Ζάκυνθος

Μπήκαμε στο καταμαράν Turanor Planet Solar

Την ευκαιρία να θαυμάσουμε από κοντά ένα θαύμα της ναυπηγικής και της  τεχνολογίας είχαμε χθες το πρωί, κάνοντας μια μικρή ξενάγηση στους χώρους του Turanor PlanetSolar, του μεγαλύτερου δηλαδή σκάφους, του οποίου η λειτουργία στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στην ηλιακή ενέργεια!

Το ιδιαίτερο αυτό πλωτό, αγκυροβόλησε το περασμένο Σάββατο στο λιμάνι της Ζακύνθου και για  το γεγονός ότι είχαμε την ευκαιρία να το θαυμάσουμε από κοντά, μάλλον θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τον …καιρό!

Οι άσχημες καιρικές συνθήκες είχαν σαν αποτέλεσμα το πλήρωμα να διακόψει την προγραμματισμένη πορεία του καταμαράν  και να το οδηγήσει στην ασφάλεια του ζακυνθινού λιμανιού, μέχρις ότου οι άνεμοι και η βροχή κοπάσουν και να μπορέσει και πάλι να ταξιδέψει με ασφάλεια!

Τα τερτίπια του καιρού λοιπόν ήταν η αφορμή για   να φτάσει στη χώρα μας και μάλιστα στο ωραίο μας νησί,  το Turanor PlanetSolar, δίνοντάς μας έτσι την ευκαιρία να μάθουμε από πρώτο χέρι για  το εγχείρημα ενός Ελβετού Μηχανικού, του κ. Raphael Domjan, ιδιοκτήτη του καταμαράν που  «βάλθηκε» να αποδείξει πως οι δυνατότητες της ηλιακής ενέργειας όχι μόνο είναι τεράστιες, αλλά μπορούν να κάνουν πραγματικότητα ακόμη και ένα ταξίδι στο γύρο του κόσμου!

Λέγοντας τον γύρο του κόσμου, κυριολεκτούμε, αφού το πλοίο που απέπλευσε πρώτη φορά τον Σεπτέμβρη του 2010 από το λιμάνι του Μονακό, έχει ήδη περάσει  τον Ατλαντικό Ωκεανό, το κανάλι του Παναμά, τον Ειρηνικό, τον Ινδικό και τη Διώρυγα του Σουέζ. Λιμάνια – σταθμοί ήταν  το Μαϊάμι, το Κανκούν, το Brisbane, το Χονγκ Κονγκ, η Σαγκάη, η Σιγκαπούρη, το Μουμπάι και το Αμπού Ντάμπι.

Είκοσι- έξη ημέρες πριν το πλοίο επιστρέψει και πάλι στο Μονακό,  όπου θα είναι ο τελικός τους προορισμός, η μοίρα …ήθελε ένα από τα τελευταία λιμάνια που θα δέσει να είναι και αυτό της Ζακύνθου,  δίνοντας μια ξεχωριστή νότα στην πεζή μας καθημερινότητα!

Πάνω στο πλοίο συναντήσαμε  τον  Erwann Le Rouzic, καπετάνιο του καταμαράν που με απλά λόγια μας εξήγησε πως σκοπός της κατασκευής  του PlanetSolar, είναι να αποδείξει πως ένα τόσο μεγάλο και απαιτητικό ταξίδι, μπορεί να στηριχθεί εξ΄ ολοκλήρου στην ηλιακή ενέργεια. Όλη η επιφάνεια του καταμαράν καλύπτεται με φωτοβολταϊκά πάνελ, που προμηθεύουν το πλοίο με όλη την ενέργεια που χρειάζεται για να λειτουργήσει και να ταξιδέψει.

Όπως χαρακτηριστικά μας ανέφερε ο κ. Rouzic, συμβατικά καύσιμα χρησιμοποιούνται μόνο για το μαγείρεμα.

Σύμφωνα με  όσα μας είπε ο ίδιος το καταμαράν, που χρειάστηκε 14 μήνες να κατασκευαστεί σε ναυπηγείο της Βόρειας Γερμανίας, διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό για να αποθηκεύει την ηλιακή ενέργεια και να την χρησιμοποιεί κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά και όποτε δεν υπάρχει ηλιοφάνεια. Το πανέμορφο αυτό σκάφος έχει μήκος 35 μέτρα  και το πλήρωμά του αριθμεί τέσσερα μέλη, ενώ μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 40 άτομα. Η μέγιστη ταχύτητα στην οποία μπορεί να ταξιδέψει είναι τα 21 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ η ενεργειακή αυτονομία του είναι ανεξάντλητη!

Έστω και τυχαία το μοναδικό αυτό πλωτό βρέθηκε στο νησί μας, αφενός για να παρηγορηθούμε για τόσα κρουαζιερόπλοια που φέτος δε θα δέσουν στο λιμάνι μας, αφετέρου για να μας θυμίσει πως η ανθρώπινη θέληση (σε συνδυασμό με τα 13 εκ δολάρια  που χρειάστηκαν για την κατασκευή του πλοίου) μπορεί  να κάνει  τα αδύνατα, δυνατά!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *