Κοινωνία

Με αργούς ρυθμούς η διαδικασία του Κτηματολογίου – 390 δηλώσεις μέχρι στιγμής

Ενίσχυση του γραφείου με προσωπικό ζητά ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών

Συνολικά 390 δηλώσεις έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής στο Κτηματολόγιο με τη διαδικασία συγκέντρωσης των δηλώσεων για τις ιδιοκτησίες της Ζακύνθου που ξεκίνησε στις 18 Ιουνίου να εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς.

Θυμίζουμε πως υποχρεωμένοι να υποβάλουν δήλωση έως 18 Σεπτέμβρη (18 Δεκέμβρη για κατοίκους της αλλοδαπής) είναι όσοι έχουν ακίνητα στις περιοχές: Αγαλά, Αγίας Μαρίνας, Αγίου Δημητρίου, Αγίου Κήρυκα, Αγίου Λέοντα, Αγίων Πάντων, Αλικανά, Αμπελοκήπων, Αναφωνήτριας, Άνω Βολιμών, Άνω Γερακαρίου, Βανάτου, Βολιμών, Βουγιάτου, Γαϊτανίου, Γαλάρου, Γυρίου, Έξω Χώρας, Καλιπάδου, Καλλιθέας, Κατασταρίου, Κάτω Γερακαρίου, Κερίου, Κοιλιωμένου (Αγίου Νικολάου), Κύψελης, Λαγκαδακίων, Λαγώποδου, Λιθακιάς, Λούχας, Μαριών, Μαχαιράδου, Μέσου Γερακαρίου, Μουζακίου, Μπόχαλης, Ορθονιών, Πηγαδακίων, Πλάνου, Ρομιρίου, Σαρακηνάδου, Σκουληκάδου, Τραγακίου, Φιολίτη και καλούνται να υποβάλουν τις δηλώσεις τους είτε στο Γραφείο Κτηματογράφησης επί της οδού Αγ. Ιωάννη Λογοθετών 18 είτε ηλεκτρονικά.

Ανάγκη για επιπλέον προσωπικό

Την ανάγκη για ενίσχυση του προσωπικού στο Γραφείο Κτηματογράφησης που λειτουργεί στο νησί μας, επισημαίνει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Γιώργος Μοθωναίος. Το γραφείο είναι στελεχωμένο με μια δικηγόρο (και μια δεύτερη που έρχεται ενισχυτικά δύο φορές την εβδομάδα), δύο μηχανικούς και μια γραμματέα και σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου ο όγκος δουλειάς που πρέπει να διευθετηθεί απαιτεί ενίσχυση με επιπλέον προσωπικό για να εξυπηρετούνται περισσότεροι πολίτες.

Πάνω από 200.000 τα δικαιώματα

Από την πλευρά του ο τέως Πρόεδρος της Ν.Ε του ΤΕΕ Δημήτρης Λιβάνης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του -Ε- εκτίμησε πως με την λήξη του πρώτου τριμήνου η εταιρεία Κτηματολόγιο αναμένεται να δώσει κάποια στοιχεία για την διαδικασία, τόσο σε ότι αφορά τις δηλώσεις μέσω του γραφείου, όσο και τις δηλώσεις που υποβάλλονται ηλεκτρονικά.

Αν και το πιθανότερο είναι πως θα δοθεί παράταση, ο κ. Λιβάνης κάλεσε τους ιδιοκτήτες να υποβάλουν τις δηλώσεις τους και όσο το δυνατόν πιο άμεσα, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στον ακριβή εντοπισμό του ακινήτου τους, ώστε να μην προκύψουν προβλήματα στο μέλλον.

Ο ίδιος εκτίμησε πως συνολικά στο νησί μας υπάρχουν τουλάχιστον 200.000 δικαιώματα, τα οποία θα πρέπει να δηλωθούν.

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά:

Εκτός από το έντυπο της δήλωσης, τα απαραίτητα δικαιολογητικά που υποβάλλονται είναι:

• Απλό φωτοαντίγραφο του τίτλου, που τεκμηριώνει το δικαίωμα σε ακίνητο (π.χ. συμβόλαιο). Εάν κάποιος έχει αποκτήσει δικαίωμα (π.χ. κυριότητα) σε ένα ακίνητο με περισσότερους από έναν τίτλους (π.χ. το 25% με δωρεά, το 30% με γονική παροχή και το 45% με αγορά), τότε θα πρέπει να υποβάλει αντίγραφα όλων των τίτλων.

• Απλό φωτοαντίγραφο του πιστοποιητικού μεταγραφής / εγγραφής του τίτλου στο Υποθηκοφυλακείο

• Στοιχεία για τον εντοπισμό του ακινήτου

• Απλό φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου του δικαιούχου

• Απλό φωτοαντίγραφο εγγράφου που να αποδεικνύει τον ΑΦΜ (π.χ. απόσπασμα από εκκαθαριστικό σημείωμα εφορίας, αποδεικτικό απόδοσης ΑΦΜ ή λογαριασμό ΔΕΗ).

Τα βασικά στάδια της Κτηματογράφησης είναι:

-Υποβολή δήλωσης ιδιοκτησίας

-Επεξεργασία δήλωσης από δικηγόρους ή και τοπογράφους

-Προ-ανάρτηση-Υποβολή αιτήσεων επανεξέτασης στοιχείων

-Ανάρτηση κτηματολογικών στοιχείων-Υποβολή αιτήσεων επανεξέτασης στοιχείων

-Ανάρτηση κτηματολογικών στοιχείων-Υποβολή αιτήσεων διόρθωσης/ενστάσεων

-Αναμόρφωση κτηματολογικών πινάκων και διαγραμμάτων

-Ολοκλήρωση κτηματογράφησης.

-Λειτουργία κτηματολογικού γραφείου (αρχικές εγγραφές).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *