Ζάκυνθος

Μητροπολίτης Δωδώνης: Ο θρησκευτικός τουρισμός καταγράφει αύξηση

Ο προσκυνηματικός τουρισμός στην Ελλάδα αποτελεί το επίκεντρο των επαφών που πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα στο Εξωτερικό ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος, εκπροσωπώντας την Εκκλησία της χώρας μας  και μιλώντας στην εφημερίδα μας χθες το πρωί,  αναφέρθηκε στα ταξίδια που έχουν ήδη  πραγματοποιηθεί  αλλά και αυτά που αναμένεται να γίνουν.

Ο κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων  και στον αυξημένο αριθμό Ρώσων που ταξιδεύουν φέτος το νησί μας και υπογράμμισε πως δεν υπάρχει περίπτωση, οι συγκεκριμένοι τουρίστες να μην επισκεφτούν τις εκκλησίες αλλά και άλλα σημεία του νησιού με θρησκευτικό περιεχόμενο.

Ακόμη ανακοίνωσε πως τον προσεχή Σεπτέμβρη προγραμματίζεται στη Θεσσαλονίκη το δεύτερο συνέδριο για τον εκκλησιαστικό τουρισμό, που ακολουθεί την πρώτη διοργάνωση που έγινε πριν από κάποια χρόνια στη Ζάκυνθο και πιο συγκεκριμένα στο Θέατρο του Σαρακινάδου.

«Το πρώτο συνέδριο προσκηνυματικών περιηγήσεων είχε γίνει στη Ζάκυνθο το 2009. Μάλιστα ήταν τόσο πετυχημένο, ώστε κανείς να μη θέλει να διοργανώσει το επόμενο! Βρισκόμαστε όμως στα χνάρια μιας προσπάθειας που ξεκινά σε συνεργασία με τον Υπουργό Βορείου Ελλάδος και το Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, ώστε να πραγματοποιηθεί το επόμενο συνέδριο τον προσεχή Σεπτέμβρη» δήλωσε ο κ. Χρυσόστομος, που πρόσφατα επέστρεψε από τη Σόφια, όπου είχε επαφές με τον Πατριάρχη αλλά και την Σύνοδο.

Σκοπός της επίσκεψης, κατά τη διάρκεια της οποίας έγιναν επαφές με τους εκπροσώπους της τοπικής εκκλησίας, συζητήθηκε η υπογραφή ενός συμφώνου συνεργασίας με την Ελληνική Εκκλησία. Στη Σόφια έγιναν επαφές και με εκπροσώπους των πολιτικών αρχών.

«Στόχος αυτών των επαφών, είναι να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον για μια μετακίνηση η οποία όμως δεν είναι κάτι καινούργιο! Τα πρώτα χρόνια του Χριστιανισμού, οι θρησκευτικές περιηγήσεις ξεκίνησαν από το Σινά, τα Ιεροσόλυμα και αλλού, υπό πολύ δύσκολες και αντίξοες συνθήκες. Ωστόσο, οι μετακινήσεις των ταξιδιωτών γίνονταν κατά χιλιάδες. Σήμερα οι μετακινήσεις είναι πολύ πιο εύκολες αν και υπάρχει η οικονομική κρίση! Από ότι όμως έχει καταγραφεί, ενώ οι άλλες μορφές τουρισμού μπορεί να καταγράφουν κάποια μικρή μείωση, ο θρησκευτικός τουρισμός έχει αύξηση» σχολίασε ο Μητροπολίτης Δωδώνης., τονίζοντας πως η Εκκλησία προτρέπει τους επισκέπτες όχι μόνο να προσκυνήσουν τα ορθόδοξα μνημεία, αλλά να χαρούν ακόμη τον ήλιο, την φιλοξενία, τη θάλασσα, το τραγούδι, την κουζίνα κτλ.

Ο κ. Χρυσόστομος αναχωρεί τις επόμενες ημέρες για την Κίνα, ενώ θα ακολουθήσουν ταξίδια στο Λονδίνο αλλά και μια κρουαζιέρα στα «χνάρια» της πορείας του Αποστόλου Παύλου.

 

Για το Μοναστήρι στα Στροφάδια

Αναφορά από τον Μητροπολίτη Δωδώνης, έγινε ακόμη μια φορά και στο έργο της αποκατάστασης του Καστρομονάστηρου στα Στροφάδια, για το οποίο αναμενόταν να κάνει ακόμη μια παρέμβαση στο Υπουργείο Παιδείας,  Θρησκευμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά,  παραμένει η δέσμευση για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ και χαρακτήρισε ως «δήθεν κόλλημα» το ζήτημα που τίθεται για την ύπαρξη τακτικής συγκοινωνίας προς τα Στροφάδια.

«Για εμένα αυτό το κώλυμα είναι απαράδεκτο και επαναλαμβάνω πως προτίθεμαι να ξεκινήσω απεργία πείνας έξω από τον Επίτροπο Πολιτισμού στις Βρυξέλλες! Υπάρχουν 6 εταιρείες που προτίθενται να κάνουν καθημερινά δρομολόγια, ενώ υπάρχει και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου! Με την σημερινή κατάσταση στα Στροφάδια όμως, ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για την ασφάλεια των επισκεπτών; Τι θα γίνει σε περίπτωση κάποιου σεισμού;» δήλωσε, υπογραμμίζοντας πως η μελέτη συμπληρώθηκε με ότι χρειάστηκε!

«Κινούμεθα δραστικά για να ξεπεράσουμε τη γραφειοκρατία» κατέληξε.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *