Ζάκυνθος

Μητροπολίτης Δωδώνης: «Αν η Κυβέρνηση θέλει τις επενδύσεις, ας προχωρήσει η Οξυά – Δεν υποχωρούμε από τα δικαιώματα μας»

Η Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει την περιουσία της εξαντλώντας όλα τα νομικά μέσα και φτάνοντας μέχρι τα ανώτερα δικαστήρια, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην εφημερίδα μας ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος , σχολιάζοντας την αναθέρμανση του επενδυτικού ενδιαφέροντος των «Καταριανών» για τη Ζάκυνθο.

Θυμίζουμε πως μετά την κυβερνητική αλλαγή, οι επενδύσεις από το Κατάρ βρέθηκαν και πάλι στο προσκήνιο μέσα από πλήθος δημοσιευμάτων, ενώ το «στίγμα» της νέας Κυβέρνησης δόθηκε και με την πληροφορία για υπογραφή επενδυτικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας-Κατάρ που συζητήθηκε στην συνάντηση του νέου υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη με τον πρέσβη του Κατάρ Αμπντουλαζίζ Αλί Αλ Νάαμα την περασμένη Τρίτη.

«Δεν τίθεται θέμα πολιτικής βούλησης για επενδύσεις αλλά θέμα νομιμότητας!»

Ο κ. Χρυσόστομος υπογράμμισε πως το θέμα της αγοραπωλησίας των 15.000 στρεμμάτων στα ορεινά του νησιού και των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων της Εκκλησίας στην περιοχή, δεν έχει να κάνει με την πολιτική βούληση της εκάστοτε Κυβέρνησης ή τη δημιουργία ενός ευνοϊκού κλίματος επενδύσεων, αλλά με την τήρηση της νομιμότητας.

«Δεν υποχωρούμε από τα δικαιώματά μας και θα φτάσουμε μέχρι τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια»

«Είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε μέχρι και τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια. Αν η νέα Κυβέρνηση θέλει να αποδείξει πως παρέχει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τις επενδύσεις, τότε ας γίνει η επένδυση του Εμίρη στην Οξυά, καθώς το νησάκι αυτό του ανήκει , σε αντίθεση με τα 15.000 στρέμματα στη Ζάκυνθο που δεν του ανήκουν» τόνισε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιότατος μιλώντας στον –Ε- και αποκαλύπτοντας πως σήμερα η Εκκλησία έχει στα χέρια της επιπλέον σημαντικά και ατράνταχτα στοιχεία για το ιδιοκτησιακό καθεστώς στην περιοχή, σε σχέση με αυτά που παρουσίασε στην εκδίκαση της υπόθεσης για την αγοραπωλησία τον Φλεβάρη του 2017..

Αναφορά στα ιδιοκτησιακά δικαιώματα της Ι. Μονής Κρημνών στην περιοχή είχε γίνει από το Γενικό Γραμματέα της Ιεράς Μητρόπολης Π. Παράσχη τον περασμένο Μάη κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της πρότασης της Μητρόπολης για την περιοχή του Ναυαγίου: Ο κ. Παράσχης είχε υπογραμμίσει πως η κυριότητα της Ι. Μονής Κρημνών στην περιοχή, προκύπτει από πολλά επίσημα και αδιαμφισβήτητου κύρους έγγραφα, μεταξύ των οποίων: Αποφάσεις και Βενετικά Διατάγματα παραχώρησης ολόκληρης της ανωτέρω περιοχής, Επικυρωτικές Αποφάσεις του Κολλεγίου της Βενετίας, Καταστιχώσεις, Εγγραφές στους Κώδικες της Μονής, κτηματολόγια, Προεδρικά Διατάγματα, απογραφές, δικαστικές αποφάσεις, δημοπρασίες, συμβόλαια και συμφωνητικά εκμίσθωσης, πρακτικά Ηγουμενοσυμβουλίου κ.α. καθώς και από δεκάδες έγγραφα του Δήμου Ζακυνθίων της χρονικής περιόδου 1914-2017, με αποκορύφωμα, βεβαίως, την πρόσφατη (2017) Πρόσθετη Παρέμβαση του Δήμου Ζακύνθου υπέρ των δίκαιων αιτημάτων της Ι. Μονής Αγ. Γεωργίου Κρημνών, περί αναγνώρισης της περιουσίας της στην περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί πως η δίκη με την Εταιρεία ΠΙΜΑΝΑ που συζητήθηκε τον Φλεβάρη του 2017 κατέληξε σε μια προσωρινή απόφαση και τώρα αναμένεται η έκδοση οριστικής απόφασης μετά τις εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης που είχαν ζητηθεί.

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

Ένα σχόλιο

  1. Στην Οξιά δεν προχώρησε η επένδυση γιατί το νησί υπαγόταν σε καθεστώς NATURA και υπήρξαν ενστάσεις απο φορείς!ΚΥΑ 22306/ΦΕΚ 477/31.5.2006.Εδώ πιθανώς το ίδιο θα έχουμε,ίσως και σε μεγαλύτερο βαθμό,καθότι στην Οξιά δεν υπήρχαν θιγόμενοι ιδιοκτήτες,όπως στη Ζάκυνθο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *