Ζάκυνθος

Με λαμπρότητα η γιορτή του πολιούχου μας Αγίου Διονυσίου

Με τη δέουσα επισημότητα και με συμμετοχή πλήθους πιστών η Ζάκυνθος γιόρτασε τον πολιούχο της Άγιο Διονύσιο το τριήμερο από τις 23 μέχρι τις 26 Αυγούστου, δηλαδή μέχρι χθες που το Ιερό Σκήνωμα επέστρεψε στη Λάρνακα της Κοίμησής του. Αρκετές πολιτικές παρουσίες αλλά και Ιεράρχες κατεγράφησαν αυτό τον Αύγουστο στο νησί μας και πήραν μέρος στις τελετές που ξεκίνησαν το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης με την κάθοδο του Μητροπολίτη από το μοναστήρι στην εκκλησία.

Στις 24 Αυγούστου εορτάζεται η μετακομιδή του Ιερού Σκηνώματος από τα νησιά Στροφάδια στη Ζάκυνθο και φέτος την ίδια ημέρα οι θρησκευτικές τελετές έγιναν όπως κάθε χρόνο αλλά η συμμετοχή του κόσμου και των επισκεπτών ήταν μικρότερη απ’ ότι τα προηγούμενα χρόνια, αποτέλεσμα της κρίσης που δεν επέτρεψε στον κόσμο να ταξιδέψει μαζικά.

Το πρόγραμμα των τελετών άρχισε την  Πέμπτη 23 Αυγούστου που στις 7 το απόγευμα έγινε  η Επίσημη Κάθοδος του Μητροπολίτη Ζακύνθου κ.κ. Διονυσίου από την Ιερά Μονή στον Ιερό Ναό. Αμέσως μετά ακολούθησε  Δοξολογία με Περιφορά του Σεπτού Λειψάνου του Αγίου Διονυσίου μέσα στο Ναό και στη συνέχεια τελέστηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός.

Την Παρασκευή 24 Αυγούστου, κυριώνυμο ημέρα της εορτής, στις 2 μετά τα μεσάνυχτα, άρχισε η Ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια η νυχτερινή Θεία Λειτουργία. Το πρωί, στις 7.30, άρχισε  η Ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια θα τελέσθηκε  η Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία με την παρουσία 6 Μητροπολιτών.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας έγινε  η Λιτάνευση του Σεπτού Λειψάνου του Αγίου Διονυσίου στην πόλη. Παρευρέθηκαν οι αρχές και άγημα του στρατού και της αεροπορίας που απέδωσαν τιμές μαζί με τις φιλαρμονικές. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μ. Αγγελάκας.

Ο τριήμερος εορτασμός ολοκληρώθηκε χθες το πρωί όπου μετά τη θεία λειτουργία έγινε περιφορά του Ιερού λειψάνου μέσα στο ναό και  η εναπόθεσή Του στην Ιερά Λάρνακα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *