Ζάκυνθος

Μονάδα Επεξεργασίας και Δεματοποίησης στο αεροδρόμιο κατέληξαν οι φορείς!

Στον τρόπο με τον οποίο η Χώρα μας θα αποφύγει την καταδίκη της από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την λειτουργία του ΧΥΤΑ στο Σκοπό, επικεντρώθηκε η συζήτηση που έγινε  στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, παρουσία της Γενικής Γραμματέα του ΥΠΕΚΑ κ. Ευαγγελίδου.

Το θέμα επανέρχεται στην επιφάνεια, ένα περίπου χρόνο μετά την παραπομπή της Χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με αιτιολογημένη γνώμη για την λειτουργία του ΧΥΤΑ, ενώ λύση πρέπει να δοθεί πριν το Νοέμβρη του 2013, οπότε και αναμένεται η έκδοση απόφασης.

Το παρόν στην  σύσκεψη έδωσαν υπηρεσιακοί παράγοντες από το Υπουργείο και πιο συγκεκριμένα την αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος αλλά και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ενώ παρευρέθηκε και η νομική σύμβουλος του Υπουργείου Εξωτερικών κ.Σκανδάλη, η οποία θα αναλάβει να χειριστεί νομικά την υπόθεση.

Ακόμη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μ. Αγγελάκας, ο Αντιπεριφερειάρχης Διονύσης Μυλωνάς, ο Δήμαρχος Στέλιος Μποζίκης, ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ανδρέας Ξένος, ο Προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών του Φορέα Θοδωρής Κάρδαρης και τέλος, ο Πρόεδρος του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου που επίσης προσκλήθηκε από το Υπουργείο.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η απόφαση που ελήφθη προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί ήταν η δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας – Δεματοποίησης των Απορριμμάτων στις εγκαταστάσεις του Συνδέσμου Καθαριότητας στους Αμπελόκηπους, με την εξασφάλιση προσωρινής άδειας για την εγκατάσταση στην περιοχή. Η λύση αυτή θα είναι προσωρινή και θα έχει σαν στόχο την άμεση διακοπή της λειτουργίας του ΧΥΤΑ στο Σκοπό, ο οποίος αντιμετωπίζει μια σειρά από γνωστά και σοβαρά προβλήματα και θα πρέπει άμεσα να κλείσει.

Η έκταση που θα αξιοποιηθεί για την κατασκευή της Μονάδας βρίσκεται δίπλα ακριβώς από τις εγκαταστάσεις του Συνδέσμου κοντά στο αεροδρόμιο, ενώ στο λογικό ερώτημα του -Ε- για το τι θα απογίνουν τα δεματοποιημένα απορρίμματα, μετά την επεξεργασία τους, η απάντηση που πήραμε τόσο από τον Αντιπεριφερειάρχη Διονύση Μυλωνά, όσο και από τον Πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Α. Ξένο, ήταν πως αυτά θα παραμείνουν στο χώρο.

Ο κ. Μυλωνάς, μάλιστα, προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, σημειώνοντας πως αναζητούνται λύσεις για τη διάθεσή τους σε εταιρείες που θα θελήσουν να τα αγοράσουν.
«Η δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας στο Αεροδρόμιο είναι μια προσωρινή λύση. Η Μονάδα θα μπορεί να μεταφερθεί στο χώρο που στο άμεσο μέλλον θα κριθεί ως κατάλληλος, αφού το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνει το θέμα του Λίβα» σημείωσε  ακόμη ο Αντιπεριφερειάρχης.

Από εδώ και πέρα, ξεκινά ένας αγώνας δρόμου αφενός για τη διακοπή της λειτουργίας και την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ στο Σκοπό, αφετέρου για την λειτουργία του νέου ΧΥΤΥ, ενώ αυτό που επίσης έγινε γνωστό είναι πως τέλη Μάη, επιθεωρητές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Περιβάλλον, θα επισκεφτούν την Χώρα μας προκειμένου να ελέγξουν την κατάσταση που επικρατεί με τους χώρους διάθεσης των απορριμμάτων. Μια από τις… στάσεις που θα κάνουν στο πλαίσιο του ταξιδιού αυτού, θα είναι και στο νησί μας προκειμένου να διαπιστώσουν την κατάσταση στο Σκοπό.

Να σημειωθεί τέλος, πως η χωροθέτηση της Μονάδας Επεξεργασίας στους Αμπελόκηπους είχε πρώτη φορά τεθεί στην συζήτηση που είχαν τον Ιούλιο του 2012 ο Δήμαρχος μαζί με τον Βουλευτή και τον Αντιπεριφερειάρχη. Μάλιστα είχαν καταλήξει σε συμφωνία, την οποία «πυροδότησε» η επιστολή του Δημάρχου στον Πρωθυπουργό, μέσω της οποίας ζητούσε έγκριση Π.Ο για το Λίβα.

Ακολούθως το θέμα ανέδειξαν οι Σύλλογοι Ξενοδόχων, οι οποίοι όμως συνάντησαν τις ενστάσεις της δημοτικής αρχής γιατί θα χανόταν πολύτιμος χρόνος και υπήρχε κίνδυνος να προκύψουν εμπόδια λόγω ΕΘΠΖ και αεροδρομίου.

Αυτό που τώρα αναμένεται είναι να διευκρινιστεί πως τώρα θα μπορέσουν να εξασφαλιστούν αδειοδοτήσεις για την έκταση στους Αμπελόκηπους και βέβαια πως αυτό μπορεί να γίνει όσο το δυνατόν πιο σύντομα, πριν το πρόβλημα της διάθεσης των απορριμμάτων πάρει ανεξέλεγκτη τροπή.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *