Ζάκυνθος

Μαζικά προσέρχονται για εξέταση μετά την εισαγγελική εντολή οι επιδοματούχοι τυφλότητας

Ο μεγαλύτερος αριθμός των επιδοματούχων τυφλότητας στη Ζάκυνθο έχει ήδη εξεταστεί από πραγματογνώμονες γιατρούς στην Πάτρα και η διαδικασία ελέγχου αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα.

Τα παραπάνω δήλωσε στον -Ε- ο Πρόεδρος του Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία Γιάννης Γρέκας, με αφορμή το θέμα της παραπομπής όλων των επιδοματούχων για επανέλεγχο με εισαγγελική εντολή. Να σημειωθεί πως για το ζήτημα αυτό, αναζωπυρώθηκε το ενδιαφέρον των αθηναϊκών Μ.Μ.Ε αλλά και μέσων από ευρωπαϊκές χώρες που εστιάζουν για ακόμη μια φορά στο νησί των τυφλών.

Το συγκεκριμένο θέμα μάλιστα τίθεται στο επίκεντρο λίγο πριν τις εθνικές εκλογές και στα πλαίσια της αντιπαράθεσης των υποψηφίων αφού είναι χαρακτηριστικές οι ανακοινώσεις που έγιναν από το ΣΥΡΙΖΑ και τον υποψήφιο Βουλευτή Διονύση Γάσπαρο.

«Η ενημέρωση για το θέμα από τα αθηναϊκά Μ.Μ.Ε είναι μάλλον καθυστερημένη, αφού από τις 19 Μάη έχουν μοιραστεί οι ατομικές προσκλήσεις στα άτομα με τυφλότητα για να περάσουν από επανέλεγχο στην Πάτρα, μετά από εισαγγελική παραγγελία. Ήδη έχει ελεγχθεί το μεγαλύτερο μέρος των επιδοματούχων και μέχρι τις 25 του μήνα περιμένουμε πως θα περάσουν σχεδόν όλοι» τόνισε ο Πρόεδρος του Σωματείου «Οι Ποπολάροι» υπογραμμίζοντας για ακόμη μια φορά πως ο έλεγχος αφορά όλους ανεξαιρέτως τους επιδοματούχους στη Ζάκυνθο και όχι αυτούς που άρχισαν να λαμβάνουν την σύνταξη μετά το 2002.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση και του ίδιου του κ. Γρέκα, που έχει πιστοποιηθεί η αναπηρία του  από το 1946 αλλά επίσης καλείται για επανέλεγχο με εισαγγελική εντολή!

«Από ότι γνωρίζουμε οι επιδοματούχοι κατά την εξέτασή τους δεν λαμβάνουν κάποια βεβαίωση αλλά το πόρισμα διαβιβάζεται στην Εισαγγελία που προχωρά για τα περαιτέρω» σημείωσε ο κ. Γρέκας μιλώντας στον -Ε-  τονίζοντας πως μέχρι στιγμής ουδείς γνωρίζει αν αυτοί που ήδη εξετάστηκαν ήταν ή δεν ήταν τυφλοί.

Σε κάθε περίπτωση αυτή η διαδικασία έχει να κάνει με την δικαστική έρευνα για το θέμα των τυφλών και είναι ανεξάρτητη από τους ελέγχους που αφορούν τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας.

Να σημειωθεί πως σε αντίθεση με την εξέταση στο Αττικό Νοσοκομείο, ατή την φορά οι επιδοματούχοι  προσέρχονται μαζικά, σε γιατρούς οφθαλμιάτρους  του ιδιωτικού αλλά και του δημόσιου τομέα (Νοσοκομείο του Ρίο), οι οποίοι έχουν οριστεί ως πραγματογνώμονες από το Πρωτοδικείο Πατρών.

 

Τα προνοιακά επιδόματα

Να σημειωθεί τέλος πως σε εκκρεμότητα παραμένει η καταβολή των επιδομάτων για το δίμηνο Μάρτη – Απρίλη και αυτή η εκκρεμότητα αφορά όλους ανεξαιρέτως τους επιδοματούχους σε όλη την Ελλάδα.

Θυμίζουμε πως σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν η καθυστέρηση οφείλεται στην απογραφή των ΑμεΑ που έγινε το χειμώνα, αφού τα στοιχεία των επιδοματούχων που απογράφησαν στα ΚΕΠ έπρεπε να διασταυρωθούν από την Πρόνοια.

Ο κ. Γρέκας θύμισε πως σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν τα επιδόματα θα δοθούν γύρω στις 15 Ιουνίου και αφού οι καταστάσεις από το Τμήμα Πρόνοιας προσκομιστούν στο Υπουργείο, τα χρήματα θα εκταμιευτούν.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *