Μέχρι και την προσεχή Παρασκευή, έχουν προθεσμία οι παραγωγοί του νησιού μας να προσέλθουν στα γραφεία της ΕΑΣΖ για την ενεργοποίηση των ατομικών τους δικαιωμάτων. Μέχρι στιγμής, περίπου 3.500 αγρότες έχουν υποβάλει αίτηση από όλη τη Ζάκυνθο.
Τις επόμενες ημέρες, όσοι παραγωγοί ακόμη δεν έχουν ενεργοποιήσει τα ατομικά τους δικαιώματα θα πρέπει να το πράξουν, για να μην χάσουν τα χρήματα της επιδότησής τους, αφού τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ στενά.
Στη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, αναφέρθηκε μιλώντας πρόσφατα στο ραδιόφωνο του –Ε- ο Διευθυντής της ΕΑΣΖ Πέτρος Βισβάρδης, ο οποίος κάλεσε τους παραγωγούς να παρευρεθούν οι ίδιοι στα γραφεία της Οργάνωσης για να ενεργοποιήσουν τα δικαιώματά τους.
«Η φυσική παρουσία των αγροτών είναι απαραίτητη, καθώς απαιτείται το γνήσιο της υπογραφής! Υπήρξε μια καλή συνεργασία με το Δήμο και δημοτικός υπάλληλος βρίσκεται στα γραφεία μας και πιστοποιεί το γνήσιο της υπογραφής!» σημείωσε ο κ. Βισβάρδης, τονίζοντας πως η διαδικασία ολοκληρώνεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.
Αυτό που τονίστηκε για ακόμη μια φορά από τον κ. Βισβάρδη, είναι πως φέτος απαιτείται έλεγχος των αγροτικών τεμαχίων που δηλώνουν οι παραγωγοί ένα προς ένα, προκειμένου να ταυτίζονται με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Ε9 και υποβάλλονται στην Εφορία.
Σε περίπτωση απόκλισης, ο Διευθυντής της ΕΑΣΖ προειδοποίησε πως υπάρχει ο κίνδυνος ο δικαιούχος μπορεί ακόμη και να χάσει την επιδότησή του!
«Ο έλεγχος αφορά το σύνολο των παραγωγών! Παλιότερα υπήρχαν διαφοροποιήσεις αλλά σταδιακά η κατάσταση ομαλοποιείται. Αυτό γίνεται και στο πλαίσιο των νέων επιδοτήσεων που θα ξεκινήσουν από το 2015 και είναι απόλυτα συνυφασμένες με τα στρέμματα αλλά και τη θέση κάθε αγροτεμαχίου» δήλωσε.
Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για το κόστος της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων!
Εν τω μεταξύ, το γεγονός ότι οι αγρότες ανά την Ελλάδα, καλούνται να πληρώσουν κάποιο ποσό στους αγροτικούς συνεταιρισμούς που έχουν αναλάβει τη διαδικασία ενεργοποίησης των ατομικών δικαιωμάτων, αναδεικνύει ο ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτές του οποίου κατέθεσαν σχετική ερώτηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Στην ερώτηση τους, οι Βουλευτές επικαλούνται ανακοίνωση του Υπουργείου, που αναφέρει: «Οι Αιτήσεις ΟΣΔΕ 2013 υποβάλλονται δωρεάν από τους παραγωγούς και τις υποβάλλουν δια μέσω των πυλών εισαγωγής (ΕΑΣ) με βάση την υπογραφείσα σύμβαση. Καμία επιπλέον επιβάρυνση για την υποβολή των αιτήσεων ΟΣΔΕ 2013 δεν είναι επιτρεπτή και σε περίπτωση που κάτι τέτοιο σημειωθεί, το ποσό της αμοιβής της ΕΑΣ μειώνεται αυτόματα κατά το ποσό που ελήφθη, ενώ σε περίπτωση επανάληψης θα διακόπτεται η συνεργασία με τη συγκεκριμένη ΕΑΣ.» (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Δελτίο Τύπου, 18/4/2013), και τονίζουν πως η καταβολή χρημάτων από την πλευρά των παραγωγών είναι αδικαιολόγητη.
Ο Διευθυντής της ΕΑΣΖ, απάντησε και στο ζήτημα αυτό τονίζοντας πως η διαδικασία γίνεται με απόλυτη νομιμότητα και με την συναίνεση των ίδιων των παραγωγών, που υπογράφουν συμφωνητικό.
«Από την πρώτη χρονιά που οι Ενώσεις ανέλαβαν αυτή την υποχρέωση, πάγια θέση της ΠΑΣΕΓΕΣ ήταν πως το τίμημα που καταβάλει το Υπουργείο είναι πολύ μικρό, σε σχέση με τη δουλειά που γίνεται. Ωστόσο, έγινε μια συμφωνία για να μην χαθούν οι επιδοτήσεις! Σήμερα γίνεται μια μικρή παρακράτηση και από εμάς αλλά και από τις υπόλοιπες ενώσεις ανά την Ελλάδα. Αυτό συμβαίνει επειδή, πέρα από τη διαδικασία που γίνεται τώρα, απαιτείται μια υπηρεσιακή δομή σε ετήσια βάση που θα έχει την ευθύνη για τα ατομικά δικαιώματα και τις επιδοτήσεις. Το κόστος για την λειτουργία της, καλύπτεται από τα χρήματα που καταβάλουν οι παραγωγοί» δήλωσε ο κ. Βισβάρδης, συμπληρώνοντας πως το κόστος ξεκινά από 15 ευρώ και φτάνει τα 50 ευρώ, ανάλογα με το ύψος της επιδότησης.
Ο Διευθυντής της ΕΑΣΖ σημείωσε ακόμη πως στην Οργάνωση υπάρχει προσωπικό που έχει αναλάβει ειδικά αυτή τη διαδικασία.