Ζάκυνθος

Με όπλο την τεχνολογία οι δειγματοληψίες της ομάδας “Καθαρά Νερά”

ΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ Η ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ

Συνεχίζει τις δράσεις της η Ομάδα “Καθαρά Νερά” που μετά τον νέο κύκλο επισκέψεων στο Λιμεναρχείο αλλά και τις παρεμβάσεις προς την Εισαγγελική Αρχή, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες πιο συγκεκριμένες, προσδοκώντας να έχει στα χέρια τους όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία για το θέμα της θαλάσσιας ρύπανσης.

Σε συνεργασία με ιδιώτες μικροβιολόγους και αναλυτές, προχωρούν σε δειγματοληψίες σε ειδικά δοχεία τα οποία αποστέλλουν για ανάλυση σε εργαστήρια και καλούν όποιον επιθυμεί να συμβάλει σε αυτή τη διαδικασία.

«Όσοι φίλοι επιθυμούν να βοηθήσουν ώστε να συλλέξουμε δείγματα απ’ όλο το νησί… μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας να τούς προμηθεύσουμε τα ειδικά δοχεία δωρεάν! Η καταγραφή του “συμβάντος” με ανοιχτό GPS, είναι ένα ΔΥΝΑΤΟ χαρτί στον αγώνα που κάνουμε όλοι!!! Την ίδια ώρα καταγράφονται τα “στίγματα” ΟΛΩΝ δορυφορικά’!» αναφέρουν σε σχετική ανάρτηση.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟΥ

Εν τω μεταξύ, από το Λιμεναρχείο Ζακύνθου κοινοποιήθηκε στην ομάδα η απάντηση για τα ερωτήματα που είχαν θέσει και μεταξύ άλλων αναφέρεται και ο αριθμός των ελέγχων που έχουν γίνει σε ημερόπλοια μέχρι τις 9 Αυγούστου.

Η απάντηση αναφέρει:

132 σκάφη εκτελούν θαλάσσιες εκδρομές και έχουν γίνει 84 έλεγχοι μέχρι πρόσφατα, απαντά το Λιμεναρχείο

«Επί της σχετικής γνωρίζεται ότι, εκ της Ζακύνθου δραστηριοποιούνται, κατά την παρούσα και σύμφωνα με το τηρούμενο αρχείο της Υπηρεσίας μας, στο πλαίσιο εφαρμογής των διατάξεων του Ν4256/2014 «Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις» ΦΕΚ 92 Α’ / 14-4-2014, ως ισχύει, 132 επαγγελματικά πλοία αναψυχής και επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια που εκτελούν ημερήσια θαλάσσια ταξίδια. Εξ αυτών, σύμφωνα με τα ισχύοντα πιστοποιητικά τους, τα 49 είναι νέα πλοία ολικής χωρητικότητας μικρότερης των 200 κοχ τα οποία έχουν την δυνατότητα να μεταφέρουν με βάση των πρωτόκολλο Γενικής Επιθεώρησης ή το Πιστοποιητικό Ασφάλειας περισσότερους από 10 επιβαίνοντες ενώ δεν δραστηριοποιούνται νέα πλοία ολικής χωρητικότητας 200 κοχ και άνω ή υπάρχοντα πλοία ολικής χωρητικότητας 200 κοχ και άνω κατηγορίας Ι, ΙΙ και ΙΙΙ, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 400/96 «Κανονισμός για την πρόληψη της ρύπανσης από τα λύματα των πλοίων» ΦΕΚ 268 Α’ / 6-12-96 όπως ισχύει.

Τα εν λόγω πλοία, ήτοι τα 49, στο πλαίσιο εκτέλεσης των πλοών τους συμφώνως των ανωτέρω και της εφαρμογής των διατάξεων του προαναφερόμενου ΠΔ. είναι εξοπλισμένα με ένα από τα ακόλουθα εγκεκριμένα συστήματα:

α) σύστημα επεξεργασίας λυμάτων

β) σύστημα πολτοποίησης και απολύμανσης λυμάτων και

γ) δεξαμενή συγκέντρωσης λυμάτων επαρκούς χωρητικότητας, ενώ συγκρατείται ότι δύο πρότυπους συνδέσμους σύμφωνα με την παράγραφο 2 του Άρθρου 10 του ίδιου Π.Δ οφείλουν να διαθέτουν μόνο τα πλοία ολικού πλάτους μεγαλύτερου των 7 μέτρων.

Επιπρόσθετα τα εν λόγω πλοία, κατ΄ επιταγή του ΠΔ 400/96 υπόκειται σε τακτική, ετήσια και έκτακτη επιθεώρηση και είναι εφοδιασμένα με «Πιστοποιητικό Πρόληψης της Ρύπανσης από Λύματα», το οποίο εκδίδεται μετά από αρχική επιθεώρηση που διενεργείται από την ΔΕΕΠ ή τους εξουσιοδοτημένους σύμφωνα με ισχύουσες διατάξεις νηογνώμονες και του οποίου η διάρκεια είναι 5 έτη, με την υποχρέωση να διενεργείται ετήσια θεώρηση του μέσα σε διάστημα 3 μηνών, πριν ή μετά την ημερομηνία κάθε έτους που αντιστοιχεί στην ημέρα και τον μήνα λήξης του πιστοποιητικού και το οποίο μετά την έκδοσή του ή θεώρηση του προσκομίζεται στην Υπηρεσία μας για έλεγχο και τήρηση σχετικού αρχείου.

Ομοίως εκ των λοιπών 83 από το προαναφερόμενο σύνολο των 132 επαγγελματικών πλοίων αναψυχής και επαγγελματικών τουριστικών ημερόπλοιων που εκτελούν ημερήσια θαλάσσια ταξίδια, τα 43 δε διαθέτουν χώρους ενδιαίτησης/ υγιεινής και για τα 40 που δεν υπόκεινται στις υποχρεώσεις του Π.Δ 400/96 ισχύουν και οι ανάλογες διατάξεις των άρθρων 265 και 268 του Γενικού Κανονισμού Λιμένα Ζακύνθου ( ΦΕΚ 330 Β’ /12-4-78) ως ισχύει. Επίσης η Υπηρεσία μας, η οποία διαρθρώνεται και στελεχώνεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και στην οποία εδρεύει και Τοπικό Κλιμάκιο Επιθεώρησης Πλοίων ως προς την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος – σε συνεργασία και με συναρμόδιες Υπηρεσίες και αρχές – και λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι έχει επιληφθεί και κατά τα προγενέστερα έτη επί διαφόρων περιπτώσεων του αυτού αντικειμένου και ειδικά λυμάτων, έχει προβεί σε ενέργειες για τον εκτενέστερο έλεγχο που αφορά της λειτουργίας/ διαδικασίας που αφορά κυρίως τα λύματα των ημεροπλοίων, όπως η διενέργεια έκτακτων αιφνιδιαστικών ελέγχων σε πλοία τόσο εν όρμω όσο και εν πλω.

Κατά την τρέχουσα περίοδο έχουν διενεργηθεί 84 έλεγχοι έως και σήμερα και οι οποίοι συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς και η υποχρέωση των πλοιάρχων/ ιδιοκτητών να ενημερώνουν εγκαίρως για την παράδοση, στην προκείμενη σε βυτιοφόρα λυμάτων και σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ΠΔ 400/96 μετά της σχετικής απόδειξης παράδοσης και εγγραφής στο ημερολόγιο πλοίου, ενώ εκκινεί και επιβάλει εν γένει, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της τις προβλεπόμενες εκ του Νόμου ποινικές, πειθαρχικές, διοικητικές διαδικασίες και κυρώσεις.

One Response

  1. Επομενως συμφωνα με το λιμενικο ολα ειναι καλα κ κανεις δεν ρυπαινει

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *