Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι εργασίες καλλωπισμού του παλιού λιμενικού φυλακίου στο μόλο του Αγίου Νικολάου με σκοπό μελλοντικά να λειτουργήσει για να καλύψει τις ανάγκες του Λιμενικού Ταμείου, είτε ως σημείο είσπραξης των λιμενικών τελών, είτε ως χώρος για την ενημέρωση των τουριστών.
Σημειώνεται πως στο νέο Οργανισμό του Λιμενικού Ταμείου που πρόσφατα εξασφάλισε την έγκριση από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, προβλέπεται ο διορισμός δύο ατόμων που θα αναλάβουν την είσπραξη των λιμενικών τελών.
Η εργολαβία που περιλαμβάνει εκτός από την ανακαίνιση του φυλακίου και την ανακαίνιση της αποθήκης του Λιμενικού Ταμείου που βρίσκεται επίσης στο μόλο του Αγίου Νικολάου έχει ανατεθεί στην εταιρεία ΑΝΤΑΙΟΣ από το περασμένο Καλοκαίρι και ο προϋπολογισμός ανέρχεται στο ποσό των 12.151 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί πως η ίδια εταιρεία είχε πρόσφατα αναλάβει και το έργο της πλακόστρωσης στο πόρτο όπου τοποθετήθηκε σταμπωτό.
Το συγκεκριμένο τμήμα του λιμανιού είναι η πρώτη εικόνα που αντικρίζουν οι επισκέπτες που αποβιβάζονται από τα κρουαζιερόπλοια κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, ενώ όλο το χρόνο η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί μια από τις αγαπημένες διαδρομές των περιηγητών.
Σε εκκρεμότητα η εφαρμογή του Κώδικα ISPS
Εν τω μεταξύ, μια σημαντική εκκρεμότητα που παραμένει για το λιμάνι είναι αυτή που αφορά την εφαρμογή του Κώδικα ISPS, δηλαδή ειδικών κανόνων ασφαλείας που θα έπρεπε υποχρεωτικά να τηρούνται. Από τον περασμένο Φλεβάρη το Λιμενικό Ταμείο Ζακύνθου έχει υποβάλει τεχνική έκθεση στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, διεκδικώντας το χρηματικό ποσό των 300 χιλιάδων ευρώ για να εγκαταστήσει σύστημα ασφάλειας στο λιμάνι της πόλη Η Γενική Γραμματεία Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων (ΓΓΛΛΠΝΕ), ως αρμόδια για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων των διεθνών κανονισμών είχε ζητήσει από τους Φορείς Διοίκησης και Εκμετάλλευσης Λιμένων (ΦΔΕΛ) να δηλώσουν τα αιτήματα τους, προκειμένου να εξασφαλίσει την δυνατότητα χρηματοδότησης από Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014 – 2020. Ο νομός Ζακύνθου δια της Λιμενικής Επιτροπής είχε καταθέσει τη δική του πρόταση αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση, που ενδεχομένως να πρέπει να αναζητήσει από ίδιους πόρους.
Η εγκατάσταση και λειτουργία συστημάτων ασφάλειας σύμφωνα με τις διατάξεις του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 725/2004 και του Διεθνούς Κώδικα ISPS για την ασφάλεια των πλοίων και των λιμενικών εγκαταστάσεων είναι αναγκαία ώστε τα λιμάνια μας να μπορούν να φιλοξενούν κρουαζιερόπλοια και γενικότερα διεθνείς πλόες. Η Ζάκυνθος μπορεί να μην διαθέτει προβλήτα πρόσδεσης των κρουαζιεροπλοίων αλλά φιλοξενεί πολλά τέτοια σκάφη στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου και έχει μελλοντικές προοπτικές για να κατασκευάσει εγκαταστάσεις αφού έχει ολοκληρωμένο Master plan.
ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ