Ζάκυνθος

Μέσα στην εβδομάδα η δημοπρασία των παραλιών του Πάρκου

 

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να δημοσιευτεί η προκήρυξη της δημοπρασίας των πόστων για ομπρέλες, ξαπλώστρες και θαλάσσια σπορ στις παραλίες του ΕΘΠΖ σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Ζακυνθίων.

Ο διαγωνισμός θα γίνει από το Δήμο Ζακυνθίων αλλά απαραίτητη προϋπόθεση, όπως προβλέπεται από την απόφαση που εξέδωσε πρόσφατα το Υπουργείο Περιβάλλοντος, είναι η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου και του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου, καθώς ο φορέας έχει την αρμοδιότητα για τη διαχείριση των παραλιών μέσα στα όρια του βιοτόπου.

Η δημοπρασία των πόστων για τις παραλίες του ΕΘΠΖ, όπως πολλές φορές έχει αναφερθεί μέσα από δημοσιεύματα του -Ε-, γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση και ενώ έχει προκληθεί μια τεράστια αναστάτωση στους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στις περιοχές αυτές για χρόνια αφού πρώτη φορά προέκυψε σύγχυση για το θέμα της αρμοδιότητας στις παραλίες και τα Υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος κλήθηκαν να πάρουν θέση.

Αν και το θέμα της διενέργειας του διαγωνισμού λήγει εντός των ημερών, σύμφωνα με τις πληροφορίες που συγκεντρώνει ο –

Ε-, ενδέχεται να προκύψει ζήτημα με τα έσοδα της εκμίσθωσης των πόστων.

Ο Πρόεδρος του ΕΘΠΖ Δρόσσος Κουτσούμπας δήλωσε πρόσφατα στον –Ε- πως μέσω της προγραμματικής σύμβασης που θα υπογραφεί με το Δήμο πρέπει να διασφαλιστούν τα έσοδα που εισπράττει κάθε χρόνο ο φορέας από την εκμίσθωση των παραλιών.

Ωστόσο διαφορετική φαίνεται να είναι η εκτίμηση των υπηρεσιών του Δήμου.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές από το Δήμο, η απόφαση που εξέδωσε πρόσφατα το Υπουργείο Περιβάλλοντος ορίζει μεταξύ άλλων πως «σε κάθε περίπτωση, αρμόδιος για την εφαρμογή διαχειριστικών μέτρων επί του χώρου των παραλίων ωοτοκίας παραμένει ο Φορέας Διαχείρισης του Ε.Θ.Π.Ζ» και πως «Για την εξειδίκευση των όρων τοποθέτησης ομπρελών-ξαπλώστρων και μηχανοκίνητων θαλάσσιων μέσων αναψυχής, θα πρέπει ο Ο.Τ.Α. να συνάψει Προγραμματική Σύμβαση με το Φορέα Διαχείρισης του Ε.Θ.Π.Ζ», όμως δεν αναφέρει πως τα χρήματα από τις εκμισθώσεις θα πρέπει να δοθούν στο ΕΘΠΖ.

Σημειώνεται πάντως πως ο διαγωνισμός που θα δημοσιευτεί τις επόμενες ημέρες θα αφορά την εκμίσθωση 9 συνολικά χώρων σε Καλαμάκι και Γέρακα.

Πιο συγκεκριμένα δημοπρατείται ένα πόστο στο Γυψόλιθο με 11 σετ από ξαπλώστρες και ομπρέλες, ένα πόστο στη θέση Στάνη με 11 σετ, δύο πόστα στην περιοχή Πάστρα, το ένα με 11 σετ και το άλλο με 9, δύο πόστα στην περιοχή Λούρος με 11 σετ το καθένα, δύο πόστα στην περιοχή Zante Beach με 20 σετ το καθένα και τέλος ένα πόστο στο Γέρακα με 60 σετ.

Οι παραπάνω θέσεις καθορίστηκαν μετά από συνεργασία του Δήμου με το ΕΘΠΖ και την Κτηματική Υπηρεσία και σύμφωνα με την απόφαση που πήρε η Οικονομική Επιτροπή και το Δημοτικό Συμβούλιο και στην συνέχεια εγκρίθηκαν από την Κτηματική οι τιμές εκκίνησης της δημοπρασίας θα είναι τα 11 ευρώ για το Καλαμάκι και τα 10 ευρώ για το Γέρακα.

Στην περιοχή του Καλαμακίου θα δημοπρατηθούν ακόμη και τέσσερις θέσεις για θαλάσσια σπορ.

Τέλος, σε ότι αφορά τις απευθείας αναθέσεις η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου θα εξετάσει τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν από τις όμορες επιχειρήσεις και αφορούν τέσσερα πόστα στο Καλαμάκι. Κάποιες από τις αιτήσεις αυτές είχαν υποβληθεί στο Δήμο αλλά διαβιβάστηκαν στην Κτηματική που είναι αρμόδια.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *