Ελλάδα

Μείωση στις κρατήσεις άνω του 20% για το 2012

Σε μια ζεστή ατμόσφαιρα που όμως την πάγωσαν τα στοιχεία των εξελίξεων κόπηκε η πρωτοχρονιάτικη πίτα των Συλλόγων ξενοδόχων του νησιού μας το βράδυ του περασμένου Σαββάτου σε αίθουσα του ξενοδοχείου Παλατίνο στην πόλη. Εκείνο που όλοι ανέμεναν ήταν η ενημέρωση για τη νέα χρονιά σύμφωνα με τα δεδομένα των κρατήσεων και του κλίματος που επικρατεί στις διεθνείς εκθέσεις.Η μείωση με τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι της τάξεως του 20% και όπως επισημάνθηκε από τους Προέδρους των Συλλόγων, κανένας δεν διακινδυνεύει να πάει διακοπές σε μια χώρα που αναμένεται να χρεοκοπήσει.

 

Η πίταΣτην αρχή κόπηκε η πρωτοχρονιάτικη πίτα των ξενοδόχων από τον Μητροπολίτη κ. Διονύσιο ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του μίλησε για τη μυροβόλο Ζάκυνθο για την οποία ευχήθηκε το 2012 να τραβήξει το ενδιαφέρον όσο γίνεται περισσοτέρων επισκεπτών.Αμέσως μετά ο Βουλευτής Δημήτρης Βαρβαρίγος αναφέρθηκε στην κρίση και  είπε ότι δυστυχώς υπάρχει έλλειμμα πολιτικών ενώ σημείωσε πως η χώρα μας έχει έλλειμμα πολιτικής ηγεσίας σε όλο της το φάσμα και στην κρίση αντί να πάνε ενωμένοι κοιτάνε το πολιτικό τους μέλλον κι όχι το λαό. «Ο Θεός να βάλει το χέρι του να δούμε πού θα καταλήξουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής.

Οι ομιλίεςΟ Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Αρκαδίων Θεόδωρος Κολπονδίνος πήρε πρώτος το λόγο και είπε ότι τα έσοδα των επιχειρηματιών του τουρισμού έχουν μειωθεί παρά τα όποια στοιχεία αυξήσεων. Για τις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους ανέφερε ότι στη Ρόδο υπάρχουν 90 πτήσεις την εβδομάδα από 44 αεροδρόμια αλλά στη Ζάκυνθο δεν εξοφλήσαμε τις οικονομικές μας υποχρεώσεις προς την Easy jet και χάσαμε τη Ryan air για το 2012 λόγω της στάσης του Υφυπουργού Τουρισμού.«Ζούμε σε ένα νησί με φυσικό πλούτο αλλά θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τη νοοτροπία μας καθώς ο τουρισμός είναι υπόθεση όλων μας» είπε ο κ. Κολπονδίνος.Στοιχεία για την χρονιά που ήλθε έδωσε η Πρόεδρος των Ξενοδόχων του Λαγανά και υπεύθυνη του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Χριστίνα Τετράδη η οποία από την αρχή έβαλε τους συναδέλφους της στο κλίμα λέγοντας ότι δεν πρόκειται να πει ευχάριστα πράγματα.

«Υπάρχει απαισιοδοξία, αβεβαιότητα, στάση αναμονής και μείωση κρατήσεων γύρω στο 20% από όλη την Ευρώπη. Είναι δύσκολο να κρατήσουμε τα κεκτημένα του 2011 ενώ οι τουρ οπερέιτορς λένε ότι η εξέλιξη των κρατήσεων είναι συνδεδεμένη με το οικονομικό, το πολιτικό, το απεργιακό, το PSI.  Κανείς δεν διακινδυνεύει να έλθει διακοπές σε μια χώρα που ακούγεται πως θα χρεοκοπήσει και νομίζω ότι το ίδιο θα κάναμε κι εμείς όταν αποφασίζαμε να πάμε διακοπές» είπε η κ. Τετράδη  η οποία στη συνέχεια έδωσε και κάποιες πληροφορίες για τα χρήματα που ζητούνται από τους ξενοδόχους από διάφορες εταιρείες πνευματικών δικαιωμάτων. Ακόμα ζήτησε από τους συναδέλφους της να μην μπουν στη λογική των συνεχών μειώσεων των τιμών γιατί αν κάποιος φοβάται να έλθει στη χώρα μας δεν θα έλθει ανεξάρτητα από την τιμή.Ο Πρόεδρος του Συλλόγου ξενοδόχων Αλυκών Γιάννης Λάττας αναφέρθηκε κριτικά στις τοπικές αρχές που δεν αφιέρωσαν το χρόνο που έπρεπε για τον τόπο μας. Έδωσε παραδείγματα λανθασμένης συμπεριφοράς επιχειρηματιών και ζήτησε από το Δήμαρχο να φροντίσει ώστε οι Ζακυνθινοί να μην πληρώνουν για τα τέλη καθαριότητας 7 εκατομ. τετραγωνικά αντί για 3,5 που ήταν μέχρι πριν την καταμέτρηση.Ο Πρόεδρος του Συλλόγου ξενοδόχων Αρκαδίων Χρήστος Ξένος είπε με τους συνεχείς φόρους που επιβάλλονται δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις και τα ξενοδοχεία και για τους τουρίστες είπε ότι δεν είναι βλάκες για να κάνουν διακοπές σε μια χώρα που πτωχεύει. Έφερε στην επιφάνια ένα συμβάν με την αγορά βέλγων που πήραν 1000 στρέμματα στο ορεινό τμήμα του νησιού για να κάνουν επενδύσεις αλλά τα παράτησαν γιατί δεν τους έδωσε κανείς σημασία και πρότεινε να δοθεί σε άραβες επιχειρηματίες το οικόπεδο της ΕΡΤ στους Αμπελόκηπους που είναι 200 στρέμματα για να αξιοποιηθεί.

Οι αρχέςΜακρύς και ατελείωτος ήταν ο λόγος του Δημάρχου που ήθελε να απαντήσει σε όλα όσα εθίγησαν και τον αφορούσαν και άρχισε την ομιλία του από τη διαφθορά στην αυτοδιοίκηση. «Τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης αντανακλούν στην κοινωνία και υπάρχει απόλυτο έλλειμμα εμπιστοσύνης του λαού στις αρχές που καταληστεύουν το δημόσιο χρήμα. Το απόλυτο κακό συνεχίστηκε με την έλλειψη υποδομών και η παρούσα δημοτική αρχή ανέλαβε το απόλυτο τίποτα πριν από ένα χρόνο. Πήραμε 550 εργαζόμενους που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ήξεραν να εργάζονται και 50 εκατομμύρια ευρώ χρέη» είπε ο κ. Μποζίκης που στη συνέχεια κατέγραφε τι έγινε επί των ημερών του.Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κώστας Τσιριγώτης ανέφερε ότι η μέρα είναι γιορτινή και δεν προσφέρεται για αντιπαραθέσεις και γι’ αυτό ζήτησε σε μια άλλη συνάντηση να συζητηθούν τα όποια προβλήματα.Τέλος ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημήτρης Γαργαλέας ανέφερε ότι η Ζάκυνθος δεν είναι μόνο τουρισμός και πρέπει να προάγουμε όλους τους άλλους τομείς.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *