Ζάκυνθος

Μειωμένες τιμές για την εκμίσθωση των παραλιών φέτος

Συνεδρίασε την περασμένη Παρασκευή 6 Απριλίου το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου (Ε.Θ.Π.Ζ.).

Κατά τη Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου συζητήθηκαν θέματα και δράσεις του Φ.Δ. του Ε.Θ.Π.Ζ. κατά την τρέχουσα περίοδο όπως η υλοποίηση του Προγράμματος Ελέγχου Δραστηριοτήτων (χειμερινή φύλαξη, συμβάντα και ενέργειες του Φ.Δ. στις παραλίες ωοτοκίας), η συμμετοχή του Φ.Δ. σε Διεθνή Συνέδρια και Επιστημονικές Συναντήσεις Εργασίας (1stInternationalWorkshop ‘AdvancingConservationPlanningintheMediterraneanSea’, 2-5thApril 2012, Santorini, MedPANWorkshoponRationalManagementofBiologicalResourcesandFisheriesinMediterraneanMPAs, 13-16thMarch 2012, Naples), καθώς και στο Περιφερειακό Πρόγραμμα ΔΕΠΙΝ. Ειδικότερα όσον αφορά το τελευταίο και ειδικότερα την υποβολή εκ μέρους του Ε.Θ.Π.Ζ. σε συνεργασία με Ερευνητικούς και Ακαδημαϊκούς Φορείς δύο προτάσεων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα – Πελοπόννησος-Ιόνιοι Νήσοι» (Δ.Ε.Π.Ι.Ν – Άξονες προτεραιότητας «Ψηφιακή Σύγκληση και Επιχειρηματικότητα Ιονίων Νήσων» και «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής Ιονίων Νήσων»), και την απόρριψη συνολικά όλων των Προτάσεων που υποβλήθηκαν στα πλαίσια του Προγράμματος ο Πρόεδρος του Δ.Σ. επισήμαινε την ανάγκη επαναπροκήρυξης των συγκεκριμένων Αξόνων σε σύντομο χρονικό διάστημα λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντικότητα της Βιοποικιλότητας στην Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων και τις προοπτικές Βιώσιμης Ανάπτυξης τόσο στη Ζάκυνθο όσο και στην Περιφέρεια, και υπήρξε ομόφωνη αποδοχή εκ μέρους των Μελών του Δ.Σ. για αποστολή σχετικής επιστολής προς τον Περιφερειάρχη, κο Σ. Σπύρου. Όσον αφορά την Διεθνή Επιστημονική Συνάντηση Εργασίας με κύριο θέμα το σχεδιασμό της διατήρησης και προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος σε Μεσογειακό επίπεδο, στην οποία συμμετείχε ο Πρόεδρος του Ε.Θ.Π.Ζ. Καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας Δ. Κουτσούμπας ως εκπρόσωπος και της Επιστημονικής Επιτροπής του Δικτύου Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών της Μεσογείου MedPAN, και λαμβάνοντας υπόψη τα θετικά αποτελέσματα του συγκεκριμένου Συνεδρίου τόσο σε διεθνές όσο και σε τοπικό επίπεδο, αποφασίστηκε ομόφωνα από το Δ.Σ. η διοργάνωση Επιστημονικού Συνέδριου με αντικείμενο τις Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές στο νησί της Ζακύνθου στο προσεχές μέλλον (Μάιος ή Οκτώβριος 2013).

Σχετικά με την διεξαγωγή του προγράμματος Ελέγχουν Δραστηριοτήτων κατά τη χειμερινή περίοδο, επισημάνθηκε η ανάγκη επίλυσης προβλημάτων που αφορούν σε ενέργειες κατά των βασικών υποδομών του Ε.Θ.Π.Ζ., ενέργειες που δυσκολεύουν το έργο του προσωπικού φύλαξης και δεν συνάδουν με την υφιστάμενη κατάσταση των παραλιών δικαιοδοσίας του ΕΘΠΖ που κρίνεται πολύ ικανοποιητική.

Στη Συνεδρίαση του Δ.Σ. εξετάστηκαν επίσης τα προτεινόμενα Ετήσια Διαχειριστικά Μέτρα του Φ.Δ. του Ε.Θ.Π.Ζ. για το 2012, και ψηφίστηκε ομόφωνα από το Δ.Σ. του Φ.Δ. η έγκριση της υλοποίησης του Προγράμματος Ελέγχου Δραστηριοτήτων/ Φύλαξης και Ενημέρωσης του κοινού καθώς και η έναρξη της διαδικασίας πρόσληψης εποχικού προσωπικού για τη θερινή περίοδο 2012. Στο ίδιο πλαίσιο, εγκρίθηκε η διάθεση με πλειοδοτικό διαγωνισμό τμημάτων Αιγιαλού στις παραλίες ωοτοκίας του Ε.Θ.Π.Ζ, που θεσμικά διαχειρίζεται ο Φορέας Διαχείρισης, για την τοποθέτηση Ομπρελών – Ξαπλωστρών και Θαλάσσιων Μέσων Αναψυχής. Αποφασίσθηκε ομόφωνα μικρότερη τιμή εκκίνησης από εκείνη του 2011 που είχε πάλι μειωθεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και με τη δέσμευση του ΦΔ για τη πραγματοποίηση ανταποδοτικών έργων στις περιοχές των αντίστοιχων Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων. Επίσης εγκρίθηκε η έναρξη της διαδικασίας ανάθεσης ναυαγοσωστικής κάλυψης της παραλίας του Γέρακα.

Τέλος, ομόφωνα εγκρίθηκε ο Ισολογισμός του Φορέα Διαχείρισης του Ε.Θ.Π.Ζ. για το έτος 2011 καθώς και η αποδοχή των Δαπανών, των Επιχορηγήσεων και των Χορηγιών για την τρέχουσα περίοδο.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *