Προαπαιτούμενο το έργο για την αποκατάσταση του Καστρομονάστηρου
Η έναρξη και φυσικά η ολοκλήρωση του έργου που αφορά τις λιμενικές υποδομές στα Στροφάδια, είναι το πρώτο ουσιαστικό βήμα που θα πρέπει να γίνει, πριν ξεκινήσει το μεγάλο έργο της αποκατάστασης του Καστρομονάστηρου, στο πλαίσιο της προγραμματική σύμβασης που ήδη έχει υπογραφεί από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, το Υπουργείο Πολιτισμού και την Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου.
Καθώς η διοίκηση της ΠΙΝ αλλά και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού άλλαξαν μετά τις αυτοδιοικητικές και εθνικές εκλογές αντίστοιχα , είναι κρίσιμο να δοθεί και τώρα η ίδια προτεραιότητα για την ολοκλήρωση του έργου «Συντήρηση και αποκατάσταση του οικοδομικού συγκροτήματος της Ιεράς Μονής Στροφάδων» που για πολλές δεκαετίες και αρκετές κυβερνητικές θητείες, παρέμενε στον πάγο. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι υψηλός και θα πρέπει να αποδειχτεί στην πράξη ότι όντως υπάρχει πολιτική βούληση για να διατεθούν τα χρήματα αυτά προκειμένου να κατασκευαστεί το έργο.
Την ίδια στιγμή η κατασκευή σύγχρονων λιμενικών υποδομών είναι ένα ουσιαστικό προαπαιτούμενο για την έναρξη των εργασιών στο Καστρομονάστηρο, καθώς μεταξύ άλλων οι υφιστάμενες υποδομές δεν επιτρέπουν την μεταφορά των οικοδομικών υλικών που απαιτούνται για το Μνημείο.
Θυμίζουμε πως για την κατασκευή των λιμενικών έργων πρόσβασης στη νήσο Σταμφάνη του συμπλέγματος των Στροφάδων Νήσων, έχει εκτιμηθεί ένας προϋπολογισμός ύψους 800.000,00 € προκειμένου να γίνει η επισκευή της ετοιμόρροπης λιμενικής υποδομής με ενίσχυση της στατικής επάρκειας των προβλητών προκειμένου να διασφαλιστεί η δυνατότητα ασφαλούς προσέγγισης και ελλιμενισμού σκαφών στην νήσο Σταμφάνη του συμπλέγματος των Στροφάδων νήσων. Το συγκεκριμένο έργο είχε συμπεριληφθεί στο Σχέδιο Αντιμετώπισης των καταστροφών που προκάλεσε ο σεισμός της 26ης Οκτωβρίου
Προς το παρόν βρισκόμαστε στο στάδιο των αδειοδοτήσεων για την μελέτη των λιμενικών υποδομών που είχε ήδη εκπονηθεί με δαπάνη της Μητρόπολης και εγκρίθηκε σχετικά πρόσφατα και αφού είχε μεσολαβήσει μεγάλο διάστημα αναμονής από την Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων.
Η μελέτη θα πρέπει να εξασφαλίσει την αδειοδότηση από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος όπου έχει υποβληθεί εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα και ακολούθως απαιτούνται εγκρίσεις από άλλες υπηρεσίες όπως είναι η Διεύθυνση Δασών, η Κτηματική Υπηρεσία αλλά και οι ενάλιες αρχαιότητες.