Της Μαριλένας Παπαδάτου
Με δεδομένο το διάστημα της ενημέρωσης που πρέπει να μεσολαβήσει και παρά τον όγκο των σοβαρών υποθέσεων που καλείται να διαχειριστεί στο πλαίσιο του χαρτοφυλακίου που έχει αναλάβει, ο Υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής φαίνεται να έχει εξετάσει δύο από τα φλέγοντα ζητήματα που αφορούν τις αθλητικές υποδομές στη Ζάκυνθο και έχουν να κάνουν με το κλειστό Γυμναστήριο αλλά και με το Κολυμβητήριο που ως γνωστόν στερείται το νησί μας.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του -Ε- ο κ. Κοντονής ανακοίνωσε την άφιξη κλιμακίου μηχανικών από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για τον επανέλεγχο του Κλειστού Γυμναστηρίου, το οποίο ως γνωστόν μετά από δύο αυτοψίες (μια που έγινε το 2009 επίσης από μηχανικούς της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού αλλά και μια δεύτερη που έγινε πριν λίγο διάστημα από μηχανικούς του ΕΜΠ που κλήθηκαν από το Δήμο) έχει κριθεί κατεδαφιστέο αλλά και την επανεξέταση του σχεδιασμού που αφορά την κατασκευή κολυμβητηρίων ανοιχτού τύπου σε διάφορες περιοχές ανά την Ελλάδα, προκειμένου να υπάρξει πρόβλεψη και για τη Ζάκυνθο.
Ο κ. Κοντονής, μιλώντας στο ραδιόφωνο του -Ε- και λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση που υπάρχει σήμερα στο νησί μας σε ότι αφορά τις αθλητικές υποδομές, υπογράμμισε πως δεν έχει κατασκευαστεί κανένα σοβαρό έργο μετά την δεκαετία του 80.
“Αυτές τις πρώτες ημέρες υπάρχει άγχος για να ενημερωθώ όσο το δυνατόν πληρέστερα για τα θέματα του Υπουργείου και σε συνεργασία με τους υπαλλήλους και τους συνεργάτες μου να διαχειριστούμε τα πολύ σοβαρά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον αθλητισμό. Ωστόσο, ασχολήθηκα και με τα θέματα της Ζακύνθου δίνοντας εντολή στη Διεύθυνση Δημοσίων έργων του Υπουργείου, να στείλει δύο εξαιρετικούς μηχανικούς που εργάζονται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και ελέγξουν καταρχήν το Κλειστό Γυμναστήριο που βρίσκεται στο Δημοτικό Στάδιο και είναι εδώ και χρόνια κλειστό. Θα πρέπει να δούμε τι έχουμε στα χέρια μας, να τελειώνουμε με ένα ένα τα ζητήματα και να προχωρήσουμε σε έργα που έχει ανάγκη ο τόπος. Θα έλεγα με πλήρη συνείδηση ότι στη Ζάκυνθο έχει να γίνει σημαντική παρέμβαση στο κομμάτι των αθλητικών εγκαταστάσεων από τις αρχές της δεκαετίας του 80. Αυτό είναι άδικο για το νησί” επεσήμανε ο Υφυπουργός, ενώ ειδικά για το θέμα του Κολυμβητηρίου αναφέρθηκε στο πρόγραμμα δημιουργίας κολυμβητηρίων ανοιχτού τύπου που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Αθλητισμού μέσω της διαδικασίας Σύμπραξης Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα (ΣΔΙΤ).
Από τον προγραμματισμό είχε εξαιρεθεί η Ζάκυνθος ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Κοντονή θα υπάρξει νέος σχεδιασμός, με δεδομένο ότι προβλεπόταν κατασκευή ανοικτών κολυμβητηρίων σε περιοχές της Βορείου Ελλάδας, όπου δεν ενδείκνυται λόγω κλιματολογικών συνθηκών.
Πιο συγκεκριμένα ο σχεδιασμός προέβλεπε κολυμβητήρια στη Νέα Προποντίδα Χαλκιδικής, στην Καστοριά, στην Κοζάνη, την Ηγουμενίτσα, τον Ασπρόπυργο, τη
Θήβα.
“Παρά τις προσπάθειες που είχαν γίνει το ανοικτό κολυμβητήριο στη Ζάκυνθο είχε συμπεριληφθεί στην τρίτη και τελευταία ομάδα των προκηρύξεων και ως γνωστόν, αν βρίσκεσαι χαμηλά στον προγραμματισμό, στο τέλος δεν περισσεύουν χρήματα. Γίνεται μια προσπάθεια εξορθολογισμού αυτών των έργων» σημείωσε ο κ. Κοντονής αναφερόμενος στον σχεδιασμό για την Βόρεια Ελλάδα.
«Θα κάνουμε ανακατανομή σε αυτά τα έργα και είμαι ήδη σε επαφή με την Μητρόπολη Ζακύνθου για την παραχώρηση οικοπέδου για το Κολυμβητήριο” σημείωσε.
Αξίζει τέλος να σημειώσουμε πως στη διάθεση του Υφυπουργού βρίσκονται αναλυτικά υπομνήματα που αφορούν τις αθλητικές υποδομές του νησιού και έχουν υποβληθεί τόσο από το Δήμο και την Περιφέρεια, όσο και από αθλητικά σωματεία του νησιού.