι μεγάλες οφειλές που υπάρχουν από ΟΤΑ στον ασφαλιστικό φορέα δημιουργούν άμεσες παρενέργειες στα πολιτικά πρόσωπα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του –Ε- η εξέλιξη αυτή έγινε γνωστή όταν πρώην αιρετός ζήτησε ασφαλιστική ενημερότητα για τον ίδιο και το ηλεκτρονικό σύστημα του ΙΚΑ δεν την έδωσε ακριβώς επειδή υπάρχουν οφειλές από παλιά. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι οφειλές προς το ΙΚΑ αφορούν τόσο τους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους όσο και τους Συνδέσμους καθώς υπάρχουν μεγάλα ποσά που οφείλονται και δεν έχουν καταβληθεί τα τελευταία χρόνια.

Μεταξύ των προσώπων που έγινε γνωστό ότι δεν μπορούν να λάβουν ασφαλιστική ενημερότητα είναι ο πρώην Δήμαρχος του Δήμου Ζακυνθίων, Δημοτικοί Σύμβουλοι Καποδιστριακών Δήμων αλλά και μέλη στα Διοικητικά συμβούλια του Συνδέσμου Καθαριότητας και σε Δημοτικές επιχειρήσεις που είχαν συσταθεί κατά το παρελθόν.

Η αδυναμία λήψης ασφαλιστικής ενημερότητας σχετίζεται με οφειλές των ΟΤΑ από το 2005 μέχρι σήμερα και σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον πέντε άτομα –νυν και πρώην αιρετοί- έχουν ανακαλύψει το προσωπικό τους πλέον πρόβλημα.

Οι οφειλές προς το ΙΚΑ είναι πολύ μεγάλες και πρέπει να συνυπολογιστεί ότι εκτός από το καθαρό οφειλόμενο ποσό υπάρχουν και οι προσαυξήσεις που εκτινάσσουν στα ύψη το συνολικό χρέος και δημιουργούν μεγάλο πονοκέφαλο στους εμπλεκόμενους που αντιλαμβάνονται σε τι δύσκολη θέση έχουν περιέλθει.

Το ζήτημα που προκύπτει αφορά όχι τη σημερινή ημέρα αλλά το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν οι αιρετοί στο εγγύς και απώτερο μέλλον καθώς η οικονομική κατάσταση της αυτοδιοίκησης είναι τέτοια που δεν επιτρέπει την εξώφληση αυτών των χρημάτων.

Αγγελική Ξενόφου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *