Εκατοντάδες στρέμματα καμένων δασικών εκτάσεων μετρά η Ζάκυνθος η οποία έχει υποστεί τη μεγαλύτερη καταστροφή των τελευταίων ετών με τα μέτωπα των πυρκαγιών να αναζωπυρώνονται συνεχώς. Στην κατάσβεση πήραν μέρος δυνάμεις του στρατού που έφτασαν αργά το βράδυ της περασμένης Πέμπτης και αναχώρησαν χθες το απόγευμα από το νησί μας.
Το πλέον απογοητευτικό είναι η καταστροφή στο αιωνόβιο πευκοδάσος του Κοιλιωμένου ενώ αυτές τις 9 ημέρες κινδύνευσαν πολλές φορές να καούν τα χωριά των ορεινών. Από την περασμένη Κυριακή που ξέσπασαν οι πυρκαγιές, ακόμα δεν κατέστη εφικτό να σβήσουν καθ’ ολοκληρία και αυτό γιατί οι καιρικές συνθήκες με τον καύσωνα και τους ανέμους συνεχώς αναζωπύρωναν τα μέτωπα.
Την περασμένη εβδομάδα συνελήφθη ένας ύποπτος από τον Κοιλιωμένο ο οποίος οδηγήθηκε στην ανάκριση και κατόπιν αφέθηκε ελεύθερος. Ωστόσο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι φωτιές αυτές είναι εμπρησμοί και σε αυτό συνηγορούν όλα τα δεδομένα.
Υπενθυμίζουμε ότι συνολικά έχουμε 7 πυρκαγιές οι οποίες ξεκίνησαν από τα χωριά Ανω Βολίμες, Ορθωνιές, Εξωχώρα και 4 φωτιές ξεκίνησαν από διαφορετικά σημεία στον Κοιλιωμένο.
Μέχρι και χθες ήταν εδώ πυροσβεστικά αεροπλάνα και δυνάμεις της Πυροσβεστικής από την περιφέρεια που μαζί με τους 31 στρατιώτες επιχειρούσαν την κατάσβεση.
Στο περιφερειακό
Το θέμα των πυρκαγιών της Ζακύνθου συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που έγινε αυτό το Σαββατοκύριακο στο νησί μας. Το απόγευμα του Σαββάτου άρχισε η συζήτηση η οποία κράτησε αρκετή ώρα και στη διάρκειά της δόθηκαν στοιχεία για τις φωτιές ενώ αποφασίστηκε να δοθεί έκτακτη πίστωση 30 χιλιάδες ευρώ από την Περιφέρεια για να καλυφθούν οι ανάγκες των ημερών για σίτιση και παραμονή του στρατού και των άλλων δυνάμεων.
Στην τοποθέτησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Διονύσης Μυλωνάς κατήγγειλε τη Δασική υπηρεσία για εγκληματική αδιαφορία και είπε ότι δεν επέτρεψε τον καθαρισμό των δασικών δρόμων που έπρεπε να είχε γίνει πριν από μερικούς μήνες. Με αφορμή τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται οικονομικά η χώρα μας ο κ. Μυλωνάς είπε ότι τα οχήματα της Πυροσβεστικής έμειναν από καύσιμα μετά από τόσες ημέρες δουλειάς γιατί δεν υπήρχαν άλλα χρήματα να διατεθούν. Ακολούθως τοποθετήθηκαν οι επικεφαλής των συνδυασμών. Ο περιφερειακός σύμβουλος Θ. Γαλιατσάτος στην ομιλία του είπε ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει δασολόγιο και κτηματολόγιο ούτε προληπτική δασοπυροπροστασία και γι’ αυτό τα δάση καίγονται ανεξέλεγκτα. Προς στιγμή απειλήθηκε επεισόδιο με τους περιφερειακούς συμβούλους της Ζακύνθου οι οποίοι απάντησαν στον κ. Γαλιατσάτο ότι κινδύνευσαν μέσα στις φωτιές και δεν μπορούν κάποιοι να ασκούν κριτική εκ του ασφαλούς χωρίς να γνωρίζουν την πραγματικότητα.
Ο κ. Ηλίας Μπεριάτος ζήτησε να υπάρξει από τώρα μέριμνα για τις καταστροφικές πλημμύρες στα καμένα και να χαρτογραφηθούν οι περιοχές.
Η κ. Αντωνία Λαχανιώτη επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση η οποία δεν χρηματοδοτεί μέτρα πρόληψης των πυρκαγιών και ο κ. θ. Γουλής αναφέρθηκε στους δασοκτόνους νόμους όπως αυτός που προωθεί τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ευνοεί την καταστροφή των δασών.