Κατά 20 άτομα μειώθηκε το προσωπικό στην αποκομιδή των απορριμμάτων μετά την λήξη των δίμηνων συμβάσεων των εργατών που είχαν προσληφθεί το προηγούμενο διάστημα και το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού είναι ένα από τα πολλά αναχώματα που υπάρχουν στην λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων: Το τελευταίο διάστημα το πρόβλημα των απορριμμάτων γίνεται για ακόμη μια φορά ιδιαίτερα οξύ και χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι και το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύτηκε προχθές στην εφημερίδα μας αναφορικά με την χωματερή που έχει δημιουργηθεί στα όρια Παντοκράτορα και Λιθακιάς και δυστυχώς δεν είναι η μοναδική.
«Μετά την λήξη των συμβάσεων στον τομέα της αποκομιδής εργάζονται περίπου 30 άτομα, την ίδια στιγμή που οι ανάγκες παραμένουν αυξημένες καθώς στο νησί υπάρχει ακόμη τουρισμός» ανέφερε σχετικά ο Διευθυντής του ΦοδΣΑ Θ. Κάρδαρης συμπληρώνοντας πως πρόσφατα λύθηκε το ζήτημα που είχε ανακύψει με την προμήθεια καυσίμων για τα απορριμματοφόρα.
Στο Λίβα
Σε ότι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων στο Λίβα, παραμένει σε εκκρεμότητα η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο της σύμβασης με την εταιρεία Μεσόγειος προκειμένου να αναλάβει την λειτουργία των εγκαταστάσεων για τους επόμενους 21μήνες . Σύμφωνα με τον κ. Κάρδαρη, τις προηγούμενες ημέρες ζητήθηκαν κάποια συμπληρωματικά στοιχεία από τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων τα οποία και απεστάλησαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο, από το οποίο αναμένεται «το πράσινο φως» για την υπογραφή της σύμβασης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, λόγω κάποιων αλλαγών στους όρους προκήρυξης που τέθηκαν από το ίδιο το Υπουργείο Περιβάλλοντος σε σχέση με τον μελετητή και τον τεχνικό σύμβουλο για το έργο της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στο Λίβα οι διαγωνισμοί των παραπάνω έργων αναμένεται να γίνουν λίγο αργότερα σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό και πιο συγκεκριμένα μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Τα πράσινα σημεία
Να σημειωθεί τέλος, πως πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο έκανε αποδεκτή την χρηματοδότηση των 1.939.292,37 εκατομμυρίων ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της ΠΙΝ για τη δημιουργία των πολυσυζητημένων «πράσινων σημείων».
Η συγκεκριμένη πράξη εντάσσεται στις «Δράσεις για την διαλογή στη Πηγή και ανακύκλωση των Αστικών Στερεών αποβλήτων του Δήμου Ζακύνθου» και ανήκει στο πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη».
Σύμφωνα με τον κ. Κάρδαρη στον σχεδιασμό του Φορέα Διαχείρισης προβλέπεται η δημιουργία δύο σταθερών και δέκα κινητών «πράσινων σημείων» στα οποία θα γίνεται η συλλογή και η ανακύκλωση υλικών.
Πρόκειται με άλλα λόγια για έναν χώρο οργανωμένο από το Δήμο, ο οποίος είναι οριοθετημένος και διαμορφωμένος με την κατάλληλη υποδομή και εξοπλισμό, ώστε οι πολίτες να αποθέτουν χωριστά ανακυκλώσιμα αστικά απόβλητα ή χρησιμοποιημένα αντικείμενα, προκειμένου αυτά να προωθηθούν για ανακύκλωση ή για επαναχρησιμοποίηση. Τα Πράσινα Σημεία (ΠΣ) διακρίνονται σε μικρά και σε μεγάλα ανάλογα με τον όγκο και τις κατηγορίες των ανακυκλώσιμων υλικών που δέχονται, τη λειτουργία τους και την έκταση που καταλαμβάνουν. Στα Πράσινα Σημεία δύνανται να πραγματοποιούνται δράσεις εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης του κοινού.
ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ