Με πολύ αργούς ρυθμούς κυλούν οι διαδικασίες για να μπορέσουν να αποζημιωθούν οι αγρότες οι οποίοι είχαν μειωμένη παραγωγή λόγω του φαινομένου της ακαρπίας της ελιάς. Οι ελαιοπαραγωγές περιοχές της χώρας, ανάμεσά τους και η Ζάκυνθος, τη φετινή ελαιοκομική περίοδο 2013-2014 είδαν κατά μειωμένη την παραγωγή λαδιού και εδώ και μερικούς μήνες έχουν καταθέσει αιτήματα για να λάβουν αποζημίωση.
Για το θέμα έκανε δηλώσεις στην πρωτεύουσα ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ Αργύρης Μποτός που γνωστοποίησε ότι: «Ο ΕΛΓΑ έχει κάνει την απαραίτητη επεξεργασία και έχει στείλει στην επιτροπή που συνέστησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την ακαρπία στις καλλιέργειες το 2013 τα μετεωρολογικά δεδομένα ολόκληρου του χρόνου. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2014 –όπως πρέπει- ο φάκελος θα είναι έτοιμος να υποβληθεί στην Ε.Ε. για έγκριση». Οι ενισχύσεις αναμένεται να δοθούν μετά την έγκριση από την Ε.Ε.
Το συνολικό κονδύλι για την ακαρπία στις καλλιέργειες, όχι μόνο ελιάς, αλλά εσπεριδοειδών κ.λπ. που σημειωτέον πρέπει να εγκρίνει το υπουργείο Οικονομικών αγγίζει τα 160 εκατ. Ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΕΛΓΑ, από τον οποίο ζητήθηκε η σχετική εκτίμηση.
Οι ζημιές από ακαρπία, σύμφωνα με πληροφορίες από το αρμόδιο υπουργείο, μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ), αλλά με τις εξής προϋποθέσεις:
α) η παραγωγή του έτους ζημιάς να έχει ζημιωθεί κατά είδος προϊόντος (καλλιέργεια), σε επίπεδο Π.Ε. σε ποσοστό 30% και πάνω, σε σχέση με τη μέση απόδοση των προηγούμενων τριών ετών, με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της χώρας,
β) να τεκμηριώνεται επιστημονικά από επιτροπή, η οποία ορίζεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ότι η απώλεια της παραγωγής είναι αποτέλεσμα μιας δυσμενούς καιρικής συνθήκης,
γ) τα επίσημα μετεωρολογικά στοιχεία πρέπει να επιβεβαιώνουν το χαρακτηρισμό των καιρικών συνθηκών ως δυσμενών και
δ) να εγκριθεί η δαπάνη αντιστάθμισης των ζημιών από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το οποίο είναι βασική και απαραίτητη προϋπόθεση.