Ζάκυνθος

Λιμενικό Ταμείο: Με έγγραφο ζητούσε την διάθεση των λυμάτων από το πλοίο στο αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΖ

Βολές κατά Ζήβα από τον υποψήφιο Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Μαρκουτσά

Στις ευθύνες που αποδίδονται στο Λιμενικό Ταμείο Ζακύνθου για το γεγονός ότι το λιμάνι δε διαθέτει εγκαταστάσεις που θα διευκολύνουν την διάθεση των υγρών αποβλήτων των ημεροπλοίων που δραστηριοποιούνται στο νησί μας, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στο οξυμένο πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης, απαντά ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Άκης Ζήβας δίνοντας στη δημοσιότητα ένα έγγραφο που εστάλη στη ΔΕΥΑΖ από το Φλεβάρη του 2019.

Στο έγγραφο αυτό ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου ζητά από τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης ενημέρωση για τις ενέργειες που έγιναν, σχεδιάζονται ή μπορούν να γίνουν, ώστε να η διάθεση των λυμάτων να γίνεται απευθείας στο κεντρικό αντλιοστάσιο που βρίσκεται στο χώρο της μαρίνας. Εκ του αποτελέσματος προκύπτει πως η αλληλογραφία δεν οδήγησε σε συγκεκριμένες αποφάσεις και πρωτοβουλίες, παρά το γεγονός ότι δημόσια ο κ. Ζήβας είχε αναφέρει πως υπήρχε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΖ αλλά οι συζητήσεις πάγωσαν ενόψει…εκλογών.

Αξίζει να σημειωθεί πως χθες η αρμόδια Επιτροπή Διαγωνισμού που ορίστηκε από την Λιμενική Επιτροπή προχώρησε τη διαδικασία για την ανάθεση του έργου της παραλαβής των λυμάτων σε έναν ιδιώτη που διαθέτει βυτιοφόρο. Ο ιδιώτης θα αναλάβει για την εξυπηρέτηση του λιμανιού για λογαριασμό του Λιμενικού Ταμείου, μια που το Λιμενικό Ταμείο υποχρεούται να διαθέτει αυτού του είδους τις υπηρεσίες στους χρήστες του λιμανιού.

Σε σχέση δε με την «τύχη» των δύο λυματοφόρων που ανήκουν στη ΔΕΥΑΖ και θα μπορούσαν να καλύψουν αυτή την υποχρέωση, η διοίκηση της δημοτικής επιχείρησης απαντά πως ακόμη δεν δοθεί οδηγία από το Υπουργείο Συγκοινωνιών σε σχέση με το αν νόμιμα μπορούν τα οχήματα της ΔΕΥΑΖ να εξυπηρετούν ιδιώτες. Το ερώτημα είχε τεθεί εδώ και πολύ καιρό μετά από εξώδικο που έστειλαν οι επαγγελματίες ιδιοκτήτες λυματοφόρων στη ΔΕΥΑΖ και σύμφωνα με τον κ. Κόκκορη ακόμη δεν υπάρχει απάντηση.

ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

Το έγγραφο του Λιμενικού Ταμείου προς τη ΔΕΥΑΖ με ημερομηνία την 20η Φεβρουαρίου αναφέρει:

Θέμα: «Παραλαβή λυμάτων από ημερόπλοια που ελλιμενίζονται στο χώρο της μαρίνας»

Σε συνέχεια ανωτέρου θέματος περί παραλαβής λυμάτων από ημερόπλοια που ελλιμενίζονται στο χώρο της μαρίνας, σας γνωστοποιούμε ότι ο φορέας σας έχει πλησίον των ελλιμενίζοντας ημερόπλοιων αντλιοστάσιο μεταφοράς λυμάτων. Από το σημείο αυτό και με ελάχιστη υπόγεια επέκταση του δικτύου (περίπου 20 με 30 μέτρα) δύναται ο φορέας σας να παραλαμβάνει άμεσα όλα τα λύματα σε καθημερινή βάση από τα ημερόπλοια που δραστηριοποιούνται καθημερινά στη μαρίνα της Ζακύνθου.

Παρακαλούμε όπως:

1. Μας ενημερώσετε άμεσα αν ο Φορέας σας δύναται να προβεί άμεσα στην επέκταση του υπόγειου δικτύου

2. Μετά την ολοκλήρωση των απαιτούμενων ενεργειών σας, ο φορέας σας θα προβεί σε υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με τον φορέα μας, εγκεκριμένη αρμοδίως για την παραλαβή των λυμάτων, καθορίζοντας το ποσό των τελών που αιτείστε για τις υπηρεσίες αυτές

3. Εάν δε δύναστε να πραγματοποιήσετε την επέκταση του υπόγειου δικτύου αναφέρατε τους λόγους αδυναμίας σας

4. Εναλλακτικά αναφέρατε εναλλακτικούς τρόπους ολοκληρωμένης παραλαβής των λυμάτων από τα πλοία που ελλιμενίζονται στη μαρίνα

5. Η Υπηρεσία μας δύναται να συμβάλει εφόσον της ζητηθεί στη δημιουργία επέκτασης του δικτύου μετά από προτροπή σας.

Βολές από τον υποψ. Βουλευτή Χ. Μαρκουτσά

Εν τω μεταξύ αίσθηση προκαλούν οι ευθείες βολές του υποψήφιου Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χάρη Μαρκουτσά κατά του Λιμενικού Ταμείου και του Προέδρου του Άκη Ζήβα για το γεγονός ότι το λιμάνι δε διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές για την υποδοχή των λυμάτων.

«Γιατί ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου δεν ξεκαθαρίζει τι γινόταν τα προηγούμενα χρόνια και τι γίνεται φέτος; Γιατί η Λιμενική Επιτροπή δεν εξηγεί γιατί τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε πρόβλημα; Σήμερα η αντιπολίτευση η δική μας χρησιμοποιεί το πρόβλημα για να μας βλάψει αλλά δυσφημίζεται το νησί» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μαρκουτσας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στον -Ε-.

Ο Πρόεδρος του λιμενικού ταμείου, κληθείς να σχολιάσει σημείωσε με νόημα πως τα δικά του… ξενοδοχεία διαθέτουν Βιολογικούς Καθαρισμούς για τα λύματα

Της Μαριλένας Παπαδάτου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *