Εν αναμονή για νέα επίσκεψη του κλιμακίου αποκατάστασης στη Ζάκυνθο- Καταβάλλονται τα βοηθήματα από την Πρόνοια αλλά εκκρεμεί η απόφαση για το ΕΦΑΠΑΞ των 5.000 ευρώ
Σε λίγες ημέρες εκπνέει η προθεσμία που έχουν στη διάθεσή τους οι ιδιοκτήτες κτισμάτων τα οποία έχουν υποστεί ζημιές από τον ισχυρό σεισμό της 26ης Οκτωβρίου να υποβάλουν αιτήσεις για διενέργεια αυτοψίας στη ΔΑΕΦΚ.
Η προθεσμία είναι μέχρι τις 20 Ιουνίου και η αίτηση θα πρέπει να συνοδεύεται από τίτλους ιδιοκτησίας, φωτογραφίες και οδοιπορικό σκαρίφημα.
Οι αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται ταχυδρομικά στα γραφεία της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών στην Αθήνα, μια που το κλιμάκιο των Μηχανικών που βρισκόταν ανά τακτά χρονικά διαστήματα στη Ζάκυνθο και στεγαζόταν στο Διοικητήριο, έχει πολύ καιρό να επισκεφτεί το νησί μας.
Εκτός απροόπτου, οι μηχανικοί της ΔΑΕΦΚ θα βρίσκονται πάλι στο νησί μας το επόμενο δεκαήμερο, μια που προς το παρόν βρίσκονται στην γειτονική μας Ηλεία πραγματοποιώντας αυτοψίες σε κτήρια που βρίσκονται εκεί και υπέστησαν ζημιές από τον πρόσφατο σεισμό που σημειώθηκε εκεί.
Η εκτίμηση που υπάρχει από τη ΔΑΕΦΚ είναι πως ο αριθμός των ιδιοκτητών που δεν έχει κάνει αίτηση για σεισμόπληκτο κτήριο είναι ελάχιστος ωστόσο για αυτές τις περιπτώσεις ισχύει η προθεσμία της 20ης Ιονίου.
Μια άλλη προθεσμία που θα πρέπει να γνωρίζουν οι συμπολίτες μας είναι η 20η Ιουνίου του 2020, εντός της οποίας θα πρέπει οι πληγέντες να έχουν υποβάλει αίτηση χορήγησης στεγαστικής συνδρομής για ανακατασκευή, αυτοστέγαση, αποπεράτωση και επισκευή κτιρίων πληγέντων από τον σεισμό της 26ης Οκτωβρίου 2018.
Θυμίζουμε πως ήδη έχουν δημοσιευτεί τα σχετικά ΦΕΚ και συγκεκριμένα το ΦΕΚ 5796/Β/21.12.18 για την οριοθέτηση περιοχών και χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια από τον σεισμό της 26ης Οκτωβρίου 2018, σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, που αφορά στην αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στα κτίρια από τον σεισμό της 26ης Οκτωβρίου 2018 και ανήκουν στα διοικητικά όρια της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και το ΦΕΚ 162/Β/30.01.19 για τις προθεσμίες και διαδικασία χορήγησης στεγαστικής συνδρομής για ανακατασκευή, αυτοστέγαση, αποπεράτωση και επισκευή κτιρίων πληγέντων από τον σεισμό της 26ης Οκτωβρίου 2018, σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, που αφορά στις προθεσμίες και τη διαδικασία χορήγησης στεγαστικής συνδρομής για ανακατασκευή, αυτοστέγαση, αποπεράτωση και επισκευή κτιρίων που έχουν πληγεί από το σεισμό της 26ης Οκτωβρίου 2018, σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου της Περιφέρειας Ιονίων νήσων.
Στο τελευταίο ΦΕΚ που ορίζονται οι διαδικασίες και οι προθεσμίες θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα οι συμπολίτες μας και οι ιδιώτες μηχανικοί με τους οποίους θα συνεργαστούν και θα αναλάβουν την υποβολή των μελετών.
Σημειώνεται πως δικαίωμα υποβολής αιτήσεων έχουν όλοι όσου έχουν υποστεί ζημιές από τους σεισμούς και οι αιτήσεις μαζί με τους πλήρεις φακέλους μπορούν να υποβληθούν και ταχυδρομικά.
Τα επιδόματα από την Πρόνοια
Σημειώνεται πως μετά την αποδοχή και του δεύτερου ποσού που ενέκρινε το Υπουργείο Εσωτερικών από το Δημοτικό Συμβούλιο Ζακυνθίων πριν από λίγες εβδομάδες και την εγγραφή του στον προϋπολογισμό του Δήμου , ξεκίνησε η πληρωμή των χρηματικών βοηθημάτων που προβλέπονται για την αντιμετώπιση βιοτικών αναγκών και την αντικατάσταση οικοσκευών για τους πληγέντες από τον σεισμό της 26ης Οκτωβρίου 2018
Πρόκειται για ένα ποσό ύψους 321.401,87 ευρώ.
Σημειώνεται πως το προηγούμενο διάστημα είχε εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο ποσό ύψους περίπου 47.000 Ευρώ για τον ίδιο λόγο.
Το πρώτο αίτημα στο Υπουργείο είχε υποβληθεί από το Δήμο τον περασμένο Δεκέμβρη και αφορούσε το εφ’ άπαξ επίδομα για 81 περιπτώσεις που τα σπίτια κρίθηκαν προσωρινά μη κατοικήσιμα, συνολικού ποσού 47.542,14 €.
Λίγο αργότερα απεστάλη η 2η αίτηση και τελευταία του Δήμου που αφορούσε σε 230 περιπτώσεις νοικοκυριών που υπέστησαν ζημιές. Σ’ αυτές τις 230 περιπτώσεις περιλαμβάνονται και περιπτώσεις που τα σπίτια κρίθηκαν προσωρινά μη κατοικήσιμα και τα δικαιολογητικά προσκομίστηκαν στην υπηρεσία του Τμήματος Πρόνοιας του Δήμου μετά την αποστολή του 1ου αιτήματος. Το δεύτερο αίτημα του Δήμου για την επιχορήγησή του, ώστε να αποδώσει τις οικονομικές ενισχύσεις στους δικαιούχους ανέρχεται στο ποσόν των 321.401,87€ . Έτσι εν συνόλω, τα αιτήματα του Δήμου αφορούσαν σε 311 περιπτώσεις κυρίων κατοικιών με αιτούμενο ποσό συνολικά 368.944 τα ποία εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών και καταβάλλονται σταδιακά.
Εκκρεμεί η απόφαση για το ΕΦΑΠΑΞ των 5.000 ευρώ
Στις εκκρεμότητες που απομένουν για τους πληγέντες από το σεισμό, πρέπει να συμπεριληφθεί και η απόφαση για τους όρους, τις προϋποθέσεις ( διαδικασίες, προθεσμίες, δικαιολογητικά κτλ) για την εφάπαξ ενίσχυση 5.000 ευρώ με τη μορφή επιδόματος στα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που διέμεναν σε ακίνητα ή χρησιμοποιούσαν ως επαγγελματική στέγη ακίνητα που επλήγησαν από τον σεισμό στην Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου και τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως προσωρινώς ακατάλληλα ή επικίνδυνα για χρήση από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Η υπουργική απόφαση που αφορά περίπου 300 πληγέντες, με τη συνολική δαπάνη να ανέρχεται στο 1.5 εκατομμύριο ευρώ ακόμη δεν έχει δημοσιευτεί, παρά το γεγονός ότι η σχετική τροπολογία ψηφίστηκε τον περασμένο Μάρτη.
ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ
Να απαντήσει για τα 5.οοο ευρώ ο Βουλευτής μας κ.Κοντονής, που στις 28-3-2019 είχε βγάλει και σχετική ανακοίνωση!