Η κήρυξη του Νομού Ζακύνθου ως σεισμόπληκτη περιοχή αποφασίστηκε στην ευρεία υπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τα προηγούμενα 24ωρα στην πρωτεύουσα υπό τον Υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναδάκη με την συμμετοχή του Βουλευτή Ζακύνθου Στ. Κοντονή ενώ τα μέτρα που απορρέουν από αυτή την απόφαση ανακοινώθηκαν από τον ίδιο κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε χθες το πρωί στο Διοικητήριο.
Μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα από την προηγούμενη Συνέντευξη Τύπου, ο κ. Κοντονής ανακοίνωσε, παρουσία εκπροσώπων φορέων, όπως ο Εμπορικός Σύλλογος, το Επιμελητήριο κτλ., την λήψη μιας νέας δέσμης υποστηρικτικών μέτρων για τους πληγέντες όπως είναι η αναστολή πληρωμής του ΕΝΦΙΑ για το 2018 για όσα κτήρια έχουν χαρακτηριστεί ως ακατάλληλα για χρήση αλλά και η καταβολή έκτακτης χρηματοδότησης 5.000 ευρώ σε όσους το σπίτι ή η επιχείρηση έχει χαρακτηριστεί ως ακατάλληλο για χρήση.
Μεταξύ άλλων ο κ. Κοντονής ανακοίνωσε τη διάθεση 10 εκατομμυρίων ευρώ για έργα στο λιμάνι αλλά και την δέσμευση 3,5 εκατομμυρίων ευρώ για την αποκατάσταση του “πληγωμένου” Καστρομονάστηρου των Στροφάδων από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και όχι από το ΕΣΠΑ, όπως αρχικά σχεδιαζόταν, προκειμένου να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος για το σημαντικό αυτό Μνημείο.
Ο τέως Υπουργός, σημείωσε ακόμη πως η ολιγόωρη καθυστέρηση που μεσολαβεί στην εφαρμογή των μέτρων από την εξαγγελία τους, δεν σημαίνει πως δεν εφαρμόζονται και στηλίτευσε συγκεκριμένους “κύκλους” στη Ζάκυνθο που έσπευσαν την προηγούμενη φορά να αμφισβητήσουν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τους φορολογούμενους και τους ασφαλισμένους του νησιού.
“Αυτή η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη και δεν την συναντήσαμε σε άλλες περιοχές που επλήγησαν. Συνιστώ σε αυτούς που μας αμφισβήτησαν την προηγούμενη φορά να μην το επαναλάβουν γιατί θα γελοιοποιηθούν”, ανέφερε, σημειώνοντας πως σύντομα και εφόσον κριθεί απαραίτητο, μπορεί να ανακοινωθούν και άλλα μέτρα υποστήριξης για το νησί.
ΤΑ ΜΕΤΡΑ
Ειδικότερα, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες από τον κ. Κοντονή, με δεδομένο ότι ένας μεγάλος αριθμός από κτήρια έχει ήδη κριθεί ακατάλληλος για χρήση είναι:
– Η επίσπευση της χρηματοδότησης του Δήμου από το πρόγραμμα “Φιλόδημος ΙΙ” με βάση την πρόταση που έχει ήδη υποβληθεί από τον ΟΤΑ
– Η αναστολή πληρωμής των στεγαστικών δανείων για τους πληγέντες των οποίων τα σπίτια έχουν κριθεί ως ακατάλληλα
– Η άμεση επέμβαση της ΜομΚΑ που τίθεται σε επιφυλακή από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπου χρειάζεται ταχεία αποκατάσταση των ζημιών
– Η άμεση και κατά προτεραιότητα συμπλήρωση των κενών σε εκπαιδευτικούς στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Στο σημείο αυτό ο κ. Κοντονής ανακοίνωσε πως η απόφαση που επαναφέρει το Γυμνάσιο – Λύκειο Βολιμών στον κατάλογο των δυσπρόσιτων υπεγράφη χθες από τον Υπουργό Παιδείας, μετά από ολιγοήμερη καθυστέρηση.
– Η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για το 2018 για κτίσματα που έχουν αποδεδειγμένα ολοσχερώς καταστραφεί ή υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καταστούν μη κατοικήσιμα.
– Η επέκταση των υφιστάμενων φορολογικών μέτρων ελάφρυνσης για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Ζάκυνθο, ακόμη και αν η έδρα τους δεν είναι στη Ζάκυνθο. Για αυτό θα υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση από το Υπουργείο Οικονομικών , λαμβάνοντας υπόψη πως το υφιστάμενο νομικό καθεστώς δεν επέτρεπε να υπάρχουν φορολογικές διευκολύνσεις σε επιχειρήσεις με έδρα πέραν της Ζακύνθου.
– Η αναστολή κάθε μορφής κατάσχεσης που γίνεται από την ΑΑΔΕ και επιστρέφονται χρήματα που είχαν εν τω μεταξύ κατασχεθεί υπέρ αυτής. Ο κ. Κοντονής έκανε ειδική μνεία στους λογαριασμούς επιδοτήσεων των αγροτών που κατασχέθηκαν για χρέη προς την ΑΑΔΕ σημειώνοντας πως τα χρήματα αυτά γίνεται προσπάθεια να επιστραφούν, ενώ συμπλήρωσε πως η Κυβέρνηση σχεδιάζει την θεσμοθέτηση του ακατάσχετου των επιδοτήσεων μέχρι, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τις 12.000 ευρώ.
– Η αναστολή όλων των πλειστηριασμών μέχρι τη λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2019 για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν διαπιστωθεί τα κτήρια τους ως μη κατοικήσιμα, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου ελέγχου.
– Η δυνατότητα ρύθμισης 24 άτοκων δόσεων σε όλες τις φορολογικές υποχρεώσεις που δημιουργούνται εντός του τριμήνου κατά το οποίο η Ζάκυνθος βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ή για όσο διάστημα ενδέχεται να επεκταθεί αυτό το διάστημα.
– Η χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης 5.000 ευρώ για κάθε πληγείσα οικία ή επιχείρηση ( σε ότι αφορά το κτήριο)
– Η κατάθεση Νομοσχεδίου που θα προβλέπει μέτρα στήριξης σε επιχειρήσεις που επλήγησαν.
– Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση του ΟΔΑΖ με 100.000 ευρώ από το Υπουργείο Εργασίας για να καλύψει τις ανάγκες πληγέντων.
* Η χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με 3.500.000€ για αποκατάσταση ζημιών στα Στροφάδια με βάση την Μελέτη που είχε παραδώσει η Μητρόπολη και σύμφωνα με τον κ. Κοντονή, πολύ κακώς το Υπουργείο Πολιτισμού δεν είχε αξιοποιήσει εδώ και δύο χρόνια.
– Η άμεση υλοποίηση έργων ύψους 180.000 ευρώ για το Κάστρο της Μπόχαλης
– Η χρηματοδότηση ύψους 10 εκ ευρώ για λιμενικά έργα και αποκατάσταση της παραλιακής όπως αυτά θα υποδειχθούν από τις μελέτες που θα γίνουν και τέλος, χρηματοδότηση 30.000 ευρώ για το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων.
Για το Νοσοκομείο
Ο κ. Κοντονής έκανε ειδική αναφορά στο Νοσοκομείο, επαναλαμβάνοντας την έκτακτη χρηματοδότηση των 100.000 ευρώ που είχε ανακοινώσει στην προηγούμενη συνέντευξη Τύπου. Χθες έκανε γνωστό πως εκτός από την έκτακτη χρηματοδότηση, η πάγια πίστωση του Νοσοκομείου αυξάνεται από 80.000 έως 100.000 ευρώ και το ποσό αυτό είναι διπλάσιο από αυτό που είχε αρχικά δεσμευτεί.
Αφορμής δοθείσης και παρουσία και εκπροσώπων της διοίκησης του Νοσοκομείου, ο Βουλευτής αναφέρθηκε και στα ζητήματα που έχουν ανακύψει με τις παραιτήσεις γιατρών προαναγγέλλοντας νομοθετική ρύθμιση βάση της οποίας θα απαγορεύονται οι παραιτήσεις για όσο διάστημα το νησί βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
«Το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου ήταν και θα είναι διαρκές. Δημοσιεύματα και ανακοινώσεις για κλείσιμο κλινικών είναι παντελώς αβάσιμα και αν προκύψει τις επόμενες ώρες ή μέρες οποιοδήποτε πρόβλημα η Κυβέρνηση θα νομοθετήσει» σημείωσε, συμπληρώνοντας πως έχει δρομολογηθεί η πλήρωση των κενών θέσεων.
«Δεν πιστεύω πως θα χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνά το Νοσοκομείο πιστεύω πως οι ζακυνθινοί γιατροί που το υπηρετούν θα το στηρίξουν και δε θα προβούν σε άλλες προσωπικές ή πολιτικές επιλογές» σημείωσε.
Σεισμολόγοι και έρευνα στο πλαίσιο του υπό σύσταση ερευνητικού Ινστιτούτου
Τέλος, ο κ. Κοντονής, ερωτηθείς σχετικά απάντησε και για την αναγκαιότητα ινστιτούτου σεισμολογικών ερευνών στη Ζάκυνθο, υποστηρίζοντας πως αυτό το πεδίο έρευνας θα ενταχθεί στο Ινστιτούτο που έχει ήδη προαναγγελθεί για τη Ζάκυνθο και θα συνδέεται και με το ΕΘΠΖ και αυτή είναι μια κατεύθυνση που έχει τεθεί στο Υπουργείο Παιδείας.
Μάλιστα, ο Αντιπεριφερειάρχης Λ. Νιοτόπουλος που ήταν παρών στην Συνέντευξη Τύπου, προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, σημειώνοντας πως υπάρχει ήδη μια πρωτοβουλία σε συνεργασία και με τον Πρόεδρο της διοικητικής επιτροπής του ΤΕΙ κ. Δραγώνα ώστε να προχωρήσει η στελέχωση του Ινστιτούτου με τουλάχιστον 3 σεισμολόγους.
ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ
Δείτε ολόκληρη της Συνέντευξη που παραχώρησε ο Σταύρος Κοντονής:
*Ευχαριστούμε θερμά το ZanteNewsTime για την παραχώρηση του ρεπορτάζ!