Ελλάδα

Με πρόστιμα απειλεί η Ε.Ε. την Ελλάδα για την διάθεση των απορριμμάτων

Επιταχύνονται οι εξελίξεις για την διακοπή της λειτουργίας του ΧΥΤΑ στο Σκοπό υπό την πίεση του δικαστηρίου των ευρωπαϊκών κοινοτήτων που απειλεί πλέον τη χώρα μας με την επιβολή μεγάλου προστίμου ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Τη νέα παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και την επιβολή προστίμου ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γιατί η χώρα μας δε συμμορφώθηκε με την απόφαση του 2005 για κλείσιμο των παράνομων χωματερών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει για δεύτερη φορά την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή η χώρα μας δεν έχει εφαρμόσει προηγούμενη απόφαση του Δικαστηρίου όσον αφορά τους παράνομους χώρους υγειονομικής ταφής αποβλήτων.

Το 2005, το Δικαστήριο έκρινε ότι η Ελλάδα δεν είχε λάβει επαρκή μέτρα για την παύση λειτουργίας και την αποκατάσταση των παράνομων ΧΥΤΑ, που ήταν εκατοντάδες σε όλη τη χώρα.

Οκτώ χρόνια μετά, διαπιστώνοντας ότι δεν σημειώθηκε επαρκής πρόοδος μετά την έκδοση της απόφασης, η Επιτροπή παραπέμπει εκ νέου την υπόθεση στο Δικαστήριο και, σύμφωνα με την καθιερωμένη πολιτική, προτείνει την επιβολή ημερήσιας χρηματικής ποινής ύψους 71.193 ευρώ για κάθε ημέρα που μεσολαβεί από τη δεύτερη απόφαση του Δικαστηρίου, μέχρις ότου η Ελλάδα συμμορφωθεί με την απόφαση, καθώς και κατ’ αποκοπή προστίμου υπολογιζόμενου βάσει ποσού 7.786 ευρώ ανά ημέρα για το διάστημα που μεσολαβεί από την πρώτη απόφαση μέχρι την ημέρα συμμόρφωσης ή την ημέρα έκδοσης της δεύτερης απόφασης του Δικαστηρίου.

Η Επιτροπή σημειώνει ότι, από την έκδοση της πρώτης απόφασης Δικαστηρίου το 2005, η Ελλάδα σημείωσε πρόοδο με την παύση λειτουργίας και την αποκατάσταση πολλών παράνομων ΧΥΤΑ και τη δημιουργία κατάλληλου συστήματος διαχείρισης αποβλήτων.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *