Ζάκυνθος

Μονάδα στην περιοχή αεροδρομίου και όχι στο Λίβα ζητούν οι Ξενοδόχοι!

Η δημιουργία της Μονάδας Επεξεργασίας των Απορριμμάτων στις εγκαταστάσεις του Συνδέσμου Καθαριότητας στην περιοχή του αεροδρομίου και όχι στη θέση Λίβα, είναι η πρόταση που κατέθεσαν οι Σύλλογοι Ξενοδόχων του νησιού μας στις τοπικές αρχές και αυτό που επισημαίνουν οι ίδιοι οι εκπρόσωποι του κλάδου, είναι πως η πρόταση αυτή είχε καταρχήν αποδοχή και θα αποτελέσει αντικείμενο επεξεργασίας.

Το προηγούμενο διάστημα, θυμίζουμε πως οι Σύλλογοι Ξενοδόχων ανέλαβαν πρωτοβουλίες για το ζήτημα της λειτουργίας του ΧΥΤΑ αλλά και του νέου ΧΥΤΥ, σε μια προσπάθεια να αρθούν τα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί και να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ Δήμου που κάνει τον σχεδιασμό στο Λίβα και της Περιφέρειας που γνωμοδότησε αρνητικά.

Ενώ αναμένονται οι εξελίξεις που αφορούν την προσφυγή πολιτών και φορέων, όπως ο Βουλευτής και ο Αντιπεριφερειάρχης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά της απόφασης για τη χωροθέτηση Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων και ΧΥΤΥ στο Λίβα, οι εκπρόσωποι των Ξενοδόχων ζητούν τροποποίηση των αρχικών μελετών, όχι ως προς την χωροθέτηση του ΧΥΤΥ αλλά ως προς την χωροθέτηση της Μονάδας.

Μέλη της διοίκησης των Συλλόγων της Πόλης και του Πλάνου, με τους οποίους ήρθε σε επικοινωνία ο -Ε- έκαναν λόγο για θετική ανταπόκριση στην πρόταση, τόσο από την πλευρά του Δήμου στην συνάντηση που έγινε το πρωί του περασμένου Σαββάτου με το Δήμαρχο Στέλιο Μποζίκη, όσο και από την πλευρά του Βουλευτή και του Αντιπεριφερειάρχη, με τους οποίους  επίσης έγινε συνάντηση πριν από λίγες ημέρες.

Αυτό που αξίζει να σημειώσουμε είναι πως η πρόταση για δημιουργία του χώρου για την επεξεργασία των απορριμμάτων στην περιοχή του αεροδρομίου δεν είναι η πρώτη φορά που συζητιέται. Την πρόταση αυτή είχαν επεξεργαστεί πριν από αρκετούς μήνες ο Βουλευτής Σταύρος Κοντονής, ο Δήμαρχος Στέλιος Μποζίκης και ο Αντιπεριφερειάρχης Διονύσης Μυλωνάς, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν πριν από περίπου ένα χρόνο για το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών.

Η μοναδική, τουλάχιστον  σε ότι αφορά το θετικό κλίμα συνεργασίας, συνάντηση μεταξύ των τριών αιρετών, είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Ιούλιο και είχε καταλήξει στη διαπίστωση μιας συμφωνίας στο ζήτημα της χωροθέτησης της Μονάδας Επεξεργασίας στο παλιό αεροδρόμιο.

Η κοινή αυτή γραμμή όμως δεν τηρήθηκε εξαιτίας της επιστολής που έστειλε ο Δήμαρχος τότε στον Πρωθυπουργό, ζητώντας να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων της Μελέτης για Μονάδα και για ΧΥΤΥ στο Λίβα και το θέμα δεν τέθηκε ξανά δημόσια.

Η συνέχεια είναι γνωστή, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στο σημερινό σημείο όπου οι σχέσεις μεταξύ Δήμου, Περιφέρειας και Βουλευτή είναι εξαιρετικά τεταμένες.

Η πρόταση για την χωροθέτηση της Μονάδας Επεξεργασίας των Απορριμμάτων στην περιοχή του αεροδρομίου, που είναι ήδη «επιβαρυμένη» λόγω της λειτουργίας των εγκαταστάσεων του Συνδέσμου και του Βιολογικού, θεωρείται από αυτούς που τη διατυπώνουν, πως θα προκαλέσει τις μικρότερες δυνατές αντιδράσεις, ενώ αν η διαλογή και η επεξεργασία των σκουπιδιών γίνεται εκεί, το υπόλειμμα που θα καταλήγει τελικά στο ΧΥΤΥ στο Λίβα, θα είναι πολύ μικρό. Παράλληλα, θα υπάρξει και σημαντικός περιορισμός του κόστους μεταφοράς, αφού τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων προς το Λίβα θα είναι πολύ λιγότερα.

Η Μονάδα Επεξεργασίας των απορριμμάτων περιλαμβάνει την Μονάδα Υποδοχής και Μηχανικής Διαλογής, την Μονάδα Κομποστοποίησης Οργανικού Κλάσματος, την Μονάδα Μετακομποστοποίησης – ωρίμανσης του κομπόστ  και την Μονάδα Ραφιναρίσματος – αποθήκευσης.

Οι εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή του έργου, αφορούν την περιοχή του Λίβα και ένα λογικό ερώτημα που τίθεται είναι αν ο σχεδιασμός αυτός μπορεί να αλλάξει σήμερα, την στιγμή μάλιστα που πρόσφατα υποβλήθηκε προς έγκριση η μελέτη για την Μονάδα και το ΧΥΤΥ προκειμένου να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *