Ελλάδα

Μετρούν τις πληγές από την κακοκαιρία στην Αττική

Τις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές της Αττική γνωστοποίησε ήδη η Περιφέρεια στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Μέχρι αύριο η Περιφέρεια αναμένεται να ολοκληρώσει τον σχεδιασμό των χαρτών με τις πληγείσες από την πλημμύρα περιοχές και να συντάξει τις τεχνικές εκθέσεις που θα διαβιβασθούν στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ώστε να εκδοθεί η απόφαση οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών εντός των οποίων θα αποζημιωθούν θεομηνιόπληκτοι.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος Αχαρνών από τον δήμαρχο Γιάννη Κασσαβό, που συγκάλεσε το πρωί σύσκεψη στην οποία παραβρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι και ο Γ. Γραμματέας του δήμου, ο αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής Πέτρος Φιλίππου, εκπρόσωποι της Πολιτικής Προστασίας, των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου και της Περιφέρειας προκειμένου να καταγράψουν τις ζημιές σε υποδομές, κατοικίες και καταστήματα.

Από την αυτοψία που έγινε το πρωί στο δήμο, διαπιστώθηκε ότι σοβαρά έχει πληγεί το εμπορικό κέντρο της πόλης. Καταστήματα έχουν πλημμυρίσει και πάρα πολλά εμπορεύματα έχουν καταστραφεί. Η άσφαλτος έχει φύγει από το οδόστρωμα σε όλη την έκταση του δήμου, με καθιζήσεις σε πολλά σημεία. Έχουν καταρρεύσει τα προστατευτικά κιγκλιδώματα στα ρέματα της πόλης. Δεκάδες σπίτια έχουν πλημμυρίσει και αρκετές οικογένειες έχουν μείνει άστεγες.

Κι όλα αυτά, ενώ ο δήμος είχε ήδη καθαρίσει εδώ και μια εβδομάδα τα φρεάτια. Όμως, δημιουργήθηκε σοβαρό πρόβλημα στην πόλη από την κακοκαιρία, διότι -όπως σημειώνεται από το γραφείο δημάρχου- δεν υπάρχουν ακόμη αντιπλημμυρικά έργα στην πόλη. Παρότι πρόκειται για ένα αίτημα που απευθύνεται εδώ και χρόνια προς την Περιφέρεια και το υπουργείο Εσωτερικών.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

Μεγάλα προβλήματα δημιούργησε η σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε τηνΑττική το πρωί  του Σαββάτου 25 Οκτωβρίου

Στην Αθήνα από το πρωί έπεφτε βροχή η οποία δυνάμωνε και υποχωρούσε κατά διαστήματα. Ωστόσο, μετά τις 15.30 το κέντρο της Πυροσβεστικής «πήρε φωτιά», καθώς πολίτες από διάφορες περιοχές άρχισαν να τηλεφωνούν ζητώντας βοήθεια. «Ελάτε να με βγάλετε, έχω εγκλωβιστεί στο ασανσέρ», «ένα δέντρο έπεσε στη μέση του δρόμου», «το μαγαζί μου έχει γεμίσει με νερά, θα πνιγούμε» ήταν μερικές από τις κλήσεις αγωνίας που δέχθηκε η Πυροσβεστική. Η πρώτη κλήση έγινε από τον Πειραιά και ακολούθησαν πολλές περιοχές του Λεκανοπεδίου, κυρίως νότια και δυτικά προάστια (Νίκαια, Περιστέρι, Αγιοι Ανάργυροι, Καματερό).

Μέσα σε δύο ώρες το κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής δέχθηκε περισσότερες από 170 κλήσεις για βοήθεια, στις οποίες ανταποκρίθηκαν περίπου 100 πυροσβέστες με 50 οχήματα.

Δρόμοι της Αθήνας, ακόμη και οι κεντρικές αρτηρίες, μετατράπηκαν σε χειμάρρους. Οδηγοί στο Περιστέρι εγκλωβίστηκαν στα οχήματά τους, σε κάποια σημεία το νερό ήταν τόσο ορμητικό που αναγκάστηκαν να τα εγκαταλείψουν ή να ανεβούν πάνω τους.

Στις λεωφόρους Κηφισίας, Αλεξάνδρας, Συγγρού, Μεσογείων, Κηφισού και στην παραλιακή, η κυκλοφορία είχε σταματήσει ή διεξαγόταν σε πολύ χαμηλές ταχύτητες, αυξάνοντας τον χρόνο μετάβασης ακόμα και στο τριπλάσιο. Στη Θηβών, σε σημείο που η οδός περνάει υπογείως, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν και η διέλευση απαγορεύτηκε από την αστυνομία, καθώς ο δρόμος είχε μετατραπεί σε ποτάμι.

Σε πολλές περιοχές (Πειραιά, Ελευσίνα, Θρακομακεδόνες, Χαλάνδρι) καταγράφηκαν διακοπές ρεύματος εξαιτίας πτώσης δέντρων σε στύλους της ΔΕΗ, με την πλέον χαρακτηριστική περίπτωση τα προβλήματα ηλεκτροδότησης που σημειώθηκαν σε χώρους του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Το ρεύμα διεκόπη δύο φορές, ωστόσο δεν υπήρξαν προβλήματα καθώς τέθηκαν σε λειτουργία οι γεννήτριες. Το απόγευμα η διακοπή που σημειώθηκε στον Υμηττό επηρέασε τη λειτουργία των κεραιών των τηλεοπτικών καναλιών, σύμφωνα με στελέχη της ΔΕΗ.

Προβλήματα υπήρξαν και στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις. «Δελφίνια» και καταμαράν που εκτελούν δρομολόγια στον Σαρωνικό ήταν δεμένα. Ακόμη, δεν εκτελέστηκαν δρομολόγια από Αγία Μαρίνα προς Νέα Στείρα, δύο δρομολόγια Καβάλα – Θάσος, ενώ από τις 15.00 δόθηκε απαγορευτικό για τη διαδρομή Πέραμα – Παλούκια Σαλαμίνας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *