Ο εξωφρενικός αριθμός των 77 εκατομμυρίων φακέλων και 53.850.000 φύλλων χαρτιού για ψηφοδέλτια (107.700 δεσμίδες x 500 φύλλα) είχε παραγγείλει το υπουργείο Εργασίας τον περασμένο Φεβρουάριο για τις αυτοδιοικητικές κάλπες, τις Ευρωεκλογές αλλά και τις εθνικές εκλογές που έπονται στις 7 Ιουλίου.
Το συνολικό κόστος ανήλθε στα 7 εκατ. ευρώ, όμως το πιο λυπηρό από όλα στην συγκεκριμένη υπόθεση είναι η τεράστια οικολογική καταστροφή που συντελέστηκε για την τριπλή εκλογική αναμέτρηση καθώς και για αυτήν που ακολουθεί τον επόμενο μήνα.
Μόνο στο δήμο Θεσσαλονίκης χρησιμοποιήθηκαν περίπου 500 έως και 1.000 τόνοι χαρτιού, σύμφωνα με τον Γιώργο Μήλιο, διευθυντή ενός εκ των μεγαλύτερων τυπογραφείων της Θεσσαλονίκης.
«Αν μιλήσουμε για τα μεμονωμένα ψηφοδέλτια ενός συνδυασμού και μόνο, για τους περίπου 400.000 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους στον δήμο Θεσσαλονίκης, μιλάμε για περίπου δύο με τρεις τόνους χαρτιού ανά τυπογραφείο. Από την άλλη, μπορούμε να μιλήσουμε για εκατό περίπου τόνους χαρτιού που είναι αναγκαίοι μόνο και μόνο για τα ψηφοδέλτια που θα τυπώσει ένα τέτοιο τυπογραφείο» ανέφερε ο κ. Μηλιός.
Σκόρπιες απόπειρες διάσωσης του χαρτιού
Από αυτούς τους 1.000 τόνους χαρτιού, έγινε γνωστό ότι οι δήμοι Πυλαίας -Χορτιάτη, Θερμαϊκού και Καλαμαριάς, σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας έχουν συγκεντρώσει μόλις είκοσι τόνους από τα ψηφοδέλτια των εκλογών, στο πλαίσιο προγράμματος συλλογής έντυπου χαρτιού.
Ο πρόεδρος του Φορέα, Μιχάλης Γεράνης, εξηγεί πως όλοι οι υπόλοιποι δήμοι με δική τους ευθύνη συλλέγουν για ανακύκλωση τόσο τα ψηφοδέλτια όσο και το προεκλογικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε.
Ωστόσο, ενιαία πολιτική για την ανακύκλωση των ψηφοδελτίων δεν υπάρχει. Οι προσπάθειες που κάνουν ορισμένοι «φιλικοί προς το περιβάλλον δήμοι» είναι μεμονωμένες.
Στη Σπάρτη, η ανακύκλωση τόνων χαρτιού από τον αυξημένο αριθμό ψηφοδελτίων που χρησιμοποιήθηκαν στις πρόσφατες εκλογές άρχισε, ήδη, όπως πληροφορεί ο δημοτικός σύμβουλος κ. Σταύρος Αργυρόπουλος.
Στη Χίο, χρειάστηκαν δύο ημέρες δρομολογίων με 6 φορτηγά των τεσσάρων τόνων έκαστο για την μεταφορά των ψηφοδελτίων που κατέληξαν στην ανακύκλωση.
Η Περιφερειακή Ενότητα Βορείου Τομέα Αθηνών είχε μεριμνήσει να προμηθεύσει τα εκλογικά κέντρα της δικαιοδοσίας της με κάδους ανακύκλωσης χαρτιού και «χαρτοφάγους».
Αυτές είναι οι προσπάθειες που έχουν γίνει γνωστές. Εντούτοις, παραμένει άγνωστο πόσους από αυτούς τους χιλιάδες τόνους χαρτιού ανά την επικράτεια θα ανακυκλωθεί τελικά.
5.000 τόνοι αχρησιμοποίητων ψηφοδελτίων
Το Δίκτυο «Φίλοι της Φύσης», με επιστολή του προς το υπουργείο Εσωτερικών, το υπουργείο Περιβάλλοντος και τους Δήμους, είχε απευθύνει έκκληση προεκλογικά για την ανακύκλωση των μη χρησιμοποιημένων ψηφοδελτίων στις Ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των μελών του, τα μη χρησιμοποιημένα ψηφοδέλτια θα προσέγγιζαν σε βάρος τους 5.000 τόνους χαρτιού.
80 κιλά χαρτιού ανά δέντρο
Όπως επισημαίνει ο κ. Γεράνης, «για τις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές εκλογές σε όλη την Ευρώπη χρειάστηκε να κοπούν 150.000 δέντρα για να παραχθούν τα ψηφοδέλτια».
Στις Σκανδιναβικές χώρες για την παραγωγή χαρτιού χρησιμοποιείται κυρίως το έλατο. Η ποσότητα που λαμβάνεται έχει άμεση σχέση με το μέγεθος του δέντρου και τη μάζα του κορμού του. Συνήθως ένα μέσο δέντρο δίνει 40 κιλά γραφικής ύλης (8.000 φύλλα Α4) και 80 κιλά περίπου αν μιλάμε για χαρτί εφημερίδας, που αντιστοιχεί σε αυτό των ψηφοδελτίων.
Μετά από όλα αυτά τα θλιβερά στοιχεία, συζητάμε ακόμη – εν έτει 2019 – αν πρέπει να έρθει επιτέλους στη χώρα μας η ηλεκτρονική ψήφος…
Πηγή: www.huffingtonpost.gr (με πληροφορίες από ΑΠΕ)