Ζάκυνθος

Μηκυναϊκός οικισμός εντοπίστηκε στη Λιθακιά

Από το 2005 μέχρι σήμερα γίνεται έρευνα σε όλη σχεδόν τη Ζάκυνθο για τον εντοπισμό αρχαιοτήτων και την ευθύνη έχει ομάδα του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ μαζί με Πανεπιστήμια της Αθήνας, της Πάτρας κλπ.

Την Παρασκευή οι δημοσιογράφοι της Ζακύνθου είχαν αναλυτική ενημέρωση για τα αποτελέσματα αυτών των πολύχρονων ερευνών από τον καθηγητή ελληνικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ Cert Van Wijngaarden ο οποίος βρίσκεται στο νησί μας μαζί με φοιτητές και έδωσε μια πρώτη εικόνα αυτών που έχουν εντοπιστεί σε διάφορα χωριά και είναι σημαντικής αξίας αφού εκτείνονται σε αρκετές χρονικές ιστορικές περιόδους. Το σημαντικότερο εύρημα είναι ένας μυκηναϊκός οικισμός στη Λιθακιά αλλά υπάρχουν ευρήματα και σε άλλα χωριά όπως στο Κερί, στο Βασιλικό και αλλού.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ Cert Van Wijngaarden δήλωσε: «Είμαστε εδώ γιατί είναι φανερό πως η Ζάκυνθος έχει πλούσια ιστορία και από τις ιστορικές πηγές ξέρουμε πως αυτό το νησί έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Ελλάδας αλλά δεν υπάρχουν τα αρχαιολογικά μνημεία. Θέλουμε λοιπόν να ερευνήσουμε αυτή την κατάσταση. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει πολύ αρχαιολογία στη Ζάκυνθο αλλά είναι κατεστραμμένη λόγω των σεισμών και όχι μόνο των μεγάλων αλλά και των μικρότερων σεισμών».

Η αρχή έγινε με μια επιφανειακή έρευνα στα χωράφια και συνεχίστηκε για εντοπισμό τοίχων, τάφων και κεραμεικών ή άλλων λίθινων ευρημάτων. Έχουν ερευνηθεί γύρω στις 80 θέσεις στο νησί που εκτείνονται στα χωριά Κερί και Λίμνη Κεριού, Μαχαιράδο, Κοιλιωμένο, Βασιλικός κλπ. Αρκετά από τα κεραμικά έχουν χρονολογηθεί και άλλα θα εξεταστούν στη συνέχεια για να φανεί αν είναι της εποχής του χαλκού, της κλασικής αρχαιότητας, της ρωμαϊκής εποχής κλπ.

Σύμφωνα με τον κ. Cert Van Wijngaarden «Η Ζάκυνθος ήταν πολύ σημαντική στην Παλαιολιθική εποχή, πριν από 15.000 χρόνια. Στα βουνά υπάρχει φυσικός πυριτόλιθος. Επίσης ήταν σημαντική στην εποχή του χαλκού, δηλαδή από 3000 έως 1200 π.χ. Παντού υπάρχουν μικρές θέσεις, μικρά χωριά κλπ. που αλλάζουν στη μυκηναϊκή εποχή δηλαδή του 1300 π.χ. Βλέπουμε λοιπόν αλλαγή του τοπίου». Ο Ολλανδός καθηγητής ανέφερε ότι το πιο σημαντικό εύρημα είναι ο μυκηναϊκός οικισμός στη Λιθακιά. Επίσης οικισμός υπάρχει στο Βασιλικό και άλλα ευρήματα στο Κερί.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *